Winelovers

Vulkanikus borok, vulkanikus talajról

10 borász 12 tippje

2017. április 10. - Winelovers

mineralwine.jpg

A vulkanikus szót kimondva megannyi dologra asszociálhatunk, legyen az egy természetes melegvizes fürdő vagy egy finoman sós, vulkanikus talajról származó bor. Megkérdeztünk néhány borászt, hogy szerintük mely boruk mutatja legjobban ezt a bizonyos vulkanikus jelleget.

Ezek a borok frissek, de tartalmasak, kevésbé gyümölcsösek, de életerősek, és inkább arra hivatottak, hogy a terroir-t bemutassák. Most, hogy ilyen mértékben növekszik az általános tudás a borokról, a szőlőfajták mellett a különféle talajtípusoknak is egyre nagyobb szerepe van. Egészen új szintre emelik a borkóstolás élményét, ezért összegyűjtöttük a borászok tippjeit arra, hogy saját tételeik közül melyek a leginkább vulkanikusak!

Barcza Pince - Nagy-Somlói Juhfark 2015

Somló

"A juhfark a borvidék legjellemzőbb szőlőfajtája és tökéletesen közvetíti a vulkanikus talaj adottságait."

Bárdos és Fia Pincészet - Sauvignon Blanc (2016)

Mátra

"A sauvignon blanc ültetvény vulkáni alapkőzeten, barna erdőtalajon található. A borban a zöldfűszeres íz- és illatjegyek dominálnak, és a kellemes, sós kesernyés aromák a végén. Mátra körbe napozott lankáin érlelődött szőlőből készült ez a tiszta, és intenzív illatú bor."

Boksay Családi Pincészet - Badacsonyi Olaszrizling 2015

Badacsony

"Az olaszrizling az a szőlőfajta, amely erősen igényli a termőföld ásványianyag-tartalmát. Ahol nincs elég kálcium és magnézium, ott nem él meg, vagy nagyon rosszul terem. Tudvalévő, hogy itt volt a Pannon-tenger és ezen a visszamaradt bazalt-tufás talajon az olaszrizling otthon érzi magát."

Budaházy Pincészet - Kabar 2015 és Szent Tamás Furmint 2015

Tokaj

"Különböző vulkáni működések rendkívül összetett ásványi anyag összetételt eredményeztek, ami aromákban gazdag, magas komplexitású borokban mutatkozik meg. A kötött felszíni talaj alatt többek közt kvarc, mállott zeolit, kemény riolit és tufa található rétegesen. A jó vízelvezető és hőmegtartó talaj optimális kitettsége és tengerszint feletti magassága a Szent Tamást Tokaj leghíresebb dűlői közé emelte."

mineralwi.jpg

Gilvesy Pincészet - Rajnai Rizling 2015

Badacsony

"A rajnai rizling egy csodálatos fajta, ami a világ legkülönlegesebb termőhelyein van jelen. Legyen az északon, a Mosel-folyó völgyében, Szicíliában a forrongó Etna lábánál, vagy épp a festői Szent György-hegy bazalttal teli dűlőiben. A rajnai magába szívja a termőhely esszenciáját, és akár évtizedeken keresztül is őrizgeti számunkra, közben egyre komplexebbé válva. Erre csak nagyon kevés bor képes!"

Go Bri (Gobri) - Sárgamuskotály 2016

Mátra

"A Borhy dűlő és a Puttonos dűlő találkozásánál terem igazi vulkanikus-meszes talajon . A korty első része gyümölcsös, sárgabarack és sárgadinnye dominál, a második felében pedig előbújik a sóssága illetve a fűszeresség a terület adottságainak köszönhetően. Igazán izgalmas és érdekes, ahogy az ember szájában a sós és az édes ízek keverednek. Mindezek mellett egy kellemes feszes savasság is jellemzi.

Harsányi Pincészet - Királyhegy Furmint 2015

Tokaj

"A Királyhegy hűvös karakterű dűlő, ahonnan mindig nagyon feszes savszerkezetű borokat készítünk. A bor rendkívül elegáns és tiszta. A mineralitás leginkább sóssághoz hasonlítható ebben a borban. Az illata is olyan, mint a sós levegő. A dűlő alapkőzete az ásványokban gazdag riolit-tufa."

via GIPHY

SanzonTokaj - Sanzon Blanc 2015 és Sanzon Rány 2015

Tokaj

"Egyik tételben se lehet letagadni, de legerősebben a Sanzon Blanc 2015-ben és a Sanzon Rány 2015-ben mutatkozik meg a vulkanikus jelleg. A Blanc ugyan házasítás, de a Nyakvágó dűlő alapanyagába a Rány dűlőből házasítunk és ez adja a vibráló, komplex, feszes tartalmat. A Rány ezzel szemben dűlőszelektált furmint, amely az olaszliszkai Rány dűlő alapanyagából fogant, és pontosan ez alapozza meg a bor karakterét."

Tornai Pincészet - Top Selection Aranyhegy Juhfark 2013

Somló

"A somlói terroir ásványos jegyei már a fiatal borokban is jelentkeznek, de a hegyre jellemző mineralitás idővel egyre intenzívebben mutatkozik meg az érlelt juhfark borokban.

Villa Tolnay - Zöldveltelini 2010

Badacsony

A közel hétéves hordós zöldveltelinit kiemelten ajánlom kóstolásra, tercier aromákban bővelkedő, gazdag illat és ásványos, sós lecsengés jellemzi, amely fölött érdemes elidőzni. A bor világosan mutatja a vulkanikus talajról - ez esetben a Csobánc-hegyről - szüretelt gyümölcs zamat gazdagságát és az onnan szüretelt bor hosszú érlelési potenciálját."

Megkóstolnád őket? Ennek semmi akadálya, hiszen most csütörtökön az Afterworkön ők, és még további öt borászat is jelen lesz, a legtüzesebb tételeikkel! Bővebb infó és jegyek ITT!

süti beállítások módosítása