Winelovers

Ha a champagne menő, akkor ők a legmenőbbek

Les Grandes Marques, azaz a legnagyobb márkák Budapestre jönnek!

2019. június 12. - Winelovers

vagany_neni_istock.jpg

A Grande Marque a legnagyobb champagne-i pezsgőházak gyűjtőneve. Ide tartozni jó ideje egyet jelent a nemzetközi ismertséggel, a megkérdőjelezhetetlen hírnévvel és rendületlen vásárlói hűséggel.

Nem árt először is letisztázni, hogy mi az a champagne, mert ugye jól tudjuk, hogy minden champagne pezsgő, de nem minden pezsgő champagne. 

A királyok és hercegek borának is nevezett champagne a termőhely nevét viseli, ugyanis ez volt az első borvidék a világon (Champagne), ahol pezsgőt állítottak elő. Itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált. Csak tradicionális eljárással, saját palackjában erjesztve és érlelve készülhet, szigorúan szabályzott szőlészeti és borászati technológiával, kizárólag chardonnay, pinot noir és pinot meunier fajtából vagy ezek házasításából.

champagne_istock-840536382.jpg

A Les Grandes Marques kifejezésnek is komoly története van, ami a 21. század kezdetétől apránként változni látszott, az azonban végig biztos volt, hogy kik tartozhatnak az elit csapatba:

Ayala, Billecart-Salmon, Bollinger, Canard-Duchêne, Deutz, Gosset, Charles Heidsieck, Heidsieck & Co Monopole, Krug, Lanson, Laurent-Perrier, Mercier, Moët & Chandon, GH Mumm, Joseph Perrier, Perrier-Jouët, Piper-Heidsieck, Pol Roger, Pommery, Louis Roederer, Ruinart, Salon, Taittinger és Veuve Clicquot.

>>> Ismered a champagne-világ First Ladyjét, Madame Clicquot-t? ITT  összegyűjtöttünk róla 6 tényt, ami miatt imádjuk őt

Még 1882-ben alakult meg a Union des Maisons de Champagne, hivatalos nevén a Syndicat du Commerce des Vins de Champagne. A reims-i központú (Reims amúgy Champagne régió fővárosa kb.) egyesület legelső vezetője Florens Walbaum volt a Heidsieck cégtől. Az ő feladata volt a Champagne házak közös érdekeinek védelme. 1884-ben még 61 ház tartozott az igencsak előkelő sorba, ám az évtizedek alatt nagyjából harmadára csökkent a számuk, ahogyan néhány ház csillaga leáldozott.

A 20. század elején aztán kialakulni látszott a végleges lista, az igazi elit, a krémek krémje, a legjobbak legjobbjai. Ők lettek a Les Grandes Marques.

1997-ben viszont ismét történt valami, az angol fogyasztók ugyanis kicsit megizzasztották a nagy házakat. Egy felmérésből kiderült, a szigetországi vásárlókat az foglalkoztatja, a Nagy Champagne Házaknak az egyesület tagjaként hogyan, illetve kellett-e egyáltalán garantálniuk a kiváló minőséget, és ha igen, tudnák-e számszerűsíteni ezeket a kritériumokat. Emellett azt is többen felvetették, nyitottabbnak kéne lenniük a kevésbé magas presztízsű Champagne házak irányába, akik ha teljesítik a feltételeket, szintén be kéne kerüljenek a legjobbak közé.

>>> Olvasd el ITT, hogy milyen titkokat árult el a fiatal borászhölgy, Louise, aki Champagne legrégebbi pincészetének borászaként adott interjút

louise_bryden-01_resized_20190529_010238999_1.jpeg

A házak válaszainak összesítése szerint egyedül a Bollinger értett egyet a kifogásokkal, ami azt bizonyítja, hogy a többi márka a hírnevet a minőség elé helyezte. Mindazonáltal Jean-Claude Rouzaud, a Louis Roederer akkori elnöke ígéretet tett arra, lefektetik a minőségi kritériumokat és létrehoznak egy nyitottabb tagsági rendszert. A probléma csak az volt, hogy a házak nem tudtak megegyezni a szempontokban, az elitet tömörítő egyesület pedig később feloszlott.

A Grand Marques kifejezés ezzel együtt továbbra is közszájon forog és az egykori tagok egy része a mai napig használja is. Mi pedig úgy döntöttünk, hogy Budapestre hozzuk nektek ezt a szuper-VIP sort, ami eléggé #egyszerazéletben élményt jelent majd a résztvevőknek:

  • Bollinger Special Cuvée Brut
  • Charles Heidsieck Blanc de Blancs
  • Deutz Brut Millésime 2013
  • Krug Grande Cuvée
  • Lanson Clos Lanson
  • Laurent Perrier Ultra Brut
  • Pol Roger Pure
  • Roederer Brut Vintage 2012
  • Ruinart Blanc de Blancs
  • Taittinger Les Folies de la Marquetterie
  • Veuve Clicquot Brut

 >>> Részletek az év pezsgőkóstolójáról ITT, az igazi fanatikusok "Les Grandes Marques" mesterkurzusáról pedig ITT

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása