Winelovers

Megkóstoltam az első HegyBorokat, és ízlettek

Kettő különösen betalált

2018. október 04. - ferenczicsilla

hegybor1.JPG

Mindig izgalommal várom olyan új "közösségi" borok kóstolását, amik valós közös érdekeket és értékeket képviselnek. A BalatonBor első három évjárata után újabb sikersztori van alakulóban, mégpedig a HegyBoré, ami a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös gyermeke. Ha pedig jó nevelést kapnak, példás felnőtt válhat belőlük!

Na de vissza inkább a tényekhez. Mi is az, hogy HegyBor?

"A HegyBor egy olaszrizlingből készülő, tartalmas balatoni bor, ahol a szüretelt szőlő földrajzilag előírt területről, egy hegyről kell, hogy származzon. Ez a VineaBalaton második szintje elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel az alábbi feltételeknek." 

– olvasható a Balatoni Kör honlapján.

Egy-egy ilyen régiós termék létrehozásával a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetét kívánják stabilizálni, alkupozíciójukat erősíteni. Az általuk termelt jó minőségű szőlőt ugyanis számukra kedvező áron vásárolják fel, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék jöhet létre. Ráadásul hosszútávon. 

HegyBort tehát bárki palackozhat, aki megfelel a kiírt feltételeknek, majd átmegy a minőségi rostán is. A BalatonBortól eltérően egyébként itt minden pincészet saját dizájnú címkével jelentkezhet, de egységes logóval és zárással jelzik a vásárlók felé a terméket. ITT még többet olvashatsz a HegyBor egységes csomagolásáról, ITT pedig a komplett szabályzat olvasható! De meg is mutatom:

hegybor2.JPG

Kizárólag a borbírálaton megfelelt borokból készülhet tehát HegyBor, melynek eredményét minden jelentkező önmagára kötelező érvénnyel ismeri el. 2018-ban a következő pincészetek palackozhatják le HegyBorukat:

  • Dobosi Pincészet és Vendégház
  • Első Magyar Borház – Szeremley Birtok
  • Fata Pince
  • Kiss Pince
  • Laposa Borbirtok
  • Martinus
  • Skizo Borház
  • Skrabski Pince
  • Söptei Pincészet
  • St. Donát Birtok
  • Tagyon Birtok
  • Tornai Pincészet
  • Vesztergom Pince
  • Zelna Borászat

A 2018-as Winelovers Olaszrizling Tesztre - amelynek eredményeiről ITT számoltunk be - idén több termelő is küldött HegyBort, ezeket meg is kóstoltam, és most megosztom veletek a véleményem. Rózsaszínnel jelöltem azt a két pincészetet, amelynek HegyBorai a legjobban tetszettek!

(Tudomásom szerint ezeket egyelőre a termelőknél tudjátok beszerezni, illetve Budapesten a Kóstolom Borbárban.)

Dobosi Pincészet és Vendégház

Nem csak HegyBor, de biobor is, ami intenzív, füstös, majd citrusos illatokkal nyit. Ez mind jön az ízében is, amire bár picit ráült a hordó, mégis jólesik: remek a savszerkezete, komoly a teste, és hosszúak a kortyok. 

Fata Pince

Visszafogottabb az illat, ám egyértelműen a termőhely dominál a pohárban. A kortyban is jön az ásványosság, leheletnyi citrus, alma és a várt mandula társaságában, utóbbi a korty végén és az utóízben is egyértelműen uralkodik. Közepes test, közepes intenzitású ízek, közepes izgalom. 

Laposa Borbirtok

Szép és érthető olaszrizling. Rezedás, virágos-ásványos illat, amely jegyek az ízben is visszaköszönnek egy kis almás-almamagos, mandulás aromatika társaságában. A korty feszes, de vastagabb, szélesebb és hosszabb is a vártnál, miközben megőrzi eleganciáját. Utóízében hosszan nyílik, és meg is éri várni rá.

St. Donát Birtok

Először vegetális illattal indít, ami idővel kitisztul, és a fajtajegyek illetve Csopak is bemutatásra kerülnek, mandulás-minerális ízek formájában. A korty bár viszonylag rövid, remek struktúrájú és precíz, egyensúlyos. 

Vesztergom Pince

Komoly illattal nyit, mintha még maradékcukorra is felhívná a figyelmünket. Az illatban és ízben is a kellemesen üdítő lime dominál, közepes intenzitással, eleganciával és fajtajelleggel. A nagyobb test nagyon korrekt bort ígér: meg is kapjuk.

Zelna Borászat

Roppant intenzív illatokkal indít: érett kajszibarack, érett Meyer citrom és rengeteg mandula. Mintha botritiszre utaló mézes jegyeket is éreznék az illatban, ez a kortyban már kevésbé jelenik meg; inkább a könnyed és élénk stílust képviseli. Viszonylag semleges ízű, feszes kis bor, ám még fiatal, én legalább egy évre eltenném.

>>> Gyere és tesztelj te is olaszrizlingeket az év legnagyobb olaszrizling kóstolóján: jön az Olaszrizling Október Nagykóstoló!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása