Winelovers

Cabernet sauvignon - a vadon szülötte

Újabb világfajtát mutatunk be, amely itthon is nagy kedvenc.

2021. január 04. - Winelovers

cabernet_sau.jpeg

A cabernet sauvignon valószínűleg a világ legismertebb és legnépszerűbb kékszőlő fajtája. Ez az a szőlő, ami a világhírű Bordeaux-i borok elsőszámú alkotója, és a bor, amely a Napa-völgyet hírnevét világ szintre emelte.

kép forrása: www.drinksfeed.com

szerző: Hajdú Ferenc

A cabernet csodálatosságát vastag héjának köszönheti, szó szerint és átvitt értelemben is. Szószerint, mert a szőlő valóban vastag héjú, apró bogyói mély színeket, összetett ízeket és harsány tanninokat nyújtanak. Átvitt értelemben pedig a cabernet sauvignon vastag héja a növény strapabírását jelenti a szőlőbirtokok különféle talajait és éghajlatait illetően - Lényegében minden ország, amely elegendően meleg éghajlattal rendelkezik ahhoz, hogy következetesen be tudjanak érni a kékszőlő fajták, sikeresen termeszt cabernet sauvignon-t. Őshazája Bordeaux, ahol a cabernet franc és a sauvignon blanc vadon végbement beporzásából született.

A cabernet sauvignon borok főbb jellemző:

  • Sötét rubintól a bíborig terjedő szín, opálos és majdnem tintaszerű küllem
  • A fiatal cabernet sauvignon átható, erőteljes és koncentrált.
  • Úszik a tanninban.
  • Izgalmas ízek és textúrák rétegei teszik összetetté
  • A borok közül a cabernet sauvignonból készültek a leghálásabbak az érlelésért az említett magas tannin szintjük miatt.
  • Az érlelt cabernet kellemre, kifinomultságra tesz szert, és egyfajta földes, összetett palack-bukéra.

A cabernet sauvignon borok jellemző aromái:

Gyümölcsös: feketeszeder, feketeáfonya, érett cseresznye, feketeribizli, cassis, szilva, aszalt szilva, mazsola
Zöldnövényes/fűszernövényes: vanília, menta, eukaliptusz, babérlevél, zöldpaprika, olajbogyó, rozmaring, szárított gyógynövények
Földes: cédrus, cigarettadoboz, szivarfüst, ceruzahegy, grafit, dohány, vizes eb
Hordós érlelés: tölgyfa, friss farönk, cédrus, csokoládé, kakaó, füst

Ahol a legjobb cabernet sauvignonokat termesztik:

  • A franciaországi Bordeaux borrégió
  • Kalifornia és Washington államok, Oregon legdélebbi részei
  • Chile és Argentína
  • Ausztrália
  • Olaszország, ahol néhány szupertoszkánban főszerepet játszik, és számos különféle borban pedig kisebb mennyiségben használják
  • A cabernet-t sikeresen termesztik a bortermelő világ megannyi régiójában… jól alkalmazkodik a változatos körülményekhez.
  • Magyarország, mivel a szőlőtermesztés északi határán fekszik, éghajlata nem kedvez kimondottan a cabernet sauvignon termesztésének. Szerencsére legdélebbi borvidékeink, a Szekszárdi és a Villányi, már kiemelkedő termést képesek nyújtani, így alkalmasak a szép fajtaborok előállítására.

Ételpárosítások alapösszetevőkkel:

Marha - magas hátszín (avagy rostélyos), pecsenyék roston sülve ...mind nagyon jók!
Bárány - a forráscikk szerzője itt a merlot-t részesíti előnyben, de megerősíti, hogy a cabernet is működik!
Borjú
Vadhús
Sertés
Kemény sajtok

Ételpárosítások köztes összetevőkkel:

Ribiszkék, aszaltszilva, mazsola (finoman az édes íz mértékével)
Dió, pekándió
Gomba, padlizsán, paradicsom, sült paradicsom
Menta, rozmaring, kakukkfű, szurokfű (azaz oregánó), bazsalikom, feketebors
Kéksajtok - de itt óvatosan a keserű ízzel!

Felkapott közhiedelem: a cabernet sauvignon - csokoládé párosítás

Egyesek szerint a csokoládé és a cabernet sauvignon mennyei párosítás. Mások számára már kevésbé nagyszerű, és némely emberek egyenesen finnyásak erre az összeállításra. Borszakértői szakmai oktatás során - mintegy 12 000 fővel, 16 év távlatában számolva - amikor a hallgatókat cabernet - csokoládé kombinációval kínálják, de nem látják el őket útmutatással a kóstolást illetően, az a tapasztalat, hogy a kedvelési megoszlás 50-50% körül mozog. Nemekre vetítve, a nőknél jellemzőbb, hogy tetszik nekik ez az összeállítás, mint a férfiak körében.
A párosítás mögötti elképzelés a közös íz-, vagy illatkapocs. A cabernet gyakran mutat csokoládés vagy kakaós aromákat. Hogy egyesek nincsenek oda ezért a kombinációért, azzal magyarázható, hogy az édes étel jellemzően még szárazabbá teszi a savas/keserű/tanninos ízek kiemelésével az eleve száraz vörösbort. De a legjobb, ha mindenki maga is kipróbálja, hogy személyes élmények során győződhessen meg érzékei működéséről.

Más fajták is érdekelnek? 

Pinot Noir

Syrah

Sauvignon Blanc

 webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása