Érdemes képben lenni az őszi szezon ünnepelt vörösboraival, a bordói stílusú borokkal. Idén ez már az ötödik november, ami a bordeaux-i fajtákról szól, nem is véletlenül, hiszen továbbra is ez a legkedveltebb borstílus hazánkban. Az viszont, hogy mit érdemes fogyasztani melléjük, már nem olyan egyértelmű.
A borban az (is) a jó, hogy adott bort adott étellel párosítva olyan ízharmóniát érhetünk el, ami aligha sikerülhetne külön-külön fogyasztva őket. A bordói stílusú borok ráadásul a vörösborok etalonjai, mindenki kedvencei, az elegancia és a harmónia megtestesítői (és még sorolhatnám). Ha viszont nem csak maguk a borok érdekelnek, hanem a hozzájuk passzoló ételek is, akkor a legjobb helyen jársz.
Most ugyanis összeszedtük azokat az ételeket, amelyek legjobban passzolnak a kedvenc, csúcsminőségű vörösboraink mellé, így következő vacsorapartidon te is könnyedén elkápráztathatod vendégeidet.
A bordói stílusú boroknál a cabernet sauvignon, a cabernet franc, merlot fajtákat, illetve ezek házasítását érdemes megemlíteni, úgyhogy eszerint az elv szerint haladva olvashatsz most top ételtippeket.
1. Cabernet sauvignon és étel
A legklasszikusabb bordeaux-i fajta egyben a legkomplexebb a fenti szőlőfajták közül. Magas tannintartalma és ízgazdag, feketeribizli uralta karaktere mellett a hordós érlelésnek köszönhetően az idősebb tételeknél gyakran érzünk füstös, feketeborsos jegyeket is. A bor jellege, illetve markáns savtartalma miatt bátran válassz mellé olyan ételeket, amelyek zsírosabbak, illetve az umami ízben gazdagok: például pizzát (főleg gombásat), sajtburgert, vagy mondjuk egy jó szaftos hátszín steak-et.
Például:
- Fekete Borpince - Cabernet Sauvignon 2003
- Jackfall Bormanufaktúra - Jackfall Pillangó 2009
- Jammertal Borbirtok - Cabernet Sauvignon 2015
- Liszkay Borkúria - Cabernet Sauvignon 2015
- Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok - Kúria Cabernet Sauvignon 2006
- Pántlika Pincészet - Cabernet Sauvignon Reserve 2012
2. Cabernet franc és étel
A sauvignonnál kevésbé testes, ám továbbra is magas savtartalommal bír. A franc, különösen ha jó minőségű (mint az alábbi tételek), és a fajtajellegnek megfelelően zöldfűszeres jegyeket is hordoz, szinte követeli a zöldségalapú ételeket, legyen az paradicsomos – a marinara, espagnole szószokért oda leszel –, káposztás vagy lencsés fogás. Az ecetes alapú szószokkal és a friss zöldfűszerekkel pedig egyszerűen nem lehet mellélőni, úgyhogy elő a zsályával, rozmaringgal és kakukkfűvel! Ja, és próbáld ki feta sajttal, eszméletlen lesz!
Például:
- Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Farkastanya 2012
- Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok - Kúria Cabernet Franc 2008
-
Vojtek Pince - Cabernet Franc 2011
3. Merlot és étel
A cabernet-k után itt már akár a szárnyasok és a könnyedebb (ízű, textúrájú) fogások is szóba jöhetnek. A merlot puhasága, közepes tannin- és savtartalma hatalmas teret ad neked a bor-étel játékhoz. A pulyka-, kacsa- és libahúsos ételek, de még a boeuf bourguignon is jól illik a merlot-hoz, pláne ha a klasszikus recept szerint készíted a burgundi marhát. Kerüld viszont a halas fogásokat illetve a fűszeres, csípős ételeket.
Például:
- Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet - Kokas 2009
- Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Merlot 2003
- Twickel Szőlőbirtok - Zichy Szekszárdi Merlot 2012
4. Bordói házasítások és étel
A legtöbb lehetőséged itt van, hiszen ezek a borok szélesebb spektrumon mozognak, mint fajtabor társaik. Sokszínűbbek és gazdagabbak, a bordói stílusú házasítások esetében a kerekség, illetve az összhang dominál, így az ételeknél is érdemes a gazdag és összetett ízeket keresni. Érdemes például báránnyal, vadhúsokkal is kísérletezni, a legbátrabbak pedig próbálják ki ham and eggs-szel!
Például:
- Bock Pince - Capella 2007
- Cseri Pincészet - Legenda 2015
- Gere Tamás & Zsolt Pincészete - Aureus 2011
- Günzer Családi Birtok - Ördögárok 2009
- Jackfall Bormanufaktúra - Jackfall Grand 2009
- Lajvér Borbirtok - Infinity 2015
- Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok - Kúria Kövesföld 2007
- Martin Pasler Pince - Origo Cuvée 2012
- Maul Zsolt Pincészete - Dániel 2016
- Thummerer Pincészet - Rébus 2012
- Tiffán's - Grande Selection 2011
- Tűzkő Birtok - 300 2013
- VinArt Pincészet - Csanád Cuvée 2012
-
Vinatus Pince - Crassus 2012
Kóstold meg akár az összes tételt a Bordói November Csúcsbor Termében! Nem kell megvenned az egész palackot, most ugyanis fél decis mennyiségeket rendelhetsz bármely tételből!