Winelovers

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé 2.

Folytatjuk sorozatunkat gyönyörű csúcsvörösek bemutatásával és a hozzájuk illő receptajánlókkal.

2020. december 10. - Winelovers

csucsvoros2.jpg

kép forrása: www.phillyvoice.com

lejegyezte: Kabarcz-Horváth Ibolya

A borkóstolók, nagy boros találkozók a koronavírus járvány miatt sorra elmaradnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy csúcsborok nélkül kell maradnod a rideg téli estéken. Csempészd be a nyár melegét az otthonodba az alábbi csodás vörös (és rozé) borokkal és a hozzájuk való fenséges receptekkel!

Pannonhalmi Főapátság pincészete (Pannonhalma) Infusio 2017

pannonhalma_infusio_760x428_1.jpg
Igazi ünnepi tétel Pannonhalmáról, amely bordeaux-i stílusban készült. Ez a merlot és cabernet franc adta presztízs-házasítás a pincészet legmelegebb dűlőjéből származik. Bora mediterrán jegyekkel tűzdelt, komoly, elegáns és hosszan érlelhető.

A beérkező szőlőt bogyózás után 50 hl-es fakádban erjesztették. A héjon tartás hosszú idejéből 10 napig folyt az erjesztés 33-34°C hőmérsékleten. A hordós érlelés 228 literes első- és másodtöltésű hordókban történt 16 hónapon keresztül.

Analízis
Alkohol: 15,02% vol.
Extrakt: 30,2 g/l
Cukor: 4,3 g/l
Titrálhatósav: 5,6 g/l

Egyéb adatok:
Évjárat: 2017
Mennyiség: 21.000 palack
Termőhely: Babszökő
Talaj: agyagbemosódásos barna erdőtalaj
Kitettség: déli plató
Szőlőfajta: 80% merlot, 20% cabernet franc
Telepítés éve: 2003
Tőszám: 5210 tőke/ha
Metszés: Guyot, alacsony kordon
Szüret: 2017. október 16. és 20. között

Fogyasztási hőmérséklet: 17-18°C
Ajánlott tárolási hőmérséklet: 15°C alatt
Ételajánlat: ünnepi alkalmakhoz illetve vad- és egyéb vörös húsokhoz

Receptajánlat: Borjúcomb baconos kelbimbóval

Hozzávalók a hús elkészítéséhez:
1 kg borjúcomb
7 gerezd fokhagyma
1 teáskanálnyi őrölt kömény
fél teáskanálnyi rozmaring
fél teáskanálnyi citromfű
1 dl száraz vörösbor, olaj, só, bors

Szeld a húst nagy szeletekre, kend be a fűszerekkel, a zúzott fokhagymával, tedd egy tepsibe, majd öntsd le 1 dl vörösborral (akár az Infusióval), és locsold meg egy kevés olajjal. Süsd 180 fokos sütőben 45-50 percig, néha forgasd meg, hogy egyenletesen süljön.
Hozzávalók a körethez:
60 dkg kelbimbó
10 dkg bacon
4 dl tejföl
2o dkg reszelt sajt
2 db tojás
1 evőkanál olaj
só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, esetleg csili

A kelbimbót sós vízben főzd puhára. A bacont csíkozd fel, pirítsd meg, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálban keverd össze. Forgasd bele a leszűrt kelbimbót, tűzálló tálban 180 fokon süsd meg, és tálald a borjú combhoz.


Varsányi Pincészet (Eger) Grand Selection Egri Bikavér Superior 2018

varsanyi_egri_bikaver_760x428_1.jpg

Eger történetének egy részét kóstolhatod most a poharadban. Ez a Superior Bikavér egy testes, gazdag, hosszú ízű, illatában és ízében fűszeres és piros gyümölcsös aromákat gazdagon tartalmazó fahordós érlelésű vörösbor. Éld át újra a történelmet ezzel a palack borral!

Analitika
Sav: 5.0 g/l
Cukor: 1.3 g/l
Alkohol: 13,7 %vol

Ételajánlat:
Magyaros ételek, marhából készült ételek, BBQ

A pincészetről
A Varsányi család 90 hektár területen gazdálkodik, melyek közül kiemelkedik az egyedülálló adottságokkal rendelkező Szent János-völgy. A 90-es évektől kezdve készítenek kiváló minőségű borokat, melyek ismertté tettét a pincészetet az Egri borvidéken és a borvidéken kívül is. Számos díjuk közül legbüszkébbek a Cannes-i aranyérmekre és a Magyarország Csúcsbora díjakra.

Receptajánlat: Grillezett marhahús cabernet szósszal

Fűszerkeverék hozzávalói:
2 tk. szárított majoranna
2 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. fokhagyma granulátum
1 tk. barna cukor
1 tk. só
1 tk. frissen őrölt bors
2-2,5 kg marha oldalas egyben

A szósz hozzávalói:
3,5 dl barbecue szósz
2,5 dl Grand Selection Egri Bikavér Superior 2018
só, frissen őrölt bors

Készítsd el a fűszerkeveréket, majd dörzsöld a húsba. Fedd le műanyag fóliával és hagyd hűtőben pihenni 8-12 órán keresztül. Grillezés előtt hagyd a bordákat szobahőmérsékleten pihenni 15-30 percig. A grillsütőt melegítsd közepesen forróra (170-230°C). Süsd a bordákat közvetlen hőnek kitéve 10 percig, egyszer megfordítva közben, amíg egyenletesen barna nem lesz, majd tedd a húst egy nagy alumínium tálra, ami elég nagy ahhoz, hogy egy rétegben elférjen rajta a hús. (Ha szükséges, vágd a bordákat kisebb részekre.) Egy nagy lábosban keverd össze a szósz hozzávalóit és forrald fel. Öntsd a szószt a húsra, és szorosan zárd le az edényt alufóliával. Lezárt fedő mellett, az alumínium edényben tartva grillezd a húst addig, amíg omlós nem lesz (1,5-2 óra), közben egyszer fordítsd meg.Szedd ki a bordákat a tálból és vágd kisebb darabokra. Fűszerezd sóval és borssal, és kortyolj bele ebbe a csodálatos bikavérbe!

 

 Ha többet szeretnél tudni a bor-étel párosításokról, olvasd el erről szóló cikkünket.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) Mandolás 2016

vylyan_mandolas_760x428_1.jpgDűlőválogatás és hordóválogatás, egy nagy évjáratban készített Villányi Franc legjava. Úgy készült, hogy most, de akár 10 év múlva is élményt jelentsen a fogyasztása. Az élénk savú gyümölcsössége szederre, érett meggyre és áfonyára emlékeztet. Az elegáns, hosszú korty csöppnyi étcsokoládés kesernyével, fahéjas, cédrusos fűszerességgel búcsúzik. A dekantálás jól áll neki. Ünnepi asztalra ajánljuk.

A dűlőről:
Ez a válogatás a Villányi borvidéki Mandolás dűlő legszebb cabernet franc ültetvényéről származik. A Mandolás nevét a régi időkben itt termő mandulafákról kapta, amely ott terem, ahol a legnemesebb szőlőfajták is. A dűlő déli kitettsége, s katlanszerű formája miatt kiválóan tartja a meleget, a cabernet franc szőlő nagyon jól érzi itt magát. Az eddigi évjáratok alapján egyértelmű, hogy a villányi cabernet francnak a világban küldetése van, a fajta ezen a kivételes termőhelyen megtalálta természetes otthonát. A talaj itt mészkő alapkőzeten löszös-agyagos termőtalaj. A szőlőültetvény 2001-ben telepített. (Ültetési sűrűség: 1,8 m x 0,8 m).

Évjárat – 2016
A vegetáció 2016-ban korán indult, korai tavasz után a fagyos szentek is korán jöttek. A terület szerencsésen megúszta a fagyokat, a jégverést, majd kellemesen meleg nyár köszöntött be nagy hőingadozások nélkül, kellő mennyiségű csapadékkal, egyenletesen fejlődött a szőlő. A szüret szeptember 1-én indult, és átlagon felüli hőmérséklet volt egész hónapban. Egy francia vincellér mondást idézve, a nyár megadta a mennyiséget, a gyönyörű szeptember pedig a minőséget. Egészséges termés volt jó savakkal, jó cukorral. A szőlő lassan, egyenletesen érett, ami a zamatok kiteljesedésének kedvezett.

Szüret:
2016.október 10-11. 15 kilogrammos ládákba. Kézzel szedve.

Borkészítés, érlelés:
A két hetes egyenletes lassú erjesztést még egy hét héjon tartás követett. Az almasavbontás és az érlelés barrique hordókban történt. Hordók: 225 l; zempléni és mecseki tölgyből; koruk: 65% új, 20% egy és 15% másodéves. A 18 hónapos hordós érlelés során a legszebb hordók lettek kiválogatva és önállóan lepalackozva Mandolás néven.

Palackozva: 2018.szeptember 28.
Főborász: Ipacs Szabó István

Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13-15°C-on) tároljuk.

ANALITIKA
Alkohol: 14 %
Titrálhatósav-tartalom: 5 g/l
Invertcukor-tartalom: 1 g/l

Fogyasztását 15-16 °C-on ajánljuk.
Nagyvad ételekhez, rafináltabb sültekhez, például erdei gyümölcs redukcióval. Fekete csokoládés desszertekhez vagy szivarokhoz is érdemes kipróbálni!


Receptajánlat: Bárányborda málnamártással

Hozzávalók:
500g bárányborda
250g málna
1tk rózsabors
50ml gránátalmaszirup
1-2tk méz
1 citrom
1 gerezd fokhagyma
1 gally rozmaring
3-4 szál kakukkfű

olívaolaj

Vágd le a báránybordáról a felesleges zsírt, és tisztítsd meg a hártyáktól. Egy forró serpenyőben pirítsd meg 1 ek olivaolajon minden oldaláról. Sütés közben dobd hozzá a rozmaringot, a kakukkfüvet, a fokhagymagerezdet, valamint sózd és borsozd a húst. Miután minden oldalról megpirult, süsd a zsíros oldaláról egy kicsit, majd tedd a húst a serpenyő tartalmával együtt egy tányérra, és így kb. 80-90 percre a 75-80°C-ra előmelegített sütőbe.

Pürésítsd a málnát egy mixer segítségével, majd nyomd át egy finom szűrőn. Melegítsd meg a gyümölcspépet. Adj hozzá kb. 0,5dl grenadine-t (gránátalma szirup) ill. ízlés szerint 1-2tk mézet valamint citromlevet. Ízesítheted sóval és rózsaborssal. Ezzel a szósszal leöntve tálald a bárányt!

Cseri Pincészet (Pannonhalma) Cabernet Franc 2017

cseri_cabernet_franc_760x428_1.jpg
A borászat első 100% cabernet franc tétele. A ribizlis aromát szegfűszeg és menta ízek kísérik, a hordó, csokoládé, cédrus és zsálya jegyeivel. Merész ízei megtöltik a szádat lédús málnával, érett cseresznyével és egy csekély vaníliával. Komoly test jellemzi, enyhe tanninnal, kellemes utóízzel.

Analitika
sav: 5,4g/l
cukor: 0,9g/l
alkohol: 15% v/v

Ételajánlat
vad- és vörös húsételekhez, sültekhez, csokoládés desszertekhez ajánljuk

Receptajánlat: Egyszerű csokoládé mousse

Hozzávalók:
200g keserű csokoládé
3 nagy tojás
1-2 ek cukor

A desszert elkészítéséhez mindig friss tojást használj!

A csokit óvatosan olvaszd meg vízfürdő felett. Válaszd szét a tojás sárgáját és fehérjét. A sárgáját keverd el a felolvasztott csokiban, míg a fehérjét 1-2 evőkanál cukorral verd kemény habbá. Óvatosan emeld a kemény fehérje habot a csokoládé alá, míg egy homogén barna mousse-t nem kapsz. Legalább 2 órára tedd a hűtőbe. Elkészítéstől számítva egy napon belül fogyaszd el!

Günzer Családi Birtok (Villány) Villányi Franc Prémium 2016

gunzer_cf_2016_760x428_1.jpg
Évjárat 2016
Fajtaösszetétel 100% cabernet franc
Alkohol 13,5%
Savtartalom 5,2 g/liter
Maradékcukor-tartalom 1,2 g/liter
Cukormentes extrakt 27,7 g/liter

Szőlészet
Dűlő Jammertal, Csillagvölgy, Dobogó
Művelésmód Alacsony kordon
Tőketerhelés 1-1,5 kg / tőke
Szüret időpont október vége

Borászat
Érlelés: francia hordó, magyar hordó
Érlelési idő: 24 hónap
Potenciál: 8 év
Besorolás: DHC-Premium
Termelt mennyiség: 9 000 palack

Cabernet Franc hordóválogatás három dűlőből, amelyek három különböző mezoklímával rendelkeznek.

Jammertal: katlanhatás, magas érési potenciál
Csillagvölgy: gyümölcsös, elegáns fajtajelleg
Dobogó: testes és karakteres.

A bor az egy vessző egy fürt elv alapján készült, tudatos és mértékletes hordó használattal.

A két év kis fahordós érlelés után sok és markáns a tannin, amit szépen alátámaszt a hatalmas test és az intenzív gyümölcsösség: szeder, szamóca, áfonya. Emellett gyógynövények, mák és fekete olívabogyó érezhető. Komoly befektetés az érlelhetőség ígéretével.

Receptajánlat: Áfonyás kacsa

Hozzávalók:
1 kicsi pecsenyekacsa,
2 evőkanál szárított áfonya
2 db nagy alma
2 dl vörösbor
1 teáskanál majoránna, ízlés szerint só és kevés cukor

A kacsa megtisztítása után, a belsejét öblítsd ki. Majoránnával és sóval belülről dörzsöld be, kívülről a bőrét sűrűn vagdosd be.Sózás után, tedd tepsibe a húst. Önts alá egy pohár vizet, alufóliával szorosan fedd be, és előmelegített, forró sütőben párold meg. Ha a hús megpuhult, emeld ki a tepsiből és darabold fel. Zsíros levét szűrd le, a húsokat tedd vissza a tepsibe.
Míg a kacsa sül, készítsd el az áfonyamártást. A száraz bogyókat tiszta és “kiszellőztetett” kávédarálón daráld le, majd tedd kis lábosba. Öntsd rá a vörösbort, és addig forrald, míg a felére csökken, illetve sűrű nem lesz a lé. Ezután az almákat hámozd meg, és reszeld le. Az almareszeléket add hozzá az áfonyás borhoz, ízesítsd sóval, kevés cukorral, majd a sűrű krémmel kend be a bőrével felfelé fektetett kacsa darabokat. Fedő nélkül, forró sütőben addig pirítsd, amíg pirosas-barna nem lesz a teteje. Rendkívül finom ízt kap a karamellizálódott mártástól.

 

További csodás prémium kategóriás vörösekről olvashatsz itt!



wl_rendezvenyek_altalanos_1000x563.jpg

 





süti beállítások módosítása