A chardonnay méltán a világ legszélesebb körben ismert szőlőfajtája. Könnyen lehet, hogy ez volt az első bor, amiről hallottál, és amit jó eséllyel fel fognak neked szolgálni egy koktélpartin, ha „a fehérből” rendelsz. A szőlő maga eléggé semleges, de egy kis borkészítési varázslattal át lehet változtatni egy fahordós érlelésű testes bombázóvá, egy üde, citrusos-ásványos savjátékká, vagy akár egy kiülős-iszogatós dobozos borrá. Bemutatkozik a szőlők kaméleonja.
Kép: https://www.winemag.com/
Szerző: Hajdu Ferenc
A chardonnay fő termőterületei
- A franciaországi Burgundia, azon belül is északabbra Chablis, délebbre pedig Côte de Beaune
- A franciaországi Champagne régió
- Franciaország egyéb régiói, mint Elzász (itt csak pezsgőbort készíthetnek belőle) és Languedoc-Roussillon
- Kalifornia, ahol számos eltérő régióban termesztik, és a különféle stílusok széles palettáját mutatják be
- Oregon, ahol borként és pezsgőként is ragyog
- Ausztrália, ahol vezető fehérszőlő fajta
- Új-Zéland, ahol ez a második fajta a Sauvignon Blanc után
- Franciacorta és Itália más régiói
- Kanada, Ontarióval, Québec-kel és Brit-Kolumbiával
- Általában szinte valamennyi bortermelő helyen, köztük Magyarországon is, ahol elsősorban az Etyek-Budai, Mátrai, Pécsi, Tolnai, Balatonboglári és Neszmélyi borvidéken elterjedt
A chardonnay borok jellemző aromái
- Gyümölcsös: zöld-, és pirosalma, sült alma, körte, őszi-, és sárgabarack, ananász és más déli gyümölcsök, citrusfélék: citrom, zöldcitrom, narancs
- Melaszos: méz, vajkaramell, karamella, barnacukor
- Csonthéjas: bokormogyoró, pirított mogyoró, dió
- Élesztős: pirítós, megsült kenyér, zabkása, pattogatott kukorica
- Vajas (a tejsavas erjedéstől …nyilvánvalóan!)
- Ásványos: kova, nedves kő, nedves homok
- Hordós érlelés által: vanília, kókuszdió, babérfélék, tölgy, füst, pirítós, szurok
- Ritkábban: juhar, gomba, menta, ásványok
A chardonnay borok főbb jellemzői:
- Krémes, összetett, magas alkohol és gazdag, buja ízvilág.
- Az óvatos gyümölcsös aromák nagymértékben függnek az éghajlattól.
- A szőlő maga illatában és ízében mondható „kifinomultnak”, de a chardonnay igen érzékeny a bor elkészítésének módjára. Így könnyen felveszi egyebek mellett a tölgyfa, a vaj, a tejszín, az élesztő, a vanília íz-, és illatjegyeit a borkészítés során. Hogy ezek „jók-e a bornak”, az már vélemény vagy ízlés kérdése és megannyi vita tárgya.
- A chardonnay az európai „Chablis stílusban” jellemzően üde, friss, testben közepes, terroirt hozó, gyümölcsös és ásványos.
- Az újvilági „Kaliforniai stílusban” inkább testes, magas alkohollal, valószínűleg hordóban érlelt, és „vajas” illatú és ízű.
- A chardonnay a champagne készítéséhez megengedett három szőlőfajta egyike.
Ételpárosítás alapösszetevőkkel
- Mindenféle tengeri étkek
- Rákfasírt, rákpogácsa, homár, garnéla fokhagymás vajjal csurgatva
- Csirke, pulyka, kacsa, vadtyúk
- Sült csirke… sült csirke… sült csirke
- Borjú, sertés… marha. (A marhát illetően… óvatosan készítsük el. Természetesen a testesebb fehérborok, mint akár a chardonnay, párosíthatók marhával, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben jól helyettesítené a vörösbort. Egyszerű és visszafogott fogások mellé adjuk, amiket zöldfűszerekkel, gombával vagy sült hagymával gazdagítunk. Kerüljük a túlságosan gazdag és nehéz ízű és állagú szószokat, önteteket, édesben vagy fűszerben tobzódó kiegészítőket, ami elnyomja és megváltoztatja a bor ízét.)
Ételpárosítás összekötőkkel
- Kukorica, sütőtök, puliszka, tökfélék
- Tárkony, bazsalikom, kakukkfű, szurokfű és más friss zöldfűszerek
- Lágy sajtok mint a Brie vagy a Camembert (különösen jó a kevéssé érleltekkel)
- Félkemény sajtok mint a Münster, Gouda, a füstölt Gauda különösen jó
- Kemény sajtok mint az Ementáli, a Gruyère, a Manchengo és Jarlsberg
- Szegfűszeg, szegfűbors és fahéj (de kerüljük az édest, és gondolkodjunk sósban!)
- Mogyoró, kesudió, pekándió, kókuszdió, dió (sós ízek, sós ízvilág)
- Vaj, barna vaj, tejszín, tejfel, olívaolaj
- Kolozsvári szalonna (bacon), sonka és más pácolt sertés termékek
- Gombák, hagymák, fokhagyma
- Dijoni mustár (gondolj csak bele… hol fekszik Dijon városa? hmmmm…)
Ha szeretnél többet megtudni a szőlőfajtákról és a borokról, iratkozz fel a Borkollégium egyik kurzusára! Garantáltan megéri!
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!