Winelovers

Ezek a legjobb olaszrizlingek idén

11 tuti tippünk van, borszakértőktől, nektek

2018. október 01. - Winelovers

snapseed.jpg

Ha október, akkor olaszrizling, és persze Winelovers Olaszrizling Teszt. Idén a 100% olaszrizling, és olaszrizling alapú házasítások legjobbjait kerestük, és bő 50 tétel kóstolása után a szakmai zsűri meghozta ítéletét. Íme a legjobbak!

Hazánk legnépszerűbb fehérbora idén hatodjára kerül reflektorfénybe, hiszen érkezik a VI. Olaszrizling Október Nagykóstoló. Nem kevesebb, mint 70 pincészet hozza el olaszrizlingjeit nektek!

52 tétel közül, vakkóstolással választották ki most kedden az év legjobb olaszrizlingjeit. A Borkollégiumban zajló bírálaton a 7 borvidékről érkező masszív mennyiséget független szakértői csapat értékelte, mégpedig a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és az UIOE (Union Internationale des Œnologues), valamint az OIV (Organisation Internationale de la vigne et du vin) által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján.

Zsűritagok voltak:

  • Blazsovzsky Péter - a Babel Budapest étterem head sommelier-je
  • Kielmayer Kristian - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, a Borkollégium oktatója
  • Kollár Mariann - DipWSET, nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a londoni Theatre of Wine bortanácsadója 
  • Mészáros Gabriella - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója
  • Sue Tolson - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szakíró (WineSofa)
  • Vancsik Ivett - DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Vinoport online bormagazin és A 100 legjobb magyar bor főszerkesztője

snapseed2.jpg

Öten a zsűriből: Mariann, Ivett, Péter, Sue és Gabriella

Következzen most 3 zsűritag 3 véleménye! Ha pedig érdekel, hogyan nyilatkozott korábban egy brit szakember az olaszrizlingről, olvasd el ITT! 

Én őszintén hiszek az olaszrizlingben, és nagy rajongója vagyok – ezért is voltam kíváncsi a tesztelt mezőnyre. Volt egy konstans minőség, viszont fontos hangsúlyozni, hogy az olaszrizling egyrészt terroir-bor, másrészt pedig egyértelműen szükség van palackos érlelésre is, mivel szerencsére a fajtában lévő érlelési potenciál sokat erősödött az elmúlt években.

- Blazsovszky Péter

 

A kóstolt borok sora meglehetősen sokszínű volt: számos olyan tétel szerepelt a mezőnyben, amely élénk, vibráló savasságával, ragyogó, érett gyümölcsösségével és a szépen integrált hordóssággal mind a terroirt, mind pedig a szőlőfajtát képest volt megjeleníteni. Előfordultak ugyanakkor kifejezetten hibás borok is, és sajnos több esetben a túlzásba vitt hordóhasználat áldozatául estek egyes tételek. Szerencsére többnyire hibátlan, egyszerűségükben is vonzó, tiszta, jól iható borokkal találkoztunk.

- Sue Tolson

 

Összességében igazán élvezetes kóstoló volt! Az elegánsabb tételeket harmonikus savszerkezet, frissesség és ásványosság jellemezte, komplex aromavilággal. Azonban néhány bornál nem megfelelő hordóhasználatot véltem felfedezni, ami elnyomta a fajta sajátos jegyeit.

- Kollár Mariann

 

snapseed5.jpg

10 legjobb olaszrizling

  1. Borbély Családi Pincészet, „Nász a Bácson” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2016
  2. Dobosi Pincészet, Bio Háromszög Olaszrizling 2016
  3. Szent Donát Birtok, Szent Donát Parcella 2016
  4. Figula Pincészet, Öreghegy Olaszrizling 2017
  5. Figula Pincészet, Sáfránykert Olaszrizling 2017
  6. Borbély Családi Pincészet, Bács hegy Badacsonyi Olasz rizling Selection 2013       
  7. Homola Pincészet, Sáfránkert Olaszrizling 2016
  8. Laposa Birtok, Apukám Világa 2016
  9. Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalmi Olaszrizling 2017
  10. Spiegelberg Kézműves Borpince, Somlói Olasz Rizling 2015

snapseed3.jpg

Legjobb olaszrizling alapú házasítás

    1. Folly Arborétum, Cédrus 2016 (olaszrizling és szürkebarát)
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása