Február 10-én jön a BAFTA, azaz a British Academy Film Awards díjátadó ünnepsége. Van valami, ami a még a jelölteknél és a díjaknál is jobban érdekel minket: a bor- és ételválaszték. Állítólag a tavaly nagy sikert aratott vegán menü idén még vagányabb lesz.
Az Oscar és a Golden Globe mellett kétségtelenül ez a szezon legfontosabb filmes eseménye. Ilyenkor persze a Brit Filmakadémia által lebonyolított ünnepség gasztronómiai oldala is górcső alá kerül; már ki is derült, hogy az immár két évtizede hűséges szponzorok (értsd: világmárkák) idén is ott lesznek a celebek poharaiban: ez a Taittinger champagne házat és az új-zélandi Villa Maria borászatot jelenti. Ennek megfelelően a welcome pezsgőről vasárnap a Taittinger gondoskodik majd, a Villa Maria pedig a tavalyi Pinot Noir és Sauvignon Blanc tételek után ezúttal a szuperszexi Pinot Grigio-jával és egy elegáns merlot-cabernet sauvignon házasításával érkezik, egyenesen Hawkes Bay-ből.
>>> Böngéssz a Villa Maria választékából a webshopon!
Az asztali dekorációnál a Favourite című film volt a fő inspiráció: barokk motívumok, gyertyák, csillárok, és sok nyúl is várható. De persze csak a díszletben. 2018 legtrendibb étrendjét követve ugyanis egyre inkább a vegán felé tolódik el a hangsúly, mégpedig a Grosvenor House szakácsai, illetve maga Anton Manganaro head chef által megálmodva. Lássuk a konkrétumokat!
Előétel
Fotó: www.thedrinksbusiness.com
A menü elején karalábés gabonasaláta sárgarépával, szezámmaggal és almazselével. A húsevők ezzel szemben skót lazacot fogyaszthatnak majd, devonshire-i rákkal, kapros uborkával, céklával és tormakrémmel.
Mellé bor: Villa Maria - East Coast Pinot Gris 2017
Főétel
Fotó: www.thedrinksbusiness.com
A főétel egy fokkal könnyedebb lesz, mint tavaly volt; a főszerepet idén a gyöngytyúk kapja. Kétféle verzióban is a tányérra kerül majd: pirított mell és konfitált comb formájában. A tökéletes harmónia jegyében pedig szarvasgombás zellerpüré, burgonyakrokett, Tenderstem brokkoli és a brit zöldségek legfenszibbje, a Chantenay répa is a tányérra kerül, mind-mind borókabogyós-infúzióval megbolondítva. A vegán verzióban különféle gomba- és gesztenyefajták szerepelnek karamellizált hagymapürével, édesburgonyával és paradicsom emulzióval.
Mellé bor: Villa Maria - Hawkes Bay Cabernet Sauvignon Merlot 2013
Desszert
A menüt mandarin és yuzu mousse torta zárja gránátalma zselével és mandula ropogóssal.
Te melyiket választanád az előétel és főétel változatok közül?
>>> Olvasd el IDE kattintva az idei BAFTA jelölteket!