Winelovers

A simulékony chardonnay

2021. március 09. - Winelovers

chablis_village_grape_chardonnay_photo_credit_getty_hero_1920x1280.jpg

A chardonnay méltán a világ legszélesebb körben ismert szőlőfajtája. Könnyen lehet, hogy ez volt az első bor, amiről hallottál, és amit jó eséllyel fel fognak neked szolgálni egy koktélpartin, ha „a fehérből” rendelsz. A szőlő maga eléggé semleges, de egy kis borkészítési varázslattal át lehet változtatni egy fahordós érlelésű testes bombázóvá, egy üde, citrusos-ásványos savjátékká, vagy akár egy kiülős-iszogatós dobozos borrá. Bemutatkozik a szőlők kaméleonja.

Kép: https://www.winemag.com/

Szerző: Hajdu Ferenc

 

A chardonnay fő termőterületei

  • A franciaországi Burgundia, azon belül is északabbra Chablis, délebbre pedig Côte de Beaune
  • A franciaországi Champagne régió
  • Franciaország egyéb régiói, mint Elzász (itt csak pezsgőbort készíthetnek belőle) és Languedoc-Roussillon
  • Kalifornia, ahol számos eltérő régióban termesztik, és a különféle stílusok széles palettáját mutatják be
  • Oregon, ahol borként és pezsgőként is ragyog
  • Ausztrália, ahol vezető fehérszőlő fajta
  • Új-Zéland, ahol ez a második fajta a Sauvignon Blanc után
  • Franciacorta és Itália más régiói
  • Kanada, Ontarióval, Québec-kel és Brit-Kolumbiával
  • Általában szinte valamennyi bortermelő helyen, köztük Magyarországon is, ahol elsősorban az Etyek-Budai, Mátrai, Pécsi, Tolnai, Balatonboglári és Neszmélyi borvidéken elterjedt

 

 

A chardonnay borok jellemző aromái

  • Gyümölcsös: zöld-, és pirosalma, sült alma, körte, őszi-, és sárgabarack, ananász és más déli gyümölcsök, citrusfélék: citrom, zöldcitrom, narancs
  • Melaszos: méz, vajkaramell, karamella, barnacukor
  • Csonthéjas: bokormogyoró, pirított mogyoró, dió
  • Élesztős: pirítós, megsült kenyér, zabkása, pattogatott kukorica
  • Vajas (a tejsavas erjedéstől …nyilvánvalóan!)
  • Ásványos: kova, nedves kő, nedves homok
  • Hordós érlelés által: vanília, kókuszdió, babérfélék, tölgy, füst, pirítós, szurok
  • Ritkábban: juhar, gomba, menta, ásványok

A chardonnay borok főbb jellemzői:  

  • Krémes, összetett, magas alkohol és gazdag, buja ízvilág.
  • Az óvatos gyümölcsös aromák nagymértékben függnek az éghajlattól.
  • A szőlő maga illatában és ízében mondható „kifinomultnak”, de a chardonnay igen érzékeny a bor elkészítésének módjára. Így könnyen felveszi egyebek mellett a tölgyfa, a vaj, a tejszín, az élesztő, a vanília íz-, és illatjegyeit a borkészítés során. Hogy ezek „jók-e a bornak”, az már vélemény vagy ízlés kérdése és megannyi vita tárgya.
  • A chardonnay az európai „Chablis stílusban” jellemzően üde, friss, testben közepes, terroirt hozó, gyümölcsös és ásványos.
  • Az újvilági „Kaliforniai stílusban” inkább testes, magas alkohollal, valószínűleg hordóban érlelt, és „vajas” illatú és ízű.  
  • A chardonnay a champagne készítéséhez megengedett három szőlőfajta egyike.

 

Ételpárosítás alapösszetevőkkel 

  • Mindenféle tengeri étkek
  • Rákfasírt, rákpogácsa, homár, garnéla fokhagymás vajjal csurgatva
  • Csirke, pulyka, kacsa, vadtyúk
  • Sült csirke… sült csirke… sült csirke
  • Borjú, sertés… marha. (A marhát illetően… óvatosan készítsük el. Természetesen a testesebb fehérborok, mint akár a chardonnay, párosíthatók marhával, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben jól helyettesítené a vörösbort. Egyszerű és visszafogott fogások mellé adjuk, amiket zöldfűszerekkel, gombával vagy sült hagymával gazdagítunk. Kerüljük a túlságosan gazdag és nehéz ízű és állagú szószokat, önteteket, édesben vagy fűszerben tobzódó kiegészítőket, ami elnyomja és megváltoztatja a bor ízét.)

 

Ételpárosítás összekötőkkel 

  • Kukorica, sütőtök, puliszka, tökfélék
  • Tárkony, bazsalikom, kakukkfű, szurokfű és más friss zöldfűszerek
  • Lágy sajtok mint a Brie vagy a Camembert (különösen jó a kevéssé érleltekkel)
  • Félkemény sajtok mint a Münster, Gouda, a füstölt Gauda különösen jó
  • Kemény sajtok mint az Ementáli, a Gruyère, a Manchengo és Jarlsberg
  • Szegfűszeg, szegfűbors és fahéj (de kerüljük az édest, és gondolkodjunk sósban!)
  • Mogyoró, kesudió, pekándió, kókuszdió, dió (sós ízek, sós ízvilág)
  • Vaj, barna vaj, tejszín, tejfel, olívaolaj
  • Kolozsvári szalonna (bacon), sonka és más pácolt sertés termékek
  • Gombák, hagymák, fokhagyma
  • Dijoni mustár (gondolj csak bele… hol fekszik Dijon városa? hmmmm…)

 

Ha szeretnél többet megtudni a szőlőfajtákról és a borokról, iratkozz fel a Borkollégium egyik kurzusára! Garantáltan megéri!

borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása