James Suckling amerikai borszakíró (jobb szélen) szerint legalábbis ennél nincs jobb rozé idén. Provence és Loire rozéit is lekörözte az a délkelet-ázsiai tétel, ami bő 80 rozé közül emelkedett ki, és ami annyira szép lett, hogy megkapta a "World’s Best Rosé" díjat. És hogy mit is jelent a fehér shiraz? Most kiderül.
Fotó: JamesSuckling.com
A thai különlegesség sikere abszolút meglepetésként ért mindenkit. A Monsoon Valley rozéja olyan tételeket is maga mögé szorított, amelyek jóval drágábbak (bár ugye nem mindig attól jó a bor, ha drága) vagy éppen jóval nevesebbek. Mivel a tesztelés vakon történt, így az eredményekre mindenki nagyon kíváncsi volt.
A thai rozé emellett megnyerte a Best of Show (a Show Legjobbja) és Best Value (a Legjobb Érték – ez volt a verseny legolcsóbb tétele!) kategóriákat is, megelőzve ezzel például a Château Routas Côteaux Varois en Provence 2017 tételt, ami tavaly a 2016-os évjárattal nyert, vagy a szuperhíres Caves d’Esclans Côte de Provence Whispering Angel Rosé 2017 tételt.
Egyszerűen imádtam a harmonikus kortyokat
– mesélte Suckling, aki hangsúlyozta, hogy a vakkóstolás során a borok üdeségét és minőségét értékelték leginkább.
Fotó forrása: houseoftownend.com
A trópusi éghajlaton – mint például Thaiföldön – történő bortermelésnek persze megvannak a hátrányai, beleértve a könyörtelen monszunt, az ilyenkor fellépő napfényhiányt, illetve az egyedi szőlőművelési rendszert, aminek a kétévszakos körülményekhez kell alkalmazkodnia. Az áprilistól októberig tartó nedves évszak vegetációs időszakában nem jellemző a szőlőtermesztés, a novembertől márciusig tartó száraz évszakban viszont igen.
A most már régóta Bangkokban élő Suckling elárulta, thai borból nem csak hogy egyre többet találunk, hanem egyre jobb minőséget is. A trópusi klíma ugyanis az extra kihívások mellett extra odafigyelést is jelent, bár egyelőre még csak a kísérletezés fázisában van a folyamat. Az eredmények viszont, úgy tűnik, ígéretesek.
A teljes eredménylistát ITT olvashatod el.
Mellé mit?
A Monsoon Valley borászat legszívesebb pad thai tésztát javasol a bora mellé, esetleg pomelo-val, vagy bármilyen, gyümölcsdarabokkal gazdagított fűszeres thai salátát.
Na de mi is az a fehér shiraz?
Tulajdonképpen rozé. A tengerentúlon a fehér zinfandel és a fehér merlot is egyre jobban pörög, amikor tehát a fehérborok könnyedségét, frissességét kívánják visszaadni kékszőlőből, esetünkben shirazból előállítva. A préselt szőlőt csak rövid ideig hagyják a héjon ázni, azután gyorsan leválasztják arról és tulajdonképpen egy rozé születik. (A pezsgőkészítésnél ezt technikát blanc de noirs-ként, azaz"feketéből fehér"-ként emlegetik).