Winelovers

15 borvidék, ami a világörökség része

#bakancslista

2019. július 11. - ferenczicsilla

rhein_unesco.jpg

Nemrég jött a hír, hogy az isteni illatos proseccójáról híres olasz borvidék, Conegliano és Valdobbiadene hegyei is felkerültek az UNESCO Világörökségi Listájára. Ezzel együtt most már 15 borvidék viseli a világon ezt a megtisztelő címet. 

Utazni jó, különösen borvidékre. Ráadásul szerencsések vagyunk, mert hazánkban is van egy borvidék, mégpedig Tokaj, ami bizony ott szerepel az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségéi között. Az UNESCO Világörökségi Listáján egyébként több magyarországi spot is szerepel: Budapest a teljes duna-parti látképpel együtt, Pécs, Fertő-tó, Hortobágyi Nemzeti Park, Pannonhalmi Főapátság, Hollókő és ugye Tokaj. Az összesen ezernél is több különleges, UNESCO-s helyszín listáján pedig néhány borvidék is helyet kapott: ezeket vesszük most sorra. 

1. Champagne, Franciaország

A szőlőskertek, a pezsgőházak, és a sok ezer kilométeres pincerendszer is hozzátartozik A Listán szereplő helyszínhez, ami mellesleg (szerintem túl későn) 2015-ben csatlakozott az elit listához. 

2. Saint-Émilion, Franciaország

Az igazi borimádóknak szerintem nem kell bemutatni, Bordeaux fővárosa ugyanis maga a kánaán. Tulajdonképpen 2000 éve ez maga a bor fővárosa, és itt aztán tényleg minden a kedvenc italunkról szól. Borbár borbár hátán, plusz ilyen ikonikus châteaux-k sehol máshol nincsenek a világon, csak errefelé (ráadásul ezek a kastélyok nemrégiben mind komoly homlokzati felújítson estek át). 

3. Burgundia, Franciaország

A híres Côte d'Or, vagyis az Aranypart borait a világ legdrágábbjai között tartják számon. (Bizonyítékul ITT a világ 10 ledrágább bora a Vinoport gyűjtésében.) A környezet, a talaj és az itt születő bor annyira egyedi, mint semmi más. De a bor mellett persze Beaune városa és a környékén elhelyezkedő falvak (és Dijon) is élvezik a kiemelt státuszt.

4. Loire-völgy, Franciaország

A Párizstól kb. 2 órányira fekvő borvidéken elképesztően gyönyörű reneszánsz kori kastélyokkal találkozhatunk, az emberiség igazi aranykorát mutatják be. A teljes régióból egyébként összesen 164 kisebb falu került fel A Listára, szóval lesz mit nézz, ha arrafelé jársz, ez már biztos. 

vignes_du_ch_teau_de_chinon.jpg

Chateau Chinon, Loire-völgy

5. Pico-sziget, Portugália

A Portugál partoktól igencsak messze fekvő szigeten a 15. század óta készítenek bort, ám nemcsak a természeti jelenségek, hanem az ember alkotta kastélyok, borospincék, templomok és kikötők is a helyi csoda részét képezik. 

6. Alto Douro, Portugália

Itt már bő kétezer éve készül bor, a 18. század óta pedig ennek egyik különleges fajtája, a portói a térség legfontosabb export cikke. Ám a szőlőtermesztés errefelé sem olyan könnyű: a meredek teraszokon a vízmenedzsment kifejezetten sok fejtörést okoz, mindazonáltal a munka "gyümölcs" technológiai, társadalmi és gazdasági fejlődést hozott. A legrégebben került a listára.

7. Piedmont, Olaszország

Ezen a vidéken, ahol nagyjából az 5. század óta készül bor, szintén van miben gyönyörködni, az már biztos. A következő városok mind élvezik az UNESCO védelmét: Barolo, Castiglione Falletto Grinzane Cavour, La Morra, Monforte d’Alba, Novello és Serralunga d’Alba, Barbaresco és Neive. Te hol kezdenéd? 

8. Prosecco, Olaszország

Itt kifejezetten a ciglionit, azaz a tőkékkel beültetett szűk füves teraszokat tették A Listára. Jogosan, hiszen csodálatos példái annak, hogyan tud az ember a természet adta lehetőségekhez legjobban alkalmazkodni. Ez most a legfrissebb (borvidéki) tag, amely 2019 júliusában került fel az UNESCO Világörökségi Listára. 

istock-955545728-640x427.jpg

 Valdobbiadene dombjai, Treviso

9. Valparaíso, Chile

A chilei fővárostól egy órányira fekvő kikötőváros 2003 óta szerepel a jegyzékben. A város maga nem a borkészítésről híres, viszont a kereskedelemben betöltött szerepe, kitűnő éttermei, és a Casablanca régió közelsége miatt ide is érdemes ellátogatni. 

10. Lavaux, Svájc

A Genfi-tótól kb. 30 kilométerre fekvő területen hegyoldalba épült apró falvak színesítik az egyébként is lenyűgöző tájat. A 11. századtól bizonyíthatóan készül itt bor (a feltételezések szerint pedig a rómaiak óta). A helyi gazdaság számára a kezdetektől fontos volt a magas minőségű borok előállítása, ez a gondozott teraszok láttán nem is lehet kérdés. 

11. Monticello, Virginia, USA

A Monticello egy Thomas Jefferson által tervezett és lakott ültetvényház, 1987 óta a lista része. Jefferson híresen imádta a szőlőt és a bort, komoly szőlőskerttel gazdagodott a birtok, amíg ő ott lakott. Az amerikai történelem egy apró darabkája tehát a bort is magában foglalja. 

monticello-920x609.jpg

Thomas Jefferson háza. Forrás: wikipedia

12. Palesztina, az oliva és szőlő földje

2014-ben került fel az elit listára. A Jeruzsálemtől délre fekvő Battir (hegy) a teraszaival, olivás és szőlős kertjeivel az első palesztin "tétel" a világörökségi listán. 

13. Wachau, Ausztria

Szomszédunk legfontosabb boros régiója 2000-ben került fel a toplistára. Ebben az esetben a tájé a dicsőség, a Duna-völgyének Melk és Krems közötti szakaszán minden a látványról szól: kolostorok, kastélyok, ősidőkből fennmaradt városfalak váltják egymást, és persze fontos szerep jut a mezőgazdaságnak, azon belül a szőlőtermesztésnek. 

14. A Rajna-völgy középső szakasza, Németország

Frankfurt és Köln felől egyaránt támadhatunk, ha erre vezet utunk, mindenképpen egy elképesztően idilli borvidékre fogunk érkezni, ahová érthető módon számos gyalogos túrát is terveznek. A helyenként akár 45 fokos szögben magasodó hegyoldalakat mindenfelé rajnai rizling szőlő borítja. 

15. Tokaj, Magyarország

Ezt talán nem kell bemutatni, hiszen mindenki ismeri, de vajon mindenki járt is már ott? Te például jártál már Tokajban? 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása