Bizony hosszú a lista, a pezsgőhöz igencsak sokféle étel illik. Most elengedjük az osztrigát meg az epret, és sokkal vagányabb ételekhez nyúlunk - jöhet a hotdog, club sandwich, fish and chips, sajtburger, sós chips vagy popcorn.
Pezsgőt inni sikk – volt. Ma már nem csak szilveszterkor pukkannak a palackok, hanem a lusta vasárnapi reggeliktől egészen a nyüzsgő budapesti éjszakákig végigkísérhetik napjainkat – az egész csak érzés, hangulat és kedv kérdése.
A pezsgőben az a legjobb, hogy ezerféle fogáshoz illik, aperitif-mivoltjáról nem is beszélve. Egyre több borvacsora épül a pezsgők változatossága köré, és ha néhány alapelvet betartunk, a többi már csak a merészségünkön múlik. Itt a legnagyobb a mozgásterünk, és vallom, hogy továbbra is szubjektív dolog, hogy mihez mit iszunk.
Ezt a 4 szempontot viszont mindenképp érdemes követnünk pezsgő és étel párosításoknál:
- testesség (könnyedebb ételekhez, pl. ceviche könnyedebb pezsgő illik)
- savasság (zsírosabb fogásokhoz, akár fish and chipshez bátran válasszuk savakban gazdag pezsgőt)
- sósság (a kifejezetten sós fogások idilli párja ez a buborékokban gazdag ital)
- textúra (roppanós, ropogós ételekhez egyszerűen pezsgőt kell inni)