Winelovers

BBQ: hús, zöldek, mártások a tűzön – és a bor

Milyen bort igyunk a kerti partikon?

2016. június 24. - Winelovers

bbq.jpg

A kertben sütögetni jó móka, főleg, ha van elegendő és megfelelő borunk is hozzá. Most, hogy végre szezonja is van, segítünk kiigazodni az étel-bor párosítások kusza világában, hogy a füstös fogásokhoz a valóban hozzá illő borokat kortyoljuk. Ha mártások millióival készülnél a kerti partidra, akkor is segít ez az infografika! 

Bátran kísérletezhetünk ilyenkor habzóborokkal, fehérekkel és rozékkal is a vörösek mellett, a lényeg ugyanis az egyensúlyon van. Grillezéskor általában sokféle étel kerül az asztalunkra. Vegyük figyelembe, hogy milyen szósz, mártás vagy köret lesz még a tányérunkon, és a fűszereket, amelyek dominálnak az ételekben. Ha mártások millióival készülnél a kerti partidra, akkor is segít az alábbi infografika! 

  • Zöld szószok (mentás, fokhagymás-rozmaringos, chimichurri): Gyümölcsösebb, lágyabb taninnú vörösek illenek hozzá, például malbec (Argentínából) vagy carménère (Chiléből).
  • Barna szószok (vörösboros, demi glace, bordelaise): Erősebb, minerális, földes vörösborokat kóstolj hozzá, mint az olasz barolo, chianti vagy éppen egy tartalmas bikavér!
  • Paradicsomos szószok (marinara, espagnole): Savas szószhoz savas bor dukál, közepes testtel, például cabernet franc, vagy a könnyedebb pinot noir.
  • Savanykás szószok (gránátalmás, távolkeleti vagy BBQ mártás): Lédús, zamatos bort bontsunk mellé, pl. merlot-t vagy akár sárgamuskotályt!

 

grilletelek_borparjai.gif

foto

süti beállítások módosítása