Winelovers

Hol nyaralsz? Megmondjuk, mit igyál

Ne csak az étel legyen helyi!

2016. július 15. - Winelovers

beachbar.jpg

Egész évben csak az jár a fejedben, hogy mikor lesz végre nyár? Hogy mikor ehetsz igazán olaszos pastát, görögös fetát vagy spanyolos gazpachot? Nos, nem kell többet várnod: végre itt a szezon! Mi pedig végigvesszük a Budapestről induló nyaralójáratok úti céljait és azt, hogy megérkezve mit rendelj a medence/tengerpart/belváros bárjainál. Nem csak bort – de persze azt is.

1. Málaga, Spanyolország

Ha Spanyolország legdélebbi borvidékére utazol, leginkább magas alkoholtartalmú erősített borokkal fogsz találkozni. Az édes és ütős sherryk (15-22%-os alkohol) mellett szintén édes, késői szüretelésű fehérborokat is kóstolhatsz errefelé. Ha itt jársz, érdemes ellátogatni Jerez de la Frontera városába is, ahol a sherryházak hatalmas érlelőbodegái vannak. Ki ne hagyd a sherry mellé a különféle olajos halakat vagy fűszeres sonkákat!

malaga.jpg

2. Palma de Mallorca, Spanyolország

A spanyol szigeten rengeteg illatos növény, gyümölcs és mandula terem – kóstoljunk itt Hierbas likőrt, amibe kizárólag helyben termett gyógynövények, narancs, kamilla, citromfű, rozmaring vagy édeskömény kerülhetnek. Mallorcanak két kisebb borvidéke van, ahol a helyi szőlőfajtákkal ismerkedhetünk: callet (alacsony tanninú vörösbort, vagy inkább rozét készítenek belőle) és manto negro (közepes testű, zamatos vöröst ad).

hierbas.jpg

3. Róma, Olaszország

Olaszországban bort kell inni és kész. Az ország középső részén főként sangiovese szőlőfajtával találkozhatunk, amelyből kemény, robusztus borok születnek, magas alkoholfokkal, savakkal, és tannintartalommal. Ezeket keressünk a borosüvegek címkéin: Morellino di Scansano, Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile de Montepulciano, Carmignano. (Hogy mi micsoda, abban segítenek a linkek!) Ha pedig fehérbort innánk, akkor ezt: Verdicchio dei Castelli di Jesi.

tuscany-wine-region.jpg

4. Milánó, Olaszország

Olaszország ezen északi részén (Lombardia) a chardonnay, pinot bianco és pinot nero szőlőkből, hagyományos eljárással készülő Franciacorta pezsgőt születik. A dóm előtt ülve mindenképp ezt rendeljük a kora esti órákban! Kóstolhatunk esetleg nebbiolo vagy pinot noir szőlőkből készült rozékat, vörösborokat is. A nebbiolo leghíresebb bora a nyugati Piemonte vidék Baroloja. Bűn kihagyni, ha arra jársz!

franciacorta-italy-1.jpg

5. Treviso, Olaszország

A hely, ahol proseccot és Aperol Spritzet kell inni. Veneto borvidékén érdemes a corvina, molinara és rondinella fajtákból álló Valpolicella borokat is kipróbálni vacsoránk (és ebédünk) mellé. A Valpolicella stílusa könnyű asztali bortól a testes vörösön át a szárított szőlőkből készített Amarone della Valpolicellaig, vagy az édes Recioto della Valpolicellaig terjed – amit egyébként meg kell kóstolnod étcsokival!

aperolspritz.jpg 

6. Szaloniki, Görögország

Az itteni borvidékek lehetőségeit még csak most kezdik felfedezni. Makedónia szőlőföldjein a xinomavro fajta dominál, amiből nagyon komoly vörösborok születhetnek. Ízében mi más, mint a paradicsom, és olíva érződik, a bor tanninban roppant gazdag és hosszan érlelhető. Ha másra vágysz, kortyolj inkább Metaxát vagy Ouzot.

ouzo.jpg 

7. Lárnaka, Ciprus, Görögország

A távoli, egzotikus Ciprus szigetén az erősekben erősek: pazar brandyket, desszertborokat (Commandaria) és törkölypálinkát (Zivania) készítenek errefelé, illetve ezekből long drinkeket. Jó borokat nehezebb találni, de ha kísérletezni támad kedvünk, válogassunk a grenache, cabernet sauvignon és merlot szőlők borai között.

commandaria.jpg

 

süti beállítások módosítása