Winelovers

Évszakváltás a polcon

2021. április 15. - Winelovers

gettyimages_1920x1280-700x461.jpg

Egy borkedvelő számára nincs is jobb és pihentetőbb program, mint kinyitni egy üveget a várva várt baráti beszélgetés aláfestéseként. Ha pedig társaság, akkor többnyire a kert, egy hangulatos terasz és a szabadtér jut az eszünkbe. A bor és a jó társaság "pihentető" ereje örökérvényű, felpezsdít, gyógyít, főleg ha azt az évszakhoz illő tételeket jelenti. Amikor a tavaszi kabátok előkerülnek, nagy télikabátjainkat pedig végre elsüllyeszthetjük a gardrób mélyére, akkor a megújulás a poharainkban is testhet ölthetnek.

Kép: https://www.winemag.com/

Szerző: Máll Szabó Zita

 

Milyen borokat ittunk télen?

A karácsonyi vásár és a hideg idő felmentője a forraltbor, a testesebb vörösbor. Ilyenkor érdemes kinyitni az igazán tartalmas, érlelt fehér- és vörösborokat. Már csak azért is, mert jellemzően ebben az időszakban kerülnek az asztalra a nehezebb, fogások, úgy mint a sültek, vagy a töltöttkáposzta.

Az örökkévalóságig tartó hideg és sötét évszak után viszont, valódi öröm, amikor végre tulipán és barka kerül a vázákba és a kardigánunkban kimerészkedhetünk a teraszra. Ekkorra végre beköszönt a tavasz, eljön a napos és a jó idő, és vele a könnyed, évszakhoz illő borok.

Mi legyen a polcunkon tavasszal és nyáron?

Itt az ideje a frissességgel teli könnyed tételeknek. A szőlőtermés fejlődésével párhuzamosan mindannyian élvezhetjük a tavasz csodáját és annak folyékony formában történő megújulását.

Ilyenkor a a fehérek mellett habzók és rozék, a vörösek közül pedig a könnyedebb, és kezdetét veszi a fröccsszezon is. Ezutóbbit az egyéni ízlésünk nagyban befolyásolja, de alapvetően a könnyű testű, reduktív borok jobban érvényesülnek a szódánkban, mint a fahordós nehéz italok. Ennek a szénsav az oka, amely kellemetlen ízt ad a hordós vaníliás, pörkölt ízeknek. A magyar borivók kedvenc szénsavas italának célja, hogy felfrissítsen, ehhez tehát élénk, savas bort célszerű választanunk. Hazánk bővelkedik az ilyen borokban, bármelyik borvidék is legyen a kedvencünk, biztosak lehetünk benne, hogy találunk fröccsalapnak való bort. És ha már bevásárolunk, akkor a következők se hiányozzanak a listáról.

Prosecco

Egyre növő népszerűsége a javuló minőségnek köszönhető, emellett kedvező ára miatt is gyakran esik rá a választás, hiszen olcsó, de "pezsgő" alternatíva. Az észak olasz buborékos italban elsősorban gyümölcsös, lágy aromák kerülnek előtérbe.

Pezsgő, a különleges pillanatokra

Bár a pezsgő inkább az év végén csillog az asztalunkon, tavasszal - csakúgy - mint a tartályban fermentált társa - könnyen párosítható könnyed ételekkel, ezért mindenképpen érdemes belőle bevásárolni, ha a pénztárcánk megengedi. Kifejezetten ajánlott grillparty kísérőitalaként, vagy szabadtéri mulatságokra.

Belevaló könnyed fehérek

És már kezdhetitek is szajkózni, hogy: Irsai Olivér, cserszegi fűszeres.

Már egy ideje trend, hogy a borászatok évről-évre könnyen nyitható, csavarzáras, reduktív, friss évjáratú tételekkel örvendeztetnek meg minket. Ezek a fehérek jól illenek az évszakváltó hangulathoz. Frappáns nevük, színes címkéik, roppanós ízük magunkban, vagy fröccsként egyaránt finomak, a tányérunkon végre megjelenő szezonális zöldségekkel, vagy pikniken, ahol az alacsonyabb alkohol térfogatszázalékuknak köszönhetően frissenbben tartják a fejünket egy meditációs nagyvörösnél.

Rozé? Valaki?

Szorosan az előbbiek nyomában jár egy pohár hűtött, gyümölcsös rozé. A könnyed ital, élénk savaival és tetszetős aromáival magában és szódával felhúzva is tökéletes választás. Ízei és aromái 5-10 fok körüli hőmérsékleten érvényesülnek legideálisabban.

A szezon beköszöntével számos pincészetben találkozhatunk a levendulás, mentás fröccsre csábító ártáblákkal. Ezek legideálisabb alapjai is a rozék, melyből ilyen divatos borkoktélok készülhetnek.

Bátran kísérletezhetünk mi is például a rózsaszörppel, mentával. Citromfű levéllel.  

Siller, vagy fuxli

Az utóbbi években reneszánszát élő ital a rozénál vörösebb, a vörösnél pedig rozésabb. A siller, főleg a szekszárdi borászok körében népszerű, mondhatni helyi specialitás.

Könnyed vörösek

Az új, mediterrán jellegű borok gyakorlatilag megnyújtják a vöröseknek szinte fenntartott szezont és bekúsznak a jóidőbe, így a tavaszi-nyári hónapokban is hódítanak. Ezek alapüzenete a könnyen ihatóság, a frissesség. Ide tartozik a portugieser, a kadarka, a kékfrankos az tanninjukkal, és könnyű testű boraikkal, amelyek szintén a tavasz társai lehetnek.

Már összeállt a fejedben a bevásárlólista? Kattints, nálunk megveheted az első adagot!

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

 Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz.

süti beállítások módosítása