Most is futkos a hideg a hátamon, ha eszembe jut a jelenet még sommelier korszakomból: a vendég közli, hogy ez a bor rossz. Mivel semmilyen körülmények között nem kerülhet rossz bor a vendég poharába, csak arra tudtam gondolni, hogy egyszerűen nem ízlik neki. De attól még az a bor nem rossz.
Bor esetében a "jó" és a "rossz" jelző nem erkölcsi kérdés, hanem a minőségé, még inkább a jellegé. (A jellegtől és a minőségtől függ az ár. És még más dolgoktól is, amikről ITT olvashatsz.) Ugyanakkor egy viszonylag olcsó bor is lehet jó. Csak az a bosszantó, hogy a valóban jó bor nem ízlik mindenkinek, a rossz viszont sokaknak.
A minőség viszonylag egyszerűen megállapítható. Kinyitjuk a palackot, töltünk, beleszaglunk, belekortyolunk, majd – a lehetséges borhibákat kizárva – megállapítjuk, hogy jó-e. Sajnos a szupermarketekben nincs lehetőségünk előre megkóstolni a vásárlásra kinézett tételt, borszaküzletekben viszont jóval nagyobb eséllyel találkozhatunk bontott üvegekkel. További remek lehetőség az előkóstolásra a boros rendezvények látogatása, ahol több tíz, esetleg száz tételt is letesztelhetünk még a vásárlás előtt.
Munka utáni Winelovers Afterwork borkóstoló. Fotó: Benkő M. Fanni
Íme néhány biztos fogódzó a jó borhoz
1. A szín
Nem arra gondolunk, hogy halvány citrom-, vagy mély aranyszínű-e a bor, hiszen az sokkal inkább a bor koráról és fajtájáról árulkodik. Hanem arra, hogy a szín tiszta-e. Ha a bor zavaros, vagy lerakódás van az alján (kivételt képeznek az idős vörösborok, ott ugyanis ez nem jelent gondot), esetleg lebegő részecskéket látsz benne, akkor a bor mikrobiológiai szempontból nem stabil.
2. Az illat
Sokat elárulhat ez is: a rossz bort már a szagáról felismerheted. A kénszag, záptojás- vagy istállószag sosem utal jóra. Ugyanakkor az sem biztos, hogy ha nem érezzük a fentiek valamelyikét a pohárba szagolva, akkor feltétlenül jó borral van dolgunk. A jó bor – legalábbis a fiatal – egyfajta friss, gyümölcsös illatot mutat. Fehérborok esetében a gyümölcsök mellett nem ritka az ásványokra, élesztőre, karamellára vagy petróleumra emlékeztető illat sem, vörösöknél pedig például a cédrus, eukaliptusz, kátrány, medvecukor, nedves avar, dohány, vagy éppen vadhús. A jó minőségű hordó pörkölt magvak, vanília, keleti fűszerek aromáival gazdagítja a bort.
3. A textúra
Textúrának nevezzük a bor érzetét a szájban: lehet például bársonyos vagy kemény (azaz markáns), sűrű vagy könnyed, feszes vagy krémes. Ezek a jelzők nem feltétlenül a minőségre utalnak, az viszont egyértelmű hiba, ha a bor kemény és híg is: ebben az esetben ugyanis nem megfelelő a textúrája.
4. Az íz és az egyensúly
Valamennyi szőlő- és talajfajta más-más ízt ad a bornak. Az, hogy az íz cigánymeggyre vagy füstölthúsra emlékeztet, minőségileg nem jelent semmit. Az ízlelés szempontjából az egyensúly, a harmónia lesz a mérvadó. Fontos, hogy ne billenjen a mérleg se a gyümölcsös édesség, se a savasság, az alkoholtartalom, a tannintartalom vagy a testesség felé: ezeknek mind egyenlő szinten kell jelen lennie. És szögezzük le azt is, hogy attól, hogy szakemberek szerint a bor jó, esetleg kiváló, nem biztos, hogy mindenkinek ízleni is fog.
5. Utóíz
A jó bor mindig intenzív és hosszú ízű: azaz a korty lenyelése után még sokáig érezni azt a garatban. Az egyszerű borok gyorsan lecsengenek, vagyis egyből eltűnnek. Olcsó bortól sose várj el hosszú lecsengést, ám ettől nem okvetlenül rossz a bor, csak kevésbé kiváló.
6. A karakter
A korszerű borkészítés alapkövetelménye, hogy a bor technikai szempontból kifogástalan, tiszta és ízletes legyen. Szerencsére a legtöbb bor ma már ilyen, ám egyre több a jelentéktelen, szinte már banális bor is. Nincs velük baj, ám sajnos karakterük sincs: vékonyak, egysíkúak, parfümösek és unalmasak. Ennek ellenére mégis sokan találják ízletesnek az egyedi jelleg nélküli tételeket, pedig a bort pont a karaktere teszi érdekessé; az, hogy össze sem téveszthető semelyik másikkal. Hogy hogyan ismerjük fel ezeket a borokat? Többnyire úgy, hogy nem mindenkinek nyerik el a tetszését.
Fotó: westpalmwines.com
A bor jó, ha
- nem túl harsány, de tiszta a bukéja
- egyértelmű illattal és ízképpel rendelkezik
- harmonikus, megvan benne az összhang
- könnyed és feszes
- komplex, de mégis érthető
- érett, egészséges tanninjai vannak (főleg vöröseknél)
- érett, feszes szövésű savai vannak
- mély, komplex aromák és hosszú lecsengés jellemzi
A bor rossz, ha
- túl harsány és parfümös a bukéja
- túlnyomóan fás az illat- és ízképe
- az íz és az illat nem friss
- egysíkú
- éretlenek a tanninjai
- savhiányos
- hiányzik a testesség, laza szövés jellemzi
- jellegtelen
- diszharmóniát tapasztalsz; érzed, hogy a bor szét akar esni