Winelovers

Borhoz ételt vagy ételhez bort?

Mindkettőre hozunk példát!

2020. augusztus 04. - Winelovers

hal_konnyu_bor_feher_istock_1000.jpg

A bor- ételpárosításokat kétféle irányból közelítheted meg: a bor, ill. az étel felől. Ha a borkóstolás a lényeges, akkor nem kell túlgondolnod az ételválasztékot. Olyankor ugyanis, ha a borra vagy kíváncsi, a legegyszerűbb, vagy legalábbis semmiképp nem bonyolult falatkák jöhetnek szóba. Ha viszont főzöl egy finom vacsorát, és ahhoz keresed a megfelelő bort, más szempontokat kell figyelembe venned. Nézzük meg mindkét verziót!

Szerző: Kabarcz-Horváth Ibolya

 

Borkorcsolyák - Koncentrálj a borra!

Ha már beszippantott a borok világa, és nemcsak akkor iszol bort, ha buli van, hanem tényleg érdekelnek egy adott tájegység, egy fajta, netán egy borász borai, akkor érdemes úgy kóstolnod, hogy mellé egyszerű étkeket fogyasztasz. A kenyérnél nincs jobb kísérő, de ne fehéret válassz, hanem pl. ropogós olívás bagettet, akár pirítva. E mellé mediterrán országokban gyakran olíva bogyót esznek, vagy a kenyeret olivaolajba mártogatják. Hihetsz nekik, kevés esetben lőnek mellé, ha gasztronómiáról és borról van szó!

Ha nem kifejezetten elemezni akarod a bort, csak élvezni, akkor jöhetnek a sonkák is: gyakran serrano vagy egyéb érlelt sonkákat szelnek leheletvékonyra a borok mellé. Ne feledkezzünk meg a hazai ízekről sem, pl. egy érlelt mangalica sonka is tökéletes választás. A szalámik közül csak azokat együk bor mellé, amelyek nem túl paprikásak, fűszeresek, hogy ne nyomják el a bor ízét.

Van, aki kedveli a csonthéjas gyümölcsöket (dió, mogyoró, mandula) borozgatás közben. Ezek akkor tűnnek jó választásnak, ha hordós érlelésű bort fogyasztunk, mert ezek diós karaktereivel jól harmonizálnak.

Hazai szokás a sajtos pogácsa kínálása, amit mostanában trendi helyettesíteni az olasz grissinivel.

Próbáld ki Te is! A tökéletes grissini recept

 

Hozzávalók:

  • 2.5 deciliter tej
  • 3 gramm porélesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 400 gramm liszt
  • 50 gramm olívaolaj

 

Előkészítési idő: 1 óra

Elkészítési idő: 20 perc

 

A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, majd belekeverjük a lisztet és a sót is. Addig keverjük, míg össze nem áll. Ekkor adjuk hozzá az olajat, és addig gyúrjuk, míg az összeset magába nem szívja. Letakarva pihentetjük kb. fél órát, majd kis gombócokra osztjuk, és a gombócokból hosszú, vékony rudakat sodrunk. A rudakat sütőpapíros tepsire fektetjük, majd 220 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt ropogósra sütjük.  forrás: sóbors.hu


És elérkeztünk a sajtok kérdéséig. Borkóstolókon előszeretettel kínálják, de érdemes körültekintően eljárnod velük, hiszen a nagyon érett, erős illatú sajtok hamar elfárasztják az ízlelőbimbókat, és a bor mellettük élvezhetetlenné válik. Válaszd mindig a semlegesebb verziót!

Eredeti ötlet a zöldség chips, amelynek elkészítésénél mi sem egyszerűbb: répát, sütőtököt vagy cukkinit vékonyra szeletelünk, és magas hőfokon sütőben ropogósra sütjük.

Mit ne?

Borok mellé nem javasoltak a következők:

  • csípős paprika
  • vörös- lila- és fokhagyma
  • torma
  • erős illatú, érlelt sajtok
  • túl érett gyümölcsök
  • boltban kapható, nagyon cukros édességek


Tudtad? Régen borkorcsolyának nevezték azt vastag, vasalt gerendákból készült, korcsolyatalpakra hasonlító eszközt, amelynek segítségével a teli boroshordókat egyik helyről a másikra szállították.


Milyen bort fogyassz ételek mellé?

A borok és ételek párosítása sokkal izgalmasabb annál, mint hogy olyan egyszerű megfogalmazásokkal intézd el, mint halhoz fehérbor, steak-hez pedig vörös.

Az is igaz azonban, hogy vannak bizonyos általánosságban elmondható szabályok, amelyeket először meg kell ismerned ahhoz, hogy amint lehet, és amint nagyobb tapasztalatod van, fel is rúghasd őket!

 

9 tipp a borok és ételek párosításához

Ha most kezded próbálgatni, mi mihez illik, érdemes megfogadnod a következő már kipróbált és többségében bevált javaslatokat.

  1. Figyelj arra, hogy a bor legyen savasabb mint a hozzá kínált étel. 
  2. A bor az ételnél mindig legyen édesebb.
  3. Érdemes hasonló intenzitású borokat és ételeket párosítani egymással (fűszeresebb borhoz fűszeresebb étel, gyümölcsöshöz gyümölcsös).
  4. A vörösborok általában az erőteljesebb ízű (pl. vörös) húsokhoz passzolnak.
  5. A fehérborok nagy valószínűséggel jobban illenek a kevésbé markáns húsokhoz (hal, csirke).
  6. A nagy tannintartalmú borok nagyobb élményt adnak, ha zsírosabb ételekhez kortyolod őket.
  7. Ha szószt is kínálsz a húsok mellé, akkor mindig ehhez igazítsd a bort, ne a húshoz.
  8. A fehér-, a gyöngyöző- és rozé boroknak megvan az a tulajdonságuk, hogy kiemelik a velük ellentétes ízvilágú ételeket. Pl. magasabb savú borhoz választhatsz zsírosabb ételt. 
  9. A vörösborok pedig sokszor éppen a hozzájuk hasonló ízeket emelik ki: fűszeres vörösborhoz kínálhatsz fűszeres ételt.



Az evidenciákon túl

Most pedig nézzünk néhány, a fentieken túlmutató bor-étel párosítást!

  • Nem is gondolnád, hogy különböző gombákhoz, pl. szarvasgombás fogásokhoz mennyire illik a pinot noir. Ez az általában világosabb színű, alacsony tannintartalmú, elegáns savú vörösbor és a földes ízvilágú gomba egymást emeli misztikus magasságokba.
  • Lazachoz és tenger gyümölcseihez igazán jó választás egy újvilági (kaliforniai, chile-i vagy ausztrál) chardonnay, de ha éppen szürkebarát van otthon, ne félj hozzá kibontani.
  • Sósabb fogások (különösen tengeri halak, rákok) egyenesen szomjazzák a száraz pezsgőt, prosecco-t vagy cava-t (spanyol pezsgő), melyek extra frissességet hóznak a sós ízélmény után.
  • A bordói stílusú cuvée-k, amelyek kizárólag cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából készülhetnek, általában kívánják a húsokat, különösen a zöldfűszeres báránybordát. Minden egyes falat után egy korty ezekből a tanninos borokból, valódi felfrissülést hoz.
  • A savanykás pl. grapefruitos ételekhez kiváló választás egy újvilági Sauvignon Blanc vagy egy portugál vinho verde. Ezek könnyed, üde borok, amelyek savgazdagsága gyönyörűen kiegészíti a gyümölcsök savasságát.
  • A fehérborhoz, ill. a vörösborhoz illő sajtok között élesebb a határvonal, a rozékhoz viszont kínálhatod bátran mindegyiket, hiszen a rosé egyesíti a fehér bor savasságát a vörösborok gyümölcsösségével, és ezt a játékot gyönyörűen emelik ki a sajtok.
  • Édes-fűszeres, pikáns barbecue szószos fogások (pl. pikáns szószos csirkecomb) szinte megszelidülnek egy pohár malbec-től vagy shiraz-tól.
  • Gyümölcsös desszertekhez, pl. egy mézes-fügés finomsághoz azért nagyon jó egy kissé édesebb (félszáraz) pezsgő, mert annak inkább a gyümölcsösségét mintsem az édességét hangsúlyozza.
  • Cukkinis, friss zöldes salátákkal igazán szerethető egy citrusos, üde osztrák zöldveltelini (Grüner Veltliner).
  • Ázsiai fogásokhoz se mellőzd a borokat! A fűszeresebb thai vagy indiai ételek (pl. thai kacsa) nem panaszkodnak majd, ha magasabb cukortartalmú rizlingekkel vagy fűszeres traminivel öblíted le őket.
  • A rizottó nagyon szerethető egytálétel. Húsmentes változatához csodásan illik egy gyöngyöző száraz rozé.
  • Általánosságban elmondható, hogy egy tájegység tipikus ételei és borai, amelyek együtt fejlődtek, alakultak az évszázadok során, nem okoznak csalódást, ha együtt kínálod őket. Egy toszkán vacsorához idd a megfelelő toszkán bort! Pl. borjúragus szélesmetélthez egy közepesen testes Chianti-t.


borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz

süti beállítások módosítása