A szőlő növekvésének egyik legfontosabb időszakához érkeztünk. Mostanra már kialakultak a fürtök, és a bogyók is hízásnak indultak. A még éretlen szőlőt azonban július táján megritkítják: ezt hívjuk zöldszüretnek.
Borítókép: Gál Szőlőbirtok és Pincészet Facebook oldala
Mi a zöldszüret?
Az a tevékenység, amikor a szőlész levág a tőkéről ép, egészséges, de még éretlen fürtöket. Nem pazarlásról van szó, hanem egy nagyon fontos lépésről, a minőség érdekében. Így ugyanis a megmaradt fürtök jobban beérnek, több tápanyag jut nekik, ettől koncentráltabb lesz az ízvilág, tehát maga a bor is összetettebb, sőt, hosszabban érlelhető lesz. A zöldszüretet néha maga az időjárás végzi el, például egy kiadós jégveréssel (persze ez nem nevezhető ideális segítségnek).
Szerencsés esetben az ilyenkor levágott fürtöket nem dobják ki, hanem felhasználják. Az éretlen bogyók préselt levét, azaz a zöld lét verzsünek (verjus) nevezzük.
>>> Hogy a szörpön és limonádén kívül mire jó a verzsü, arról korábban ITT írtunk.
Most pedig nézzünk körbe 5 borvidék 5 borászatánál, hogy ki mit posztolt a zöldszüret kapcsán.
Pfneiszl Biobirtok, Sopron
Zelna Borászat, Balatonfüred
Böjt Borászat, Eger
Vesztergombi Pince, Szekszárd
Demeter Zoltán, Tokaj