Winelovers

Az édes élet sem olyan egyszerű

... és nem is mindenki szereti.

2016. december 06. - Winelovers

sugar.png

Könnyű lenne azt gondolni, hogy az édes bor egy szimpla történet, hiszen az édeset mindenki szereti. Hát, ez semmilyen szempontból sem igaz, ahogyan egy két és fél órás, borkóstolással fűszerezett előadásból kiderült. A vadiúj Borkollégium 8 alkalmas kóstolósorozatot hirdetett kezdőknek, melynek legutóbbi állomása az édes borokról szólt, Sánta Zoltán nemzetközi borakadémikus útmutatása mellett. 

Bár tény, hogy a magyar fogyasztók jelentős része még mindig az édes borokat szereti a legjobban, azért nem mindenki van ezzel így...

Miért nem iszunk már annyi édes bort?

Talán közrejátszik az egészséges életmód terjedő népszerűsége, a (minőségi) édes (tokaji) borok magasabb ára, a rozé divathulláma, és az, hogy az egész borvilág figyelme ma leginkább a száraz borokra irányul. Nem vagyunk elég nyitottak és bátrak a gasztronómiai felhasználásához sem, pedig sokkal szélesebb körben nyújt lehetőséget, mint a desszertek. És még biztosan más egyéb is (amit Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus egy hosszabb cikkben is fejtegetett). Sajnos például az is ide tartozik, hogy az édes borok között is igen sok a gyenge minőségű, nem megfelelő alapanyagból készített bor. Pedig itt még nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egészséges, vagy megfelelően töppedt, botritiszes szemekre, ez Tokaj hírnevének elsődleges érdeke.

desszert.jpg

A Borkollégium előadásának fő iránya az édes borok főbb típusainak bemutatása volt. Szóba került a természetes és az erősített édes borok kérdése, a késői szüret, jégbor, szamorodni és az aszú is. Jó volt mindenki számára, hogy a nálunk is ismert típusok jellemzői, különbségei a helyükre kerültek. Tisztázódtak a kérdések a késői szüret, főbor, szamorodni, aszú körül. Helyére kerültek a cukortartalommal meghatározott kategóriák, minőségi édes bor készítéshez szükséges szőlészeti és borászati eljárások, a kategóriák jellemzői, gasztronómiai felhasználhatóságuk.

Te is szeretnél választ kapni kérdéseidre a Borkollégiumban? Kattints ide!

Mi az: édes, de nem aszú?

A Tokajban engedélyezett szőlőfajták közül (furmint, hárslevelű, kabar, sárga muskotály, zéta, kövérszőlő) a mézédes, aranyló aszúk mellett ma már a csontszáraz tételek is helyet kapnak. Eközben pedig léteznek egyéb, kevésbé divatos (ám fontos) kategóriák, ilyenek például:

  • tokaji fordítás: kipréselt aszútészta felöntése Tokaji borvidéken termett musttal vagy azonos évjáratú borral amely legalább 205 g/l (19 MM°) természetes cukortartalommal rendelkezik.

Kóstold meg szombaton Te is: Zsirai Tokaji Fordítás 2008, 2 kuponért (500 Ft)!

  • tokaji máslás: egy olyan tokaji borfajta, amely úgy készül, hogy az aszúbor, vagy más, kiváló minőségű bor törkölyére mustot öntünk, és jól összekeverjük. Ma már ilyen készítése nem engedélyezett!
  • tokaji esszencia: a Tokaji borvidék területén termett, a Botrytis cinerea hatására rothadt, aszúsodott és szüretkor szemenként kézzel külön szedett szőlőből préselés nélkül kiszivárgó nektár, amely legalább 27,7% vol minimális, összes alkoholtartalomnak megfelelő cukrot tartalmaz.

Szombaton ezt a különlegességet is megvásárolhatod: Grand Tokaj Crown Estates - Eszencia 2007!

  • ma már nincs viszont: aszúeszencia. Csakis kiemelkedő minőségű, kiválóan alkalmas területről és évjáratból származó aszúbor, amely legalább 180g/l természetes cukrot és 45g/l cukormentes extraktot tartalmaz. Nem összetévesztendő a tokaji eszenciával!

Még több infó a karácsonyi kóstolók és vásárok legújabb generációjáról, mely most szombaton lesz a Corinthiában, olvass róla ITT!

tokajiak.jpg

Édes és erős: a portói

Végezetül sok szó esett, az erősített borok két legismertebbjéről a sherry creamekről és a portóiról. Ezekbe már csak kissé volt mód belemerülni, de hát a portói fajták megismerése, megtanulása még a WSET (borszakértő) felsőfokú képzésen sem egyszerű.

Szombaton portóiból is kóstolhatsz, ráadásul akár a legértékesebb több éves érlelésű tételeket is!

A Borkollégiumban a szépszámú jelenlévő meggyőződhetett arról, hogy az édes borok szakterülete a borvilág legszerteágazóbb ága, és annak ellenére, hogy napjainkban nem túl népszerű, mégis sokan és sok módon készítik.

A kóstoló végkicsengése az volt, hogy mindenkit biztatunk ezeknek a boroknak a fogyasztására, hiszen nagyon sok jó ár-érték arányú tétel van a piacon, amik bátran használhatók főételek mellé is! Bár az ára talán egy kicsit borsos, de ezeket a borokat nem kell, és nem is szabad egy alakommal meginni, hiszen nagyon jól bírják bontott állapotban is, egy megfelelően hűtött, és fénytől védett helyen. Egy jó évjáratból való, szép édes bor igazi hosszú távú befektetés.

Kóstolt tételek voltak:

  • Figula Pincészet Pinot Gris Selection 2011 Balatofüred-Csopak
  • Royal Tokaji Cuvée 2015
  • Demeter Zoltán Birtokbor Édes 2015, Tokaj
  • Disznókő Hattyús Tokaji Édes Szamorodni 2013, Tokaj
  • Barbadillo Eva Cream – Oloroso Dulce Palomino Fino, Spanyolország
  • Graham’s Late Bottled Vintage 2009, Portugália

A beszámolót írta: Gonda György

süti beállítások módosítása