Winelovers

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 3. rész

Folytatjuk receptajánló sorozatunkat a legjobb hazai vörösborokhoz.

2020. december 20. - Winelovers

bujdoso_kokas_1_760x428_1.jpg
A borkóstolók, nagy boros találkozók a koronavírus járvány miatt sorra elmaradnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy csúcsborok nélkül kell maradnod a rideg téli estéken. Csempészd be a nyár melegét az otthonodba az alábbi csodás vörös (és rozé) borokkal és a hozzájuk való fenséges receptekkel!

lejegyezte: Kabarcz-Horváth Ibolya


Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet (Balatonboglár) Kokas Merlot 2015

bujdoso_kokas_1_760x428_1.jpg
A gránát színű bor, illata érett, kék és fekete bogyós gyümölcsökkel, némi fűszeres érzettel. Az érett alapanyag és a hosszú palackos érlelés miatt a száraz bor szinte édesnek hat. Telt test, magas alkoholtartalom és nagy tannintartalom jellemzi, amelyet a szilva-, szeder- és meggy aromák szépen egyensúlyoznak, kiegészülve a pörkölési és fűszeres ízekkel.Termőhely: Kokas-dűlő (Balatonboglár)

Ételajánló: Tepsis hagymás gomba


Hozzávalók:

  • 30 dkg apró szemű gomba
  • 30 dkg egyenló nagyságú vöröshagyma
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld a tetejére
  • 10 dkg húsos füstölt szalonna
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

Tisztítsd és mosd meg a gombát és a hagymát, majd csepegtesd le. Kenj ki egy kisebb tepsit olajjal. A lisztet, a pirospaprikát, a sót és a borsot kis tálkában keverd össze, majd a gombát és a hagymát egyenként megmártva benne rakd a tepsibe, szorosan egymás mellé. A megmaradt fűszeres lisztet a tejföllel keverd simára, add hozzá a megmosott és finomra aprított petrezselyemzöldet, végül az étel tetejére öntve oszlasd el rajta a nagyon vékony csíkokra vágott füstölt szalonnát. Az előmelegített, forró sütőbe tolva 25-30 percig közepes lángon süsd. Mire a szalonnából ropogós pörc válik, addigra elkészül az egyszerű, mégis nagyszerű étel.

 

Gere Attila Pincészete (Villány) Kopár Cuvée 2017

gere_kopar_2017_760.jpg
Évjárat értékelés:

Ideális volt a 2017-es év a Kopár számára. Magas átlaghőmérséklet, megfelelő csapadék, nagyobb szélsőségek nélkül.

A betegségek sem támadtak, mert a sokéves biológiai növényvédelem eredményeképpen a szőlő héja rugalmas és kemény lett, és maga tudott védekezni ellenük.

Koncentrált gyümölcsíz alakult ki a szőlőbogyókban, ez is mutatja, hogy milyen remek évjáratról van szó. 

Szőlőfajta:50% Cabernet Franc; 40% Merlot; 10% Cabernet Sauvignon
Dűlő:Kopár, Konkoly, Csillagvölgy, Ördögárok
Borkészítés:Az alkoholos erjesztés és az almasav bontás részben acéltartályban, részben fakádban történt, saját szelektált élesztőkkel. 80%-a új barrique-ban, 20%-a másodtöltésűben érlelődött 16 hónapig.

Alkoholtartalom: 14,5 %
Cukormentes extrakt: 33,3 g/l
Savtartalom: 5,2 g/l
Maradékcukor-tartalom: 1,9 g/l

A bor színe mélysötét lilás-bordós, illatában hordós fűszerek, bors, pici dohány, erdei bogyós gyümölcsök. Hihetetlen komplexitás és teltség jellemzi. Tanninban gazdag, de gyönyörűen koncentrált ízjegyekre épül, melyek így egyensúlyban tartják a bort, így az hosszan eltartható lesz, csúcsát várhatóan kb. 2024-29 körül éri el. 

Ételajánló: Céklás vörösboros szarvasragu 

Hozzávalók:

  • 60 dkg szarvas gulyáshús
  • 60 dkg cékla
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2,5 dl száraz vörösbor (tölts a Kopárból)
  • 3 ek. liszt
  • 0,5 tk. õrölt rozmaring
  • 2 ek. áfonyalekvár
  • 1 dl víz
  • 4 ek. olívaolaj
  • 0,5 tk. kakukkfûõrölt fekete bors, só 

Elkészítés

A szarvas gulyáshúst sózd, borsozd, és szórd meg liszttel. Forgasd össze az egészet, hogy a húsok minden oldalát érje a liszt. Önts egy magas falú edénybe 4 evőkanál olíva olajat és a lisztezett húsokat pirítsd meg annyira, hogy egy kis barna kérget kapjanak. Majd tisztítsd meg a zöldségeket. A vöröshagymát aprítsd fel, a céklát kockázd, a fokhagymát karikázd fel és add a húshoz. Szórd meg az egészet kakukkfűvel, egy kis sóval és őrölt borssal is. Mindezek után további két evőkanál áfonyalekvárt is keverj hozzá az eddigiekhez, végezetül pedig az alapanyagokat öntsd fel a 2,5 dl száraz vörösborral és 1 dl vízzel. Lefedve alacsony lángon 90 percig főzd az egészet. Amikor a hús már omlós, a cékla puha és a szaft már sűrűvé válik, akkor húzd le a tűzről. Tálalhatod tört burgonyával, de kuszkusszal is.  


Günzer Családi Birtok Ördögárok 2016

gunzer_ordogarok_760.jpg
Szőlőfajta: Merlot (60 %), Cabernet Franc (30 %), Cabernet Sauvignon (10 %).

100% Ördögárok dűlő. Az Ördögárok-dűlő adottsága, hogy magas tannintartalmú szőlő születik, ezért fontos, hogy a szőlő a teljes érési állapotot elérje, és a tannin érett legyen. Évjárattól függően a fajtákat külön szüretelik, de az erjedés után az almasavbontás már összeházasítva történik. 24 hónapos hordós érlelés, új és használt hordó (magyar), majd a hordók összeházasítása után még néhány hónap tartályban érlelés következik. Palackozás, majd egy év palackos érlelés után a bor érett, telt és kerek jegyeket mutat.

Ételajánló: Mangalica dagadó batátás töltettel 

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg mangalica dagadó

A töltelékhez: 

  • fél kg főtt batáta
  • fél evőkanál borsikafű
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek tönkölydara, só 

A mangalica dagadót szúrd fel (vagy megkérjük a hentest, hogy szúrja fel, hogy egy kis zsebe legyen). Állítsd össze a tölteléket a fenti hozzávalókból, a batátát héjastól kell megfőzni, majd összetörni hozzá. A dagadót kívül sózd meg, de belül nem kell. A fűszeres töltelékkel töltsd meg a dagadót, tűzd össze fogvájóval vagy varrd be, fektesd egy tepsibe, önts alá 3 dl vizet, majd fedd be fóliával. Kb. egy órán át süsd közepes lángon. Tálald salátával.

Planina Borház (Pécsi borvidék) Cabernet Sauvignon Siller 2019

planina_siller_760.jpg

A Planina siller 2019 100% cabernet sauvignonból, 48 órás héjon áztatással hűtött irányított erjesztéssel készült. Fűszeres és gyümölcsös, tartalmas siller, pici csersavval.


Ételajánló: Sült makréla tört burgonyával és céklakrémmel
Hozzávalók:

  • 4 db makréla
  • fél kg burgonya apró kockákra vágva
  • 2 citrom
  • fokhagyma gerezdek (min. 8 db)
  • 1 zacskó vákuumcsomagolt előfőzött cékla
  • 5 dkg pirított mandula
  • 1 dl görög joghurt
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 evőkanál torma
  • 2 ek citromlé

Elkészítés:

Az apró kockára vágott burgonyát locsold meg olívaolajjal, sózd meg, és tedd egy tepsibe. A tisztított makrélák belsejébe karikázz citromot, dugj bele 2-2 fokhagyma gerezdet, és helyezd el a tepsiben a burgonya mellett. Kb. 20 percig kell sütnöd. Közben készítsd el a céklakrémet. A céklát, a mandulát, a joghurtot, a tormát és olívaolajat, sót, borsot turmixold össze, és ezt tálald a megsült burgonya és makréla mellé.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet (Villány) Merlot 2017

vylyan_merlot_2017_760.jpg
Termőhely: Villányi borvidék, Pillangó és Mandolás dűlő (DNY-D-i fekvés)A szőlőültetvényt 1995-ben, 1996-ban és 2001-ben telepítették.
Évjárat: 2017 - Igazi, hosszú hideg tél sok csapadékkal, fagykár nélkül. Emellett meleg nyár, megfelelő mennyiségű csapadékkal. Ez hozta magával a korai szüretet augusztus közepén, érett, egészséges, színgazdag, szép beltartalmú fürtök leszedésével.
Borkészítés: A Pillangó- és Mandolás dűlők karakteres, fajtajelleges termését, s a két külön érlelt tétel házasítását palackozták ebben a szép merlot-ban. A héjon erjesztés 20 és 24 napig tartott, 26-27°C fokon, az extrakció elősegítésére nyílt-, majd az utolsó harmadban zárt körfejtést alkalmaztak. Az almasavbontás természetes kultúrával, tartályban történt. 13 hónapig 225 literes magyar tölgyfahordókban érlelődött.
Intenzív, bársonyos, buja bor, emellett elegáns és jó tartású. Kirobbanó sötét bogyós gyümölcsösség gazdag fűszeres jegyekkel (kakaó, fahéj, cédrus) színesítve. Fogyasztását 16-17 °C-on ajánljuk.Hosszú érlelésre alkalmas. Fektetve, napfénytől védett helyen, lehetőleg állandó hőmérsékleten (optimálisan kb.13°C-on) tároljuk. 

ANALITIKA
Alkohol: 13,67 %
Titrálhatósav-tartalom: 5,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 3,6 g/l

Ételajánló: Sült kacsacomb fűszeres szilvamártással
Hozzávalók:

  • 6 db kacsacomb
  • só, bors
  • 60 dkg szilva
  • 3 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva
  • 2-3 cm gyömbér lereszelve
  • 0,5 dl vörösbor
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés:A kacsacombokat sózd, borsozd, ne sajnáld, a kacsa elbírja a sok sót. Majd tedd sütőpapírral bélelt tepsibe őket. A szilvát szeld ketté, magozd ki, és keverd hozzá a fokhagymát, a gyömbért és a vörösbort. Ezt a szilvás keveréket tedd a kacsacombok köré, szórj rá frissen őrölt borsot, és önts alá egy kis vizet, majd told be a 240 fokra előmelegített sütőbe, és süsd 20 percig. Ezután 150 fokra vedd le a sütőt, és 1-1,5 órán át süsd. Ha kivetted a sütőből, önts rá 2 evőkanál mézet, majd told vissza 10 percre. Kivéve a sütőből friss bagettel tálald.

Prantner Pince (Szekszárd) Cabernet Franc 2017

prantner_cabernet_franc_760.jpg
Gyönyörű vörösbor egy remek évjáratból. Mélyvörös szín, vastag robusztus test, érett fekete gyümölcsös illat. Bársonyos teltség, hosszan tartó íz jellemzi.
Fajta: 100% Cabernet FrancDűlő: ElőhegyAlkohol: 14 % vol.Redukáló cukor: 1 g/lSav: 5,2 g/l

Érlelés: 14 hónap tölgyfa hordó


Receptajánló: Hosszan sült vajpuha marhalábszár
Hozzávalók:

  • 5 szelet 4 cm vastagságú marhalábszár
  • 4 sárgarépa
  • 2-3 szál szárzeller
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • 5 ág kakukkfű
  • só, bors, liszt, olívaolaj, vaj
  • 3 dl alaplé (leginkább marha, de csirke vagy zöldség is megteszi)
    1 nagy csokor petrezselyem
  • 1 kezeletlen citrom héja
  • 1 gerezd fokhagyma


A hússzeleteket mosd át, töröld meg, sózd, borsozd, forgasd meg kevés lisztben. Serpenyőben 3 evőkanál olaj és 3 evőkanál vaj keverékét forrósítsd fel, ezen süsd elő a szeleteket 5 perc alatt oldalanként. A lényeg, hogy jó kis kérget kapjon a hús, szedd tálra, tedd félre. Ha kész, öntsd fel a vörösborral a serpenyőt, így fel tudod szedni az edény aljáról a rásült húsdarabokat. Kicsit sűrítsd be a bort.Amíg pirul a hús, minden zöldséget nagyon apróra vágj fel. Szedd a serpenyőbe, kis lángon 20-30 perc alatt párold meg, közben óvatosan sózd és borsozd. A zöldség alapot szedd át egy magas tepsi aljába, helyezd rá az elősütött húsokat. Öntsd fel az alaplével, dobd rá a kakukkfüvet. Egy nagy darab sütőpapírt gyűrj össze, vizezz be, tedd a tepsi tetejére, majd fóliázd le. Süsd 140 fokos sütőben 2,5 órán át.Ha letelt az idő, vedd le a fóliát és a papírt, ilyenkor még sok lé szokott alatta lenni, így visszatolhatod a sütőbe. 20 percenként nézz rá, néha nagyon óvatosan fordítsd meg a marhaszeleteket, ha szükséges, pótold az alaplével a folyadékot. Ha már nagyon puhára sült a hús, óvatosan szedd ki a szeleteket. A hús alatt lévő zöldségkeveréket szűrőn passzírozd át, egy kis fazékban melegítsd elő, kevés vajjal tedd selymesebbé.A petrezselymet aprítsd fel, keverd hozzá a finomra reszelt citromhéjat és a zúzott fokhagymát. A húst a mártással és a petrezselymes keverékkel tálald.

forrás: divany.hu


Prantner Pince (Szekszárd) Cabernet Sauvignon 2017

prantner_cabernet_sauvignon_760.png

A fajtára jellemző markáns tanninok, amelyhez az újhordós érlelés is hozzáadott. Harmonikus, kerek, illata feketeribizlis, aszalt szilvás, fűszerpaprikás és étcsokoládés jegyeket mutat. Ízében sok fűszer, hosszú lecsengéssel.

Fajta: 100% Cabernet Sauvignon
Dűlő: Előhegy
Alkohol: 14,5 % vol.
Redukáló cukor: 1,1 g/l
Sav: 5,4 g/l
Érlelés: 14 hónap tölgyfa hordó


Receptajánló: Tarkabab pörkölt

Hozzávalók:

  • 60 dkg tarkabab
  • 3 fej hagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 2 db paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 dl vörösbor
  • extra szűz olívaolaj só, bors
  • őrölt pirospaprika
  • őrölt kömény
  • majoranna
  • babérlevél


Elkészítés: A babot előző este áztasd be. A hagymát apró, a paprikát és a paradicsomot nagyobb kockákra vágd fel, a fokhagymát fokhagymaprésen zúzd össze. A babot szűrd le. Egy lábasban dinszteld meg a hagymát a sóval, egy kis vizet adj hozzá, valamint a paprikát, a paradicsomot és a fűszereket. Gyenge tűzön készíts belőle sűrű szaftot. Add hozzá a babot, a fűszerpaprikát, öntsd fel a vörösborral, majd fedő alatt főzd puhára.

Kedvet kaptál? Válogass vörösboraink közül itt.

Sorozatunk további részei:

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 1. rész

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 2. rész

 webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása