De miért fekete fenyő? A fajta sötét színű fürtjeinek alakja igencsak emlékeztet a fenyőfa tobozaira, innen ered a francia származású, immár a világ hűvösebb régióiban is bőven elterjedt szőlő keresztsége. Legjobb minőségét meszes talajon adja.
kép forrása: www.winefolly.com
szerző: Hajdú Ferenc
A pinot noir fürtjeit évszázadok óta termesztik Franciaország Burgundi borrégiójában, melyet, tipikusan fajtaborként felhasználva, a régió világhírű vörösboraként készítenek. Pinot noir-t Champagne-ban is termesztenek, ahol számos pince saját pezsgő-alapborának összeállításban/ házasításban helyet kapott, csakúgy mint a rosé vagy a "blanc de noir" (vörösből fehéret) pezsgők esetében. Pinot-t a Loire mentén is szüretelnek - a Sancerre-i vörös nem egyéb mint pinot noir!
A pinot noir az Oregon állambeli Willamette Valley régióban is otthonra talált, olyannyira, hogy arra gyakran mint a "Nyugat Burgundiája”-ként hivatkoznak.A szőlő jól teljesít Kalifornia hűvösebb termőterületein, illetve Új Zéland melegebb és Ausztrália hűvösebb pontjain is (gondoljunk csak Tasmániára, a Yarra Valley-re és a Mornington-félszigetre).
Azonban a fajta hihetetlen figyelmet és aprólékosságot követel a szőlőültetvényen, így sok más borrégió kockázatot vállal a pinot noirral.
A fajtát gyakran hívják “szívszorongató szőlőnek”, tekintve, hogy a pincészetben is nehezen kezelhető pinot noir a borok “krémjévé vagy kudarcává” is válhat.
A pinot noire Magyarországon a XX. század hajnalán már kedvelt fajta volt "kisburgundi" néven, ám jelentősebb elterjedését a szocialista nagyüzemi borászat háttérbe szorította. Ma már főként a megfelelő tudással rendelkező borászok termesztik Eger, Villány és Balatonboglár környékén.
A pinot noire borok főbb jellemzői:
- Színben a világos gránáttól a mély rubinvörösig terjed. Néha a szín világos árnyalata meghazudtolja a bor ízének intenzitását.
- Közepes test, közepes tanninnal.
- A legkiválóbb pinot noir borokban ötvöződik a lédús gyümölcsösség az izgalmas, kiegyensúlyozott, jó savakkal.
- A pinot noir potenciálisan egyike a legkifinomultabb, legösszetettebb és ételbarát vörösboroknak.
- A pinot noire-t a pohár tetején a virágos jegyek, alján a cseresznyés-bogyós aromák fémjelzik, egy leheletnyi nedves földes-talajos középpont körül keringve.
- A pinot noire-ból mesés habzóborok készülnek, és Champagne-ban ez a legszélesebb körben ültetett szőlő - Ha valaki “blanc de noir”-t iszik, esélyes, hogy éppen pinot fogyaszt.
- Gyönyörűséges dolog a pinot noire-ból készült rosé is.
A pinot noire borok jellemző aromavilága:
Gyümölcsök: fekete cseresznye, aszalt cseresznye, málna, szamóca, tőzegáfonya, szilva
Földjegyek: kalaposgomba, nedves talaj és avar, istálló, füst
Virágok: rózsa, ibolya, szárított virágok
Pörkölési aromák: vanília, füst, tölgyfa, hordós érlelésből származó fűszeres jegyek
A legjobb pinot noire termőhelyek:
|
Ételpárosítások alap összetevőkkel:
Marha, bárány, borjú, sertés
Fajsúlyosabb tengeri ételek, mint a lazac vagy a tonhal… ez valóban olyan bor, ami vörös és fehér húsokhoz is párosítható (az elkészítésétől függően)
Ez egy ideális bor a jellegzetes amerikai Hálaadási menühöz, ahogy a legtöbb “batyus bál” típusú ünnepi étkezéshez is.
Ételpárosítások köztes összetevőkkel:
Gombafélék, szarvasgomba, fekete olajbogyó
Földes ízt hordozó sajtok, kék-, és lágy sajtok
Paradicsom, vöröshagyma változatai, fokhagyma, mogyoróhagyma
Bazsalikom-pesto, friss fűszernövények
Padlizsán, céklafélék, sült kápia-, vagy harang-paprika
Cseresznye, áfonya, szilva - mint a legtöbb száraz bornál, itt is figyeljünk az édesség szintjére.