Winelovers

A szúnyogok tényleg jobban mennek a sörivókra?

Kérdezz-felelek

2019. július 05. - geriadam

lany_szunyog_istock.jpg

A válasz: nemcsak a sörivókra. És természetesen ezt a felfedezést is a japánoknak köszönhetjük.

Adam Teeternek, a VinePair társalapítójának fut egy saját rovata is az online boros oldalon „Ask Adam” (Kérdezd Adamet) néven, ahol a legkülönfélébb alkohollal kapcsolatos kérdéseket szokták neki szegezni. A legutóbbi kérdés valószínűleg bekerül minden idők top3 legemlékezetesebbje közé, ugyanis így hangzott: Igaz-e, hogy ha sört iszok, akkor nagyobb valószínűséggel csípnek meg a szúnyogok?

És akkor kövekezzen Adam válasza, szó szerinti fordításban:

Igen, ez azonban csak féligazság. Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a sör, hanem általában minden alkohol növeli az esélyét annak, hogy megcsípjenek.

Ajaj.

Egyszerűen azért kapott lábra az elmélet, miszerint a sört jobban szeretik a szúnyogok, mint a többi alkoholt, mert a japán kísérlethez azt használtak. A hírekben ezt ragadták ki, miközben a kutatók általában az alkohol hatását vizsgálták és éppen a sörre esett a választásuk.

via GIPHY

A kísérletben az egyik csoport vizet ivott a másik sört, mire az utóbbiaknál ennek hatására többek között emelkedni kezdett a bőr hőmérséklete, amivel a szúnyogok célkeresztjébe kerültek. A közzétett tanulmány így fogalmaz: a bőrön észlelt szúnyogok száma jelentősen növekedett a sör elfogyasztása után, ami egyértelműen azt mutatja, hogy az alkohol fogyasztása vonzóbbá teszi számukra az embert. Mit ebből is látszik, a japán kutatók nem tettek különbséget.

Mi ebből a tanulság? Mindegy, hogy rozét, fröccsöt, vagy egy aperol spritzet iszol a nyári nagy hőségben, előtte alaposan készülj fel a rovarok érkezésére!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása