Winelovers

Ma van a kedvenc vörösborod világnapja

#CabernetDay

2018. augusztus 30. - Winelovers

cabernet_day.JPG

A 17. századi Franciországban járunk, ahol egy véletlen keresztezés eredményeképpen létrejött egy új szőlőfajta. Úgy 200 évig kevésbé volt hatással a borvilágra, azután viszont berobbant, és mára a kékszőlők talán legismertebbje lett. Bemutatkozik a cabernet sauvignon.

Mindenki ismeri, mindenki szereti, és nemrég még világnapot is kapott. A cabernet sauvignon okkal emelkedik ki a kékszőlő fajták közül, hiszen több előnyös tulajdonsága is van: különféle termőhelyen is tudn kitűnő minőséget adni, bora hosszan érlelhető és karakteres aromákkal bír. Termesztése nem könnyű, de az igényes borokat adó fajtáknál ezt meg is szoktuk. 

Annyira közismert, hogy ha csak annyit látsz egy boron, hogy cabernet, akkor az szinte biztos, hogy a cabernet sauvignon szőlőfajtára vonatkozik (a cabernet franc kevésbé elterjedt). Nagy előnye egyébként, hogy a vörösborok karakterét maghatározó tanninokban, illetve a borok gyümölcsösségéhez és érlelhetőségéhez hozzájáruló savakban sem szűkölködik - így pedig minden esély megvan rá, hogy egy igazi nagy bor elkészüljön belőle. Ha még jó termőhelyen is születik, akkor a siker garantált. 

A cabernet sauvignon egyébként a cabernet franc és a sauvignon blanc spontán keresztezéséből jött létre, természetesen Franciaországban. 

Hol terem? 

Tulajdonképpen mindenhol; hazánkban a legnagyobb területen Villányban, Egerben és Sopronban fordul elő. Alapvetően ugyanakkor inkább a melegebb klímát kedveli (nem véletlenül találjuk meg Balatonboglár, Hajós-Baja, Csongrád borvidéki területein), a talajok közül pedig azt, aminek jó vízáteresztő képessége van, legyen az márgás, agyagos vagy meszes talaj. Legszebb borait Bordeaux-ban (Médoc), Dél-Franciaországban (Languedoc-Roussillon), Toszkánában (Bolgheri), illetve Kalifornia (Napa, Sonoma) és Ausztrália (Coonawarra) egyes területein adja. 

cabernet_csanyi.JPG

Ezt Nagyharsányban fotóztuk még tavaly, a Csányi Pincészetnél. Szépen érik a cabernet sauvignon. 

Milyen a szőlő?

Laza fürtű, vastag héjú, kis méretű bogyókkal, ezáltal ellenállóbb a betegségekkel szemben, ugyanakkor sok-sok hőt igényel, hogy beérjen. Ha ez nem történik meg, a bor sokszor bántó, kellemetlen, amolyan éretlen, zöldes-zöldpaprikás karaktert vesz fel. 

Milyen a bor? 

Fajtaborként és házasítások alapjának is remek választás. A fogyasztók körében roppant népszerű, egyrészt mert aromái könnyen felismerhetők, azonosíthatók, hosszú palackos érlelés után pedig elképesztően kifinomult és elegáns oldalát mutatja meg. Elsősorban a feketeribizli, fekete cseresznye, cassis és sok feketebogyós gyümölcs aromáit fedezhetjük fel benne, ami mellé a hordós érlelésből adódó finom vanília, esetleg dohány, feketebors, édesfűszer is felkerülhet. Tannin-, sav- és alkoholtartalma a közepesnél magasabb, úgyhogy bátran fogyaszd a legkomolyabb húsételek mellé, ugyanis ez a bor erre született.

>>> Nézd meg a friss cabernet sauvignon kínálatunkat a Winelovers Webshopban, mégpedig ITT!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása