Bár a desszertek mellé sokan iszunk inkább kávét, mégis megéri néha bort bontani az édes finomságokhoz. Néhány dolgot szem előtt tartva izgalmat, harmóniát és élvezetet lelhetünk a desszert-bor párosításokban!
A vacsora alatt a bor kiválóan végig tudja kísérni a fogások sorát, de a desszerthez érve néha már telítődünk, pedig a borok sokaságanagyon jól passzol az édességekhez is. Ráadásul itt van nekünk a nagyszerű Tokaj, ahol a legszélesebb szortimenttel találkozhatunk.
Ezeket tartsuk szem előtt:
- savasság (egy savasabb bor a gyümölcsös desszertekhez illik jobban, természetes savtartalmuk miatt)
- intenzitás (az összetett desszertekhez komplex ízű és intenzív bor illik
- édesség (a bor mindig legyen édesebb, mint az étel!)
Az ízek csoportosítása
- krémes és vaníliás
- főbb ízek: lágy, vajas, könnyed. Bor: Rajnai rizling késői szüret, magasabb cukortartalmú habzóborok. Konkrétabban kedvenceink például: Tokaj-Hétszőlő Késői Szüret Sárgamuskotály BIO 2016 vagy egy tokaji aszú
- gyümölcsös és fűszeres
- főbb ízek: almás, körtés, fahéjas. Bor: Sauternes, tramini késői szüret, édes sárgamuskotály vagy hárslevelű, esetleg egy jól beérett, csokoládés-rumos jegyekkel megáldott kékfrankos. Példa lehet a Pelle Zsófia Cuvée 2017 vagy Vincze Béla Arcanum Egri Bikavér 2013
- karamellás és csokis
- főbb ízek: testes, vajas, karamellás. Bor: telt shiraz, merlot, cabernet franc vagy a klasszikus portói tawny vagy esetleg esetleg a Liszkay Pinot Noir 2011 vagy Juhász Kékfrankos Grand Selection 2011