A cabernet sauvignon valószínűleg a világ legismertebb és legnépszerűbb kékszőlő fajtája. Ez az a szőlő, ami a világhírű Bordeaux-i borok elsőszámú alkotója, és a bor, amely a Napa-völgyet hírnevét világ szintre emelte.
kép forrása: www.drinksfeed.com
szerző: Hajdú Ferenc
A cabernet csodálatosságát vastag héjának köszönheti, szó szerint és átvitt értelemben is. Szószerint, mert a szőlő valóban vastag héjú, apró bogyói mély színeket, összetett ízeket és harsány tanninokat nyújtanak. Átvitt értelemben pedig a cabernet sauvignon vastag héja a növény strapabírását jelenti a szőlőbirtokok különféle talajait és éghajlatait illetően - Lényegében minden ország, amely elegendően meleg éghajlattal rendelkezik ahhoz, hogy következetesen be tudjanak érni a kékszőlő fajták, sikeresen termeszt cabernet sauvignon-t. Őshazája Bordeaux, ahol a cabernet franc és a sauvignon blanc vadon végbement beporzásából született.
A cabernet sauvignon borok főbb jellemző:
- Sötét rubintól a bíborig terjedő szín, opálos és majdnem tintaszerű küllem
- A fiatal cabernet sauvignon átható, erőteljes és koncentrált.
- Úszik a tanninban.
- Izgalmas ízek és textúrák rétegei teszik összetetté
- A borok közül a cabernet sauvignonból készültek a leghálásabbak az érlelésért az említett magas tannin szintjük miatt.
- Az érlelt cabernet kellemre, kifinomultságra tesz szert, és egyfajta földes, összetett palack-bukéra.
A cabernet sauvignon borok jellemző aromái:
Gyümölcsös: feketeszeder, feketeáfonya, érett cseresznye, feketeribizli, cassis, szilva, aszalt szilva, mazsola
Zöldnövényes/fűszernövényes: vanília, menta, eukaliptusz, babérlevél, zöldpaprika, olajbogyó, rozmaring, szárított gyógynövények
Földes: cédrus, cigarettadoboz, szivarfüst, ceruzahegy, grafit, dohány, vizes eb
Hordós érlelés: tölgyfa, friss farönk, cédrus, csokoládé, kakaó, füst
Ahol a legjobb cabernet sauvignonokat termesztik:
- A franciaországi Bordeaux borrégió
- Kalifornia és Washington államok, Oregon legdélebbi részei
- Chile és Argentína
- Ausztrália
- Olaszország, ahol néhány szupertoszkánban főszerepet játszik, és számos különféle borban pedig kisebb mennyiségben használják
- A cabernet-t sikeresen termesztik a bortermelő világ megannyi régiójában… jól alkalmazkodik a változatos körülményekhez.
- Magyarország, mivel a szőlőtermesztés északi határán fekszik, éghajlata nem kedvez kimondottan a cabernet sauvignon termesztésének. Szerencsére legdélebbi borvidékeink, a Szekszárdi és a Villányi, már kiemelkedő termést képesek nyújtani, így alkalmasak a szép fajtaborok előállítására.
Ételpárosítások alapösszetevőkkel:
Marha - magas hátszín (avagy rostélyos), pecsenyék roston sülve ...mind nagyon jók!
Bárány - a forráscikk szerzője itt a merlot-t részesíti előnyben, de megerősíti, hogy a cabernet is működik!
Borjú
Vadhús
Sertés
Kemény sajtok
Ételpárosítások köztes összetevőkkel:
Ribiszkék, aszaltszilva, mazsola (finoman az édes íz mértékével)
Dió, pekándió
Gomba, padlizsán, paradicsom, sült paradicsom
Menta, rozmaring, kakukkfű, szurokfű (azaz oregánó), bazsalikom, feketebors
Kéksajtok - de itt óvatosan a keserű ízzel!
Felkapott közhiedelem: a cabernet sauvignon - csokoládé párosítás
Egyesek szerint a csokoládé és a cabernet sauvignon mennyei párosítás. Mások számára már kevésbé nagyszerű, és némely emberek egyenesen finnyásak erre az összeállításra. Borszakértői szakmai oktatás során - mintegy 12 000 fővel, 16 év távlatában számolva - amikor a hallgatókat cabernet - csokoládé kombinációval kínálják, de nem látják el őket útmutatással a kóstolást illetően, az a tapasztalat, hogy a kedvelési megoszlás 50-50% körül mozog. Nemekre vetítve, a nőknél jellemzőbb, hogy tetszik nekik ez az összeállítás, mint a férfiak körében.
A párosítás mögötti elképzelés a közös íz-, vagy illatkapocs. A cabernet gyakran mutat csokoládés vagy kakaós aromákat. Hogy egyesek nincsenek oda ezért a kombinációért, azzal magyarázható, hogy az édes étel jellemzően még szárazabbá teszi a savas/keserű/tanninos ízek kiemelésével az eleve száraz vörösbort. De a legjobb, ha mindenki maga is kipróbálja, hogy személyes élmények során győződhessen meg érzékei működéséről.
Más fajták is érdekelnek?