Még mindig úgy érzi néha az ember, hogy védenie kell a merlot-t, valahogy így: néhány komoly kritika ellenére, a merlot-ban sok lehetőség rejlik. Következzen egy megalapozott kortesbeszéd
Szerző: Hajdu Ferenc
Címlapkép: www.winemag.com
A merlot-t szeretjük a simulékony szerkezetéért, a rámenős, kifejezett gyümölcsös jegyei miatt. Pedig a merlot-ban gyakran csak a cabernet sauvignon házastársát látják, és való igaz, e két fajtát gyakran egyesítik a világ néhány legnagyobb vörösborában.
A merlot magában is teljesen jól megállja a helyét, ugyanakkor azok a tulajdonságai, amik miatt nagyszerűen házasítható, széles ételválaszték mellé is eszményi kísérővé teszik.
Jellege termőterület és éghajlat szerint igen változatos, így sokféle kategóriájú bor készítésére alkalmas. Francia eredetű borszőlőfajta, első teljes leírását egy bordeaux-i borász tisztviselő készítette el 1784-ben. Általános, világfajtává fejlődéséhez a viszonylag egyszerű termesztés és feldolgozás mellet elérhető igen jó, megbízható minőségű végeredmény vezetett. Magyarországon az 1960-as években jelent meg először, de csupán e században lépte át a 100 hektárnyi termőterületet.
A merlot borok főbb jellemzői
⦁ Számos piros szőlőhöz képest közepes tannin, köszönhetően a nagy méretű bogyószemeknek, amika héjhoz képest magasabb léaránnyal rendelkeznek, mint a legtöbb vörösbor
⦁ Közepes teste, gyümölcsös zamata, bársonyos csersavai már rövid érlelési idő után is élvezhetők
⦁ Finom, lágy, és simulékony szerkezet... sok bortermelő azon a véleményen van, hogy minden a textúra körül forog a merlot esetében
⦁ Gazdag vörös szín... mely gyakran meghazudtolja a bor finom, bársonyos karakterét
⦁ Mérsékelttől az élénkig terjedő savasság, kifejezett gyümölcsös ízek
⦁ Könnyebb a syrah-nál de nehezebb mint a pinot, a merlot épp a cabernet sauvignon alatt helyezkedik el súlycsoportban
A merlot borok jellegzetes íz-, és illatjegyei
Gyümölcsös: a merlot egyike azon kevés szőlőborunknak, amelynek szőlő íze van (szőlőlé, szőlőzselé, szőlőlekvár), mellette a borok általában feketeszeder, szamóca, málna, amerikai tőzegáfonya, szilva, feketecseresznye, ribiszke, füge, aszalt szilva aromáit is hozzák
Virágos: ibolya, rózsa
Tölgyfás érlelésből származó: cédrus, kakaó, szivar, dohány, vanília, füst
Zöldnövényes: menta, babérlevél
Fűszeres: fahéj, szegfűszeg, édesgyökér, kávé
Ritkábban: kandírozott gyümölcs, gyümölcstorta, szantálfa, szarvasgomba, dohány
A legjobb merlot lelőhelyek
⦁ A franciaországi Bordeaux régió, ahol a legtöbb borházasításban jelentős összetevőként használják, a folyó jobb partjának boraiban pedig ez a meghatározó fajta
⦁ Languedoc, Roussillon, és egész Dél-Franciaország
⦁ Micsoda meglepetés…a merlot a legszélesebb körben ültetett kékszőlő egész francia honban (vajon mit mondanának erre a merlot bírálói)
⦁ Magyarországon e fajta dűlőit a szekszárdi, Egri, Villányi, Tolnai és Balatonboglári borvidékek déli, dombos lankáin találjuk
⦁ Kalifornia, kimondottan az északi-parti régiók
⦁ Washington állam
⦁ Itália, különösen pedig Trentino - Alto Adige, Toszkána, Veneto és Friuli
⦁ Ausztrália, Chile és Argentína
Ételpárosítások – alap összetevők
⦁ Marha, borjú, nagyvadak, sertés
⦁ Bárány - kifejezetten jól megy a merlot-hoz
⦁ Kacsa, pulyka
⦁ Cheddar sajt
⦁ Kéksajtok
Étel párosítások – köztes összetevők
⦁ Gombák, hagymák, fokhagyma
⦁ Fehérbab - furán hangzik, de tényleg így van
⦁ Rozmaring, menta és egyéb friss vagy szárított zöldfűszerek
⦁ Diófélék
⦁ Feketebogyós gyümölcsök
⦁ Paradicsom fajtái, szárított paradicsom
⦁ Padlizsán, édeskömény, cékla
⦁ Húsos oldalszalonna, hasaalja szalonna
⦁ Dijon-i mustár
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünk.