Winelovers

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 1. rész

16 csodás prémium borhoz ajánlunk 16 receptet a téli napokra - három részletben

2020. november 24. - Winelovers

 feind_shiraz_760x428_1.jpg

A borkóstolók, nagy boros találkozók a koronavírus járvány miatt sorra elmaradnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy csúcsborok nélkül kell maradnod a rideg téli estéken. Csempészd be a nyár melegét az otthonodba az alábbi csodás vörös (és rozé) borokkal és a hozzájuk való fenséges receptekkel!

lejegyezte: Kabarcz-Horváth Ibolya

Jammertal Borbirtok (Villány) Blue Velvet 2017

jammertal_bluevelvet_760x428_1.jpg

Fajta: 100% kékfrankos
Alkohol: 14,00% vol
Sav: 6,3 g/l
Cukor: 1,8g/l
Jellemzés: a villányi mediterrán hatásokat gyönyörűen tükröző kékfrankos, valódi gyümölcsbomba, illatában és ízében cigánymeggy és feketecseresznye dominálnak. 1/3-a francia kis fahordóban érlelődött 9 hónapig.
Receptajánlat: csontos bárány steak erdei gyümölcsös mártással

Hozzávalók:

2 db csontos bárány steak (comb)
fokhagyma
friss kakukkfű
olívaolaj
só, bors

25 dkg fagyasztott erdei gyümölcs
3 dl alaplé (hús- vagy zöldségleves)
5 dkg vaj
1,5 dl vörösbor

A húst pácold be fél órára. Mély tálba önts olivaolajat, dobj bele néhány nagyobb fokhagyma darabot. A hús mindkét oldalát borsozd, majd helyezd a tálba. Fektess rá néhány ág kakukkfüvet, a tetejére is tegyél fokhagyma szeleteket, és locsold meg olivaolajjal. Fedd le, tedd félre. Kapcsold be a sütőt és melegítsd elő 180 fokra. Forrósíts fel egy serpenyőt addig, amíg már elkezd füstölni, majd önts bele kevés oliva olajat és helyezd bele a húst, majd sózd, borsozd. Ne forgasd, kicsit füstölni fog, de hagyd sülni pontosan 2 és fél percig, majd fordíts egyet rajta és a másik oldalára is mehet só, bors. Ezt is 2 és fél percig süsd. Tedd át egy tepsibe és abban tedd a sütőbe majd 8 percig süsd. Így medium állagú steak minőséget kapsz. Ha véresen szereted, akkor elég 2-3 perc, ha jobban átsütve, akkor 10 perc. Omlós, puha, enyhén rózsaszín lesz a belseje.
A hozzá való szószhoz használj fel 2-3 evőkanál húsból nyert zsiradékot, ehhez önts 1,5 dl-t a vörösborból. Ha az alkohol elpárolog, tedd hozzá az erdei gyümölcsöket, főzd 5 percig, adj hozzá vajat, és forrald fel. Ezzel a mártással kínáld a bárány steaket.


Garai Pince (Szekszárd) Cabernet Sauvignon Prémium 2017

garai_cs_760x428_1.jpg

Fajta: 100% cabernet sauvignon
Alkohol: 15,00% vol
Sav: 5,5 g/l
Cukor: 1,3 g/l
Jellemzés: másfél évig érlelték 2000 literes tölgyfa hordóban. 2019-ben került palackba. Nagy potenciállal rendelkező, de fiatalom is élvezhető bor. Szép gyümölcsös illat, gazdag ízvilág, nagy test, hosszú utóíz, bársonyos tanninok jellemzik. Mindezek együtt, elegánsan egy palackban kiemelkedő élményt nyújtanak.
Receptajánlat: klasszikus vaddisznó pörkölt

Hozzávalók

1 kg vaddisznóhús
5 dkg zsír
3 nagy fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
3 ek házi paprika
1 zöldpaprika
1 paradicsom
1 babérlevél

száraz vörösbor

A zsírban aranysárgára pirítod az apróra vágott hagymát, majd beleforgatod az inaitól megtisztított, felkockázott vaddisznóhúst. Sózd, majd időnként kevergetve saját levében pörköld. Mikor zsírjára sült, szórd rá a pirospaprikát. Tedd bele a babérlevelet és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, párold félpuhára. Adj hozzá fél dl vörösbort, karikázd bele a paprikát, a paradicsomot és a zúzott fokhagymát, majd főzd puhára. Nokedlivel vagy egyszerű sós főtt burgonyával tálald.

 

Feind Pincészet (Balatonfüred-Csopak) Syrah 2017

feind_shiraz_760x428_1.jpg

Fajta: 100% syrah
Alkohol: 14,00% vol
Jellemzés: 1 éves új barrique érlelés. Illata mediterrán stílusú: provence-i fűszer kakukkfű. Ízben szintén fűszeres, érett piros gyümölcsös. Testes és telt bor. Vörös és vadhúshoz ajánlott, melyek sütve vagy grillezve készültek. Az évek múlásával még karakteresebb érett bor válik belőle.
Recept ajánlat: kakukkfüves marhaszelet

Hozzávalók

1 csokor kakukkfű
1 tk kömény
100 g vaj
4 szelet rostélyos
4 ek olívaolaj

frissen őrölt bors

A kakukkfű lecsipkedett leveleit és a durvára tört köményt tedd tálba, majd add hozzá a vajat. Alaposan keverd össze, kanalazd fóliára, és tekerd fel hengerré. Tedd a hűtőbe, hogy megszilárduljon.
Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, a megtisztított húst pedig dörzsöld be az olívaolajjal, majd ízlés szerint sózd és borsozd. A hússzeletek mindkét oldalát süsd aranyszínűre, majd forrón, a felkarikázott fűszervajjal kínáld.

 

Dúzsi Borászat (Szekszárd) Cabernet franc rosé 2017

duzsi_rose.jpg

Sav: 7 g/l
Cukor: 4,8 g/l
Jellemzés: ehhez a borhoz a 2017-es év októberének utolsó napjaiban szüretelték a szőlőt. Miután hetekkel előtte egy lehűlés és eső következtében meg tudott jelenni a botrytis cinerea, a jó idő újra beköszöntével ezen szemek megszáradtak, így a

botritiszes jegyek meg is jelennek a borban.


Jellemzés: Nagyon vastag rozébor, nagy vörös cabernet-k extraktjával, paramétereivel. Új, medium pörkölésű, 300 literes fahordókban érlelődött javarészt 3-6 hónapig. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet: 15-16 °C. Grillezett csirkéhez, barbecue-hoz és bárány életek mellé is el tudjuk képzelni társnak.
Recept ajánlat: zsiványpecsenye

Hozzávalók

80 dkg tisztított bélszín
1 kg rozskenyér
20 dkg füstölt szalonna
só, törött bors

A bélszín hártyáit óvatosan távolítsd el, laptsd kissé le a szeleteket a tenyereddel, és vágd 10 egyenlő szeletre, majd sózd, borsozd. A füstölt szalonnát is 10 egyenlő darabra vágd, és húsverő kalapáccsal kissé veregesd meg. A rozskenyeret szeld 12 egyenlő darabra. Az egészet húzd fel nyársra a következő sorrend szerint: 1 szelet kenyér, 1 szelet hús, 1 szelet szalonna. A két végére külön is húzz a kenyérből. A nyársat a grillsütőbe visszahelyezve mindaddig kell forgatni, míg a hús szép egyenletesen meg nem pirul. Közben locsolgasd a lecsepegő zsírral. Majd a nyársat szedd le, és már tálalhatod is.

 

Dúzsi Borászat (Szekszárd) Görögszó 2016

duzsi_gorogszo_760x428_1.jpg

Sav: 5,6 g/l
Cukor: 2,2 g/l
Jellemzés: csak kivételesen jó évjáratokban készülhet el a bor a fürtök és a hordók többszöri szelekciója után. Nagyrészt cabernet franc (60%) és cabernet sauvignon (40%) házasítás a Görögszó dűlőből, egy kivételes adottságú és fekvésű területről. Javarészt másod-harmad töltésű barrique hordóban érlelődött közel másfél éven át, utána palackban pihent. Csupán 1000 palack készült ebből az évjáratból.
Recept ajánlat: marharostélyos

Hozzávalók

50 dkg marhahús (hamis vesepecsenye)
1/2 db zöldpaprika
1 db közepes paradicsom
1 evőkanál fűszerpaprika
só, bors
ízlés szerint vadak fűszerkeverék
1 kis fej hagyma

Klopfold ki a húst, majd vagdosd be. Sózd, borsozd, majd párold meg a húst egy kevés zsírban. Mikor már mind a két fele fehér, add hozzá a kockára vágott hagymát, paprikát és a paradicsomot is. Mikor ez mind megvan, szórd meg paprikával és ízlés szerint fűszerezd. Ha megpuhult a hús, tetszés szerint besűrítheted liszttel. Tálalhatod főtt burgonyával vagy tarhonyával.

 

Bodri Pincészet (Szekszárd) No. 1. Cuvée 2017

bodri_1_760x428_1.jpg

Szőlőfajták: cabernet sauvignon 57%, merlot: 24%, cabernet franc 19%
Alkoholtartalom: 14,57 %
Cukortartalom: 1,9 g/l
Savtartalom: 5,1 g/l
Jellemzés: a pincészet abszolút csúcsbora cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából született. Nagyon testes, nagyon koncentrált tétel. Kis új tölgyfahordós érlelése során magyar és francia hordókat használtak 24 hónapon keresztül. A bor csak kiváló évjáratokban készül.
Recept ajánlat: vegetáriánus lencse vörösborral

Hozzávalók

300 g barna lencse /1 éjjelre beáztatva
150 g zellergumó/felkockázva
150 g lilahagyma
150 g sárgarépa
1 l zöldség alaplé
3 db babérlevél
180 g füstölt tofu
2 ek vaj ízű növényi alapú zsiradék/vagy mogyoró olaj
2 dl félédes vörösbor
3 ek vörösborecet
ízlés szerint só, bors

Komoly vörösborokhoz is érdemes próbálkozni vegetáriánus fogásokkal.
Áztasd be a lencsét, egy nap után öntsd le róla az áztatóvizet, és 7 dl zöldség alaplevet a babérlevelekkel forralj fel. Közben vágd finomra a lilahagymát és kockázd fel a sárgarépát. A felforrt lencséhez add hozzá a zellert és a répát. Sózd, borsozd. Fedő alatt addig főzd, míg a lencse majdnem megpuhul. Közben kockázd fel a leöblített, megszárított tofut. Forrosítsd fel a zsiradékot, tedd rá a hagymát, a tofut, és pirítsd meg. Öntsd hozzá a vörösbort és az ecetet. Amint felforr, keverd a lencséhez. Kb. 10 percig még együtt párold. Ha készen van, töltsd ki hozzá a bort, és élvezd a merőben szokatlan íz párosítást!

További csodás csúcsvörösekről olvashatsz itt.

 wl_rendezvenyek_altalanos_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása