Néhány napja attól volt hangos a sajtó, hogy Emmanuel Macron lehetett az első elnök, akit Donald Trump vacsorára invitált a Fehér Házba. De vajon mi került az elnöki tányérokra, és igaz-e, hogy a díszvacsorán saját borait szolgálta fel Trump? Most kiderül.
Fotó: france24.com
A Fehér Ház kialakult szokásai közé tartozik az is, hogy kizárólag amerikai borokat szolgálnak fel az itt tartott vacsorákon. Ettől tulajdonképpen nem is tért el Trump, más dolgoktól viszont igen.
A francia államfő és felesége háromnapos látogatására állítólag hónapok óta készült a FLOTUS (First Lady of the United States, az elnök felesége), Melania (legalábbis Twitter-bejegyzése szerint), ahova ezúttal a megszokottnál jóval szűkebb kört, mindössze 150 vendéget hívtak meg.
After months of preparations, @POTUS and I are looking forward to hosting our first State Dinner with France! Thank you to everyone who has worked so hard to make this visit a success. �� �� pic.twitter.com/j7fKmUhISJ
— Melania Trump (@FLOTUS) April 23, 2018
A menü persze pazar volt, szerepelt benne például New-Orleans-i módra készült bárány rizzsel (jambalaya), és nektarinos sütemény fagylalttal. Bár a borsorban sajnos nem szerepelt az a Tokaji eszencia, ami Trump Hotelében éppen a legdrágább bor az itallapon, a főszerepet ugyanis az egyre népszerűbb – és egyébként stílusban Burgundiához hasonló – nyugati parti Oregon kapta, mégpedig egy chardonnay-val (Domaine Serene) és pinot noir-ral (Domaine Drouhin) a Willamette Valley-ből.
Előbbi egyébként 40%-ban új francia tölgyfahordókban érlelődött, és semmi köze Trump saját virginiai luxusborászatához. Érdekesség emellett, hogy a desszerthez egy kaliforniai félszáraz pezsgőt szolgáltak fel. A teljes menü így nézett ki:
Előétel:
- Kecskesajtos tortácska
- Paradicsom lekvár
- Írós morzsasüti
- Tarka salátavariációk
- BOR: Domaine Serene Chardonnay “Evenstad Reserve” 2015 (nagyjából 60 dollár)
Főétel:
- Tavaszi bárányborda
- Sült cipollini hagyma soubise szósszal
- Caroline aranyrizses Jambalaya-ja
- BOR: Domaine Drouhin Pinot Noir “Laurène” 2014 (szintén kb. 60 dollár)
Desszert:
- Nektarinos lepény
- Crème fraîche fagylalt
- BOR: Schramsberg Demi-Sec “Crémant” (kb. 35 dollár egy palack ára)
Reméljük, a diskurzus jól sikerült, addig is nézzük meg ebben a francia nyelvű videóban, hogy miért is imádjuk a francia államfőt: mert ő PRO kóstoló!