Winelovers

Ezért imádjuk annyira az Aperol Spritzet

Ő lenne az olasz fröccs?

2019. május 16. - Winelovers

aperol_spritz_istock.jpg

Nemrég lánybúcsún voltam, ahol az ünnepelt egyetlen itallal kapcsolatos kérése az volt, hogy mindenképp legyen Aperol Spritz. De vajon miért ez az egyik legnépszerűbb olasz aperitivo, amikor eddig is volt Campari?

A Borászportál korábban összegezte már egy cikkben, hogyan hatott az Instagram az ital- és borfogyasztási szokásainkra, mik azok az italos hashtagek, amik manapság a legnépszerűbbek.

Az #aperolspritz például dobogós, vagyis az Insta fotók világában továbbra is toplistás az olaszok narancsszínű fröccse, sőt, a világ legtöbbet eladott koktéljai között jelenleg a 9. helyen szerepel, többek között a Mojitot megelőzve. Gondoltad volna? 

Élénk narancssárga színének hála mondjuk elég vidámnak, naposnak, melegnek és energikusnak tűnik minden mellette, miközben az íze is roppant frissítő és igencsak ízletes. Nem véletlen az sem, hogy ma már külön listák léteznek arra vonatkozóan is, hol érdemes ezt a "szuperelterjedt" italt fogyasztani, értsd: hol a legfotogénebb a környezet az aperol szempontjából.  

Az Aperol Spritz tehát ma már életforma.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Aperol Spritz (@aperolspritzofficial) által megosztott bejegyzés,

Története

Maga az Aperol egy padovai származású keserűlikőr, amit 1919-ben alkottak meg a Barbieri testvérek, többek között tárnicsból (virág), rebarbarából és a vörös kínafa virágából (a pontos recept egyébként máig titok). A proseccóval és szódával kevert, hatalmas pohárban felszolgált változat csak később, az 1950-es években terjedt el igazán az olasz partokon, fénykorát pedig az utóbbi 7-8 évben éli. A népszerű italt ma már bekeverve is megveheted, de ha rám hallgatsz, inkább nem teszed. 

Tudtad? Ma már az Aperol is a Campari Group tulajdona. Feleannyi alkoholt tartalmaz, mint a névadó idősebb testvér, ami már 1860 óta ismert.

>>> Ebben a brutál őszinte italmutatóban is kitértünk már rá. 

A recept

Tölts meg egy borospoharat legalább félig jéggel, önts bele egyenlő arányban proseccót és Aperolt. Adj hozzá szódát és díszítsd egy-két szelet naranccsal. A sorrend betartásával megelőzhető, hogy az Aperol leülepedjen a pohár alján. (Az arányokat variálhatod is ízlésed szerint.)

Ételpárosítás

Elsősorban aperitifként érdemes fogyasztani, illetve maximum valamilyen könnyed előételsorhoz tudjuk elképzelni, apró falatkákhoz, vagy egy tányér olíva bogyóhoz. Egy nehezebb, téli menüsorhoz kevésbé passzol, úgyhogy eszerint válasszunk hozzá alkalmat vagy menüsort.

Hatása az Instagramra

Jelenleg 1 milliónál is több fotó alatt szerepel az #aperolspritz hashtag, ezzel a vezető italposztok közé tartozik. A menőség tehát valahol itt csúcsosodik. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Elena Gordeeva (@e_gordeeva) által megosztott bejegyzés,

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása