Winelovers

Jó bor vs. rossz bor

Mire és mikor mondjuk?

2017. december 22. - Winelovers

fiu_lany_pezsgo_fintorog_istock_like.jpg

Most is futkos a hideg a hátamon, ha eszembe jut a jelenet még sommelier korszakomból: a vendég közli, hogy ez a bor rossz. Mivel semmilyen körülmények között nem kerülhet rossz bor a vendég poharába, csak arra tudtam gondolni, hogy egyszerűen nem ízlik neki. De attól még az a bor nem rossz. 

Bor esetében a "jó" és a "rossz" jelző nem erkölcsi kérdés, hanem a minőségé, még inkább a jellegé. (A jellegtől és a minőségtől függ az ár. És még más dolgoktól is, amikről ITT olvashatsz.) Ugyanakkor egy viszonylag olcsó bor is lehet jó. Csak az a bosszantó, hogy a valóban jó bor nem ízlik mindenkinek, a rossz viszont sokaknak. 

A minőség viszonylag egyszerűen megállapítható. Kinyitjuk a palackot, töltünk, beleszaglunk, belekortyolunk, majd – a lehetséges borhibákat kizárva – megállapítjuk, hogy jó-e. Sajnos a szupermarketekben nincs lehetőségünk előre megkóstolni a vásárlásra kinézett tételt, borszaküzletekben viszont jóval nagyobb eséllyel találkozhatunk bontott üvegekkel. További remek lehetőség az előkóstolásra a boros rendezvények látogatása, ahol több tíz, esetleg száz tételt is letesztelhetünk még a vásárlás előtt. 

top100_aw_fokep_760.jpg

Munka utáni Winelovers Afterwork borkóstoló. Fotó: Benkő M. Fanni

Íme néhány biztos fogódzó a jó borhoz

1. A szín

Nem arra gondolunk, hogy halvány citrom-, vagy mély aranyszínű-e a bor, hiszen az sokkal inkább a bor koráról és fajtájáról árulkodik. Hanem arra, hogy a szín tiszta-e. Ha a bor zavaros, vagy lerakódás van az alján (kivételt képeznek az idős vörösborok, ott ugyanis ez nem jelent gondot), esetleg lebegő részecskéket látsz benne, akkor a bor mikrobiológiai szempontból nem stabil. 

2. Az illat

Sokat elárulhat ez is: a rossz bort már a szagáról felismerheted. A kénszag, záptojás- vagy istállószag sosem utal jóra. Ugyanakkor az sem biztos, hogy ha nem érezzük a fentiek valamelyikét a pohárba szagolva, akkor feltétlenül jó borral van dolgunk. A jó bor – legalábbis a fiatal – egyfajta friss, gyümölcsös illatot mutat. Fehérborok esetében a gyümölcsök mellett nem ritka az ásványokra, élesztőre, karamellára vagy petróleumra emlékeztető illat sem, vörösöknél pedig például a cédrus, eukaliptusz, kátrány, medvecukor, nedves avar, dohány, vagy éppen vadhús. A jó minőségű hordó pörkölt magvak, vanília, keleti fűszerek aromáival gazdagítja a bort.

3. A textúra

Textúrának nevezzük a bor érzetét a szájban: lehet például bársonyos vagy kemény (azaz markáns), sűrű vagy könnyed, feszes vagy krémes. Ezek a jelzők nem feltétlenül a minőségre utalnak, az viszont egyértelmű hiba, ha a bor kemény és híg is: ebben az esetben ugyanis nem megfelelő a textúrája. 

via GIPHY

4. Az íz és az egyensúly

Valamennyi szőlő- és talajfajta más-más ízt ad a bornak. Az, hogy az íz cigánymeggyre vagy füstölthúsra emlékeztet, minőségileg nem jelent semmit. Az ízlelés szempontjából az egyensúly, a harmónia lesz a mérvadó. Fontos, hogy ne billenjen a mérleg se a gyümölcsös édesség, se a savasság, az alkoholtartalom, a tannintartalom vagy a testesség felé: ezeknek mind egyenlő szinten kell jelen lennie. És szögezzük le azt is, hogy attól, hogy szakemberek szerint a bor jó, esetleg kiváló, nem biztos, hogy mindenkinek ízleni is fog. 

5. Utóíz

A jó bor mindig intenzív és hosszú ízű: azaz a korty lenyelése után még sokáig érezni azt a garatban. Az egyszerű borok gyorsan lecsengenek, vagyis egyből eltűnnek. Olcsó bortól sose várj el hosszú lecsengést, ám ettől nem okvetlenül rossz a bor, csak kevésbé kiváló. 

6. A karakter

A korszerű borkészítés alapkövetelménye, hogy a bor technikai szempontból kifogástalan, tiszta és ízletes legyen. Szerencsére a legtöbb bor ma már ilyen, ám egyre több a jelentéktelen, szinte már banális bor is. Nincs velük baj, ám sajnos karakterük sincs: vékonyak, egysíkúak, parfümösek és unalmasak. Ennek ellenére mégis sokan találják ízletesnek az egyedi jelleg nélküli tételeket, pedig a bort pont a karaktere teszi érdekessé; az, hogy össze sem téveszthető semelyik másikkal. Hogy hogyan ismerjük fel ezeket a borokat? Többnyire úgy, hogy nem mindenkinek nyerik el a tetszését. 

 wine-snob.jpg

Fotó: westpalmwines.com

A bor jó, ha

  • nem túl harsány, de tiszta a bukéja
  • egyértelmű illattal és ízképpel rendelkezik
  • harmonikus, megvan benne az összhang
  • könnyed és feszes
  • komplex, de mégis érthető
  • érett, egészséges tanninjai vannak (főleg vöröseknél)
  • érett, feszes szövésű savai vannak
  • mély, komplex aromák és hosszú lecsengés jellemzi

via GIPHY

A bor rossz, ha

  • túl harsány és parfümös a bukéja
  • túlnyomóan fás az illat- és ízképe
  • az íz és az illat nem friss
  • egysíkú
  • éretlenek a tanninjai
  • savhiányos
  • hiányzik a testesség, laza szövés jellemzi
  • jellegtelen
  • diszharmóniát tapasztalsz; érzed, hogy a bor szét akar esni
Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása