A boltban ácsorogsz a sajtpult előtt, és fogalmad sincs, melyiket válaszd estére a bor mellé. Arra gondolsz – és ebben van igazság – hogy gasztronómiai kiegészítőként a sajt tökéletes egységet fog alkotni a választott boroddal. De hogy melyikkel, az nagyon nem mindegy! Íme 5+1 tipp, hogy igazi bor-sajt guru legyél!
Abszolút megértjük, ha szeretnéd lenyűgözni a barátaid, amikor vendégül látod őket – ezért nem árt megfogadni a következő aranyszabályokat. A házi borkóstoló remek alkalom lehet kísérletezésre, azt azonban ne feledd, hogy egy valódi borkóstolón a sajt szerepe egyáltalán nem az ízek semlegesítése. A sajt és a bor íze is kellemetlenné válhat, ha nem vagy résen!
A sajt-bor párosítás aranyszabályai:
1. Válassz alacsonyabb alkoholtartalmú borokat!
A sajt elsősorban az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűri meg, ezért csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz választani, hogy ne nyomják azt el.
2. A bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló
Egy nagyon erős ízű, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív bort választani. Bár szeretjük az extrém párokat, de nem kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az ízek harmóniájára.
3. Nem csak a testes vörösborok között válogathatsz
Talán meglepő, de az érlelt pezsgőtől az ásványos somlói borokon keresztül a reduktív, friss, illatos fehérekig széles skálából válogathatsz, ha borokat társítanál kedvenc sajtjaid mellé.
4. Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válassz
Nincs kőbe vésve, de általánosságban elmondható, hogy az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.
5. Menj biztosra a tehéntejből készülő félkemény sajttal!
Ha túl sokféle bort vásároltál, de nem szeretnél ugyanolyan mennyiségű sajtot is bespájzolni, válaszd a félkemény, tehéntejből készült sajtokat (pl. gruyère, comté, ementáli, vagy gouda), mert ezek legtöbb esetben ugyanolyan jól illenek a testes vörösekhez, mint az ízletes fehérborokhoz.
Ide kattintva menő infografikában összefoglalva is láthatod mindezt!
Konkrét tippek, borokhoz:
1. Gyümölcsös borok - kevésbé érett gomolya jellegű sajtok
Egy könnyed sajthoz könnyed bor dukál, ezért ha egy reduktív fehérborral vagy rozéval kínálnád vendégeid, válassz könnyedebb sajtot hozzá – például sauvignon blanc-t a kedvenc kecskesajtodhoz.
2. Testesebb borok - érettebb sajtok
Az érettebb sajtok igazi élményt nyújthatnak az idősebb, testes vörösborokkal, vagy akár a természetesen édes, komplexebb tételekkel is. Egy merlot-hoz kínált mosott kérgű sajt, esetleg egy szép, érett hárslevelűhöz kínált pálpusztai isteni élményt fog nyújtani.
3. Savas borok - zsírosabb sajtok
A fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk miatt mindenképpen olyan borokat kínálj melléjük, amelyek savtartalma könnyedén áthatol a sajton – legyen az egy tokaji furmint, esetleg pezsgő a camembert vagy brie típusú sajt mellett.
4. Édes borok - kéksajtok
A természetes édes borokat – a sajt érettségétől függően – lehet a késői szürettől indulva a legkiválóbb aszúkig ajánlani a kéksajtokhoz. A két különleges karakter találkozása nagyot fog szólni, legyen az egy francia roquefort, egy olasz gorgonzola vagy egy angol stilton.
5. Erősített borok – kemény, hegyi sajtok
Az erősített borok és az igazán magas alkohollal bíró tételek a legkeményebb sajtokat kívánják, az élmény pedig: páratlan!
+1 Illatos, üde fehérborhoz füstölt sajt
Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, üde fehérbor javasolható. A szürkebarát, a hárslevelű vagy a királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván vagy parenyica sajtnak.
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!