Winelovers

Milyen leveshez milyen bor illik?

Hagymaleves, csirkeleves, borsóleves? Ne mellőzd hozzájuk se a borokat!

2021. december 14. - Winelovers

istock-870329822_1.jpg

Számos cikkben olvashatunk a leves és a bor párosításának kihívásairól. Talán az utolsó dolog amire a leves adta jóllakottság előtt, után és közben gondolunk, az az, hogy még több folyékonyat vegyünk magunkhoz. És igaz az is, hogy a húsos levesek kölcsönhatása, az alapok és a hozzávalók összjátéka megzavarhatja még a tapasztalt ínyenceket is. De tudjátok mit? A bort és a levest párosítani nem is kell, hogy olyan nehéz ügy legyen. Próbáltam előhozakodni olyan levesekkel, amelyek ebben a hideg évszakban nyerő választást jelentenek, és olyan borokkal, amelyeket ezekhez választhatsz.

szerző: Máll Szabó Zita

kép forrása: iStock

Chili con carne és tempranillo
Ez az igazán kiadósan nehéz, fűszeres „leves” hasonlóan izmos és húsos bort kíván. A tempranillo mint spanyol tanninhangsúlyos vörösbor remek választás, mert kellő fűszerességet és tartalmat kínál ahhoz, hogy egybevágó párosítást jelentsen ezzel a pikáns étellel. Ha chili mellé tálalod, a bor íze egy kicsit gyümölcsösebb lesz (olyan, mint a cseresznye vagy a füge). Sok nagyszerű évjárat közül válogathatsz, amit Spanyolország kínált a közelmúltban. De ha valóban autentikus akarsz lenni, ehhez a fogáshoz válassz egy texasi tempranillót. Igazi különlegesség!

Magyar változat: a közepesen testes szekszárdi merlot ízvilágában és nehézségében is passzolhat spanyol párjához.
A másik chili és bor párosítási alternatíva: buborékok minden mennyiségben! Hihetetlen vagy sem, egy üveg Brut Cava meglepően jól passzol a chillihez. A savanyúság, a pezsgés és a keserű gerinc még izgalmasabbá teszi az egész ízvilágot.

Gulyásleves carménère-vel
Hazai és nemzetközi fogásként egyaránt ismerős nehéz gulyáshoz valamennyien egy testes vöröset képzelnénk el, például egy a cabernet sauvignont. De mi inkább most a carménère mellett szeretnénk szót emelni, ami egy közepes testű vörös és Bordeaux-ból származik, bár mára szinte csak Chilében terem. A bort vörös-fekete bogyós ízeivel a merlothoz hasonló jegyekkel ismerik. A közepes testű chilei carménère egy nem túl ütős de annál inkább harmonikus löketet adhat ehhez az ételhez, különösen, ha a védjegyeként ismert borsos és lágy jegyek vannak a fókuszban. A legutóbbi chilei szezonok közül az egyetlen, ami nem túl jól sikerült, az a 2016-os évjárat. Tartsuk ezt szem előtt, ha erre a borra esik a választásunk.
Hazai alternatíva: közepesen testes villányi syrah


Csirkeleves és grüner veltliner
A csirke húsleveshez egy kevésbé érett, osztrák grüner veltliner-t, azaz zöldveltelinit érdemes választanod. Az ütős savak teszik megdöbbentően jó társává ennek az ételnek.
Nem tetszik a veltelini? Próbáld ki akkor valamelyik hazai sauvignon blanc-t mondjuk a Balaton-felvidékről, ami igazán kiemelheti ezt a levest, és osztrák társához hasonlóan friss élményt jelenthet.

Zöldborsóleves sonkával, chardonnay-val
Borsólevesünk legyen akár sűrű, akár híg, egy fahordós francia chardonnay-hoz érdemes kipróbálnod.
Az ebben a tételben található tartalmasabb jegyek kézben járnak a sonkával, az ásványosság és az édesség kellemes szájtisztító hatást biztosít a falatok között, és fokozza az egyébként szerény étkezést.
Hazai alternatívaként egy zenit házasítás kiváló lehet Balatonfüred-Csopakról.

Francia hagymaleves Cru Beaujolais-val
Ez a klasszikus francia étel megérdemel egy autentikus párosítást. Így a Beaujolais tűnik a legjobb választásnak. De nem is akármilyen Beaujolais, Cru-nak kell lennie, lehetőleg olyan, amelyről ismert, hogy könnyebb stílust produkál. A Fleurie, a Saint-Amour és a Chiroubles AOC is kiváló, pontosan a megfelelő ízeket hozza (szilva, cseresznye és őszibarack), amelyek kiegészítik a lassan főtt hagyma által okozott jellegzetes ízt. Talán túl könnyű ital az ilyen rusztikus és húsleves alapból készült ételhez, de ez a bor a savasságának köszönhetően minden körülmények között megállja a helyét! Mivel az eredeti receptben egy deci száraz fehérbor is szerepel, így kísérőnek próbálkozzunk meg egy tokaji sárgamuskotállyal. Remekül passzol a sűrű, telt ízű hagymaleveshez, a gyümölcsös ízvilág nem tolakodó benne, egyensúlyban van az ásványossággal. Egyszerre karakteres és könnyed tétel, mégsem átlagos.

Pho crémant roséval
Nincs is egzotikusabb fogás ezen a listán mint a Pho. Bár bőven felsorakoztattunk fűszeres és sós levesételt, de kevés dolog tud laktatóbb lenni ennél a levesnél. Megtaláltuk azt az egyetlen bort, ami át tudja vágni ezt az illatos umami bombát: ez a Crémant Rosé. A szénsavas test, a krémes szájérzet, valamint a cseresznye és mandula jegyei könnyedén megállják a helyüket a csillagánizs, a fekete kardamom és az ökörfarkkóró aromáinak intenzív soraiban. Az eredmény? Váratlan, és mégis varázslatos találkozás.
Nehéz ezek után bármit mondani, ha hazai alternatívával szeretnénk előállni. Azért megpróbálhatjuk egy szekszárdi pinot noir rozéval, amely kellő savasságával hozza azt a hatást, mint külföldi párja.

Thai csípős-savanyú csirkeleves
Ha odavagy az ázsiai konyháért, és szereted a csípős, aromatikus ízvilágot, ez a leves tökéletes választás. Tamarindszósz, citromfű, lime is szerepel a hozzávalók között, nagyon érdekes ízvilágot eredményezve.
Bonyolult, fűszeres ételekkel nehéz párosítani a borokat, de a hordómentes grenache blanc sorsszerű lesz. Ez egy testes fehérbor, amely Észak-Spanyolországból származik és az Egyesült Államokban való elterjedése óta nagyon nagy a népszerűsége.
Ha nehéz beszerezni a Grenache Blanc-t, próbáld ki egy könnyen beszerezhető etyek-budai chardonnay-val, aminek a frissessége, ropogóssága feldobja a fűszerek adta ízkavalkádot.

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

 borkollegium-altalanos_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása