Winelovers

Így rendeld házhoz az ország legjobb borait

Egy helyre összegyűjtöttük őket, csak kattintanod kell!

2019. szeptember 27. - piskor.fanni

Szeptember 5-én megjelent a Winelovers 100 – A 100 legjobb magyar bor magazin, létrejöttének célja nem más volt, minthogy összegyűjtsük az ország 100 legjobb borát, ezáltal segítsük a borfogyasztókat, hogyan találják meg a sokszínű kínálatban a legjobb tételeket.

screenshot_20190927_154955_com_instagram_android.jpg

A bírálat 2019 júliusában a Borkollégiumban zajlott, professzionális körülmények között, természetes megvilágítású helyiségben, optimális hőmérsékleten hozzáértő szakemberek szervíze mellett. A két zsűribizottság három nap alatt több, mint 300 bort bírált. A zsűritagok minden tételt vakon kóstoltak és a nemzetközileg elfogadott 100 pontos skálán, érzékszervi bírálati és minőségi szempontok alapján értékelték a borokat. A zsűri tagjainak pontszámait a jegyzőkönyv vezetője az egyes flight-ok (kóstolási blokkok; max. 12 tétel kerül kóstolásra egy flight-on belül) után tételenként, elektronikusan rögzítette. A végső pontszám az egyes zsűritagokról kapott pontok számtani átlaga alapján került meghatározásra.


A minősített tételek közé a 2018. július 1. - 2019. június 30. között lezajlott mértékadó hazai és nemzetközi borversenyek legjobbjai és a felkért szakmai ajánlók által javasoltak kerültek. Az ajánlást azért tartották fontosnak, mert így olyan termelők és borok is esélyt kaptak a megmérettetésre (és egyben visszajelzést is), amelyek a borversenyeken nem indulnak, mégis a legjobbak között lehet a helyük.

Akik pedig a szakmai zsűri élén álltak:

Bálint László (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a FurmintUSA társalapítója, a Borkollégium oktatója, a zsűri elnöke), Kielmayer Kristian (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakíró, a Borkollégium oktatója), Konkoly Mihály (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője), Mészáros Gabriella (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapítója és vezető oktatója), Szakács-Orha Imre (DipWSET, Master of Wine hallgató, a WINB Development Association alapítója),
Petzold Attila (okleveles élelmiszermérnök, párlatszakértő, borász, a Borkollégium oktatója), Ádám Előd (nemzetközi borakadémikus, Master of Wine hallgató, oktató), Sue Tolson (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, borszakértő, borszakíró és fordító), Hidegkúti Gergely (szőlész-borász), Harmath Csaba (AIWS hallgató, gasztronómiai szakértő, a Borkollégium oktatója), Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium oktatója), Piskor Fanni (szőlész-borász mérnök, WSET 3 okleveles borszakértő, a Borkollégium oktatója), Evans Victoria (Executive Head Sommelier, Caviar&Bull Group of Restaurants), Blazsovszky Péter (Head Sommelier, Babel Budapest), Angerman László (Head Sommelier, Onyx).

Nemrégiben pedig elindult a Winelovers Webshop "Selection" aloldala, ahol egy helyen összegyűjtöttük nektek ezeket a borokat.A válogatás alapját a 2018-as, illetve 2019-es Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor listája képezi. Azok a Webshopban elérhető borok kerültek tehát a "válogatásba", amelyek szerepelnek vagy az idei vagy a tavalyi kiadványban.Innen már nincs is más dolgod, mint kiválasztani a neked tetsző tételeket, így pár nap múlva már otthonodban kóstolhatod az ország 100 legjobb borát.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása