Olaszországban, ahol évi öt milliárd liter (!) bor készül, éppúgy imádják az életet, mint te. Az igazi dolce vitához pedig az is hozzátartozik, hogy összekötöd a városnézős/tengerparti nyaralásod a helyi borok és gasztronómia élvezetével. Összeszedtük a 9 legkedveltebb olasz úticélt, és azt, hogy oda érkezve milyen helyi borokat lesz érdemes kóstolnod. Vediamo!
Olaszország sokkal több, mint Toszkána, bár tény, hogy ahhoz aztán tényleg semmi sem fogható. Ma már szuper úticélok között böngészhetünk a fapados légitársaságok járatai között, úgyhogy össze is gyűjtöttük a Budapestről Olaszországba indulókat, és sorra vettük azt is, hogy melyik város melyik borvidéken helyezkedik el, így pedig mit rendelj majd, ha este beültök a trattoriába.
Tudtad? Olaszország az egyik legnagyobb bortermelő a világon.
>>> Hogy mennyit érdemes jattolni Olaszországban, arról nemrég ITT írtunk.
Úticél: Alghero
Borvidék: Szardínia
Kár, hogy keveset hallunk a sziget borairól, pedig megérdemlik a rivaldafényt. Vörösborok között a cannonau-t keresd (ez ugyanaz, mint a francia grenache szőlőfajta), és fehérborok között a malvasia, vermentino és moscato szőlőfajtákat .
Úticél: Bari
Borvidék: Puglia
Nem a leghíresebb olasz borvidék, viszont remek ár-érték arányban szuper borokat fogsz találni. A forró nyarak elsősorban a kékszőlőknek kedveznek, így azt javasoljuk, hogy a vörösborok között a jó ivású primitivót és negroamarót keresd, és próbáld ki ezen szőlőfajták rozé változatait is!
Úticél: Bologna
Borvidék: Emilia Romagna
A legfinomabb Lambruscót (édes vagy száraz habzó vörösbor) fogod itt kóstolni, de a sangiovese alapú vörösborokkal és a malvasia fehérboraival sem fogsz csalódni.
Úticél: Verona / Milánó
Borvidék: Lombardia
Persze elsősorban a divat miatt utazunk ide, de ha már itt vagyunk, akkor érdemes a Franciacortát kipróbálnod (tradicionális pezsgő chardonnay-val, pinot nero-val és pinot bianco-val), illetve a szuperelegáns pinot nero vörösbort. Innen már csak egy ugrás Piemont és a tanningazdag nebbiolo borok: köztük is az ikonikus Barolo és a Barbaresco!
Úticél: Firenze / Pisa
Borvidék: Toszkána
Itt nincs kérdés, Chiantit kell inni és kész. A testes, karakteres sangiovese alapú vörös házasítás mellett érdemes a helyi fehérborokat is lecsekkolnod (pl. trebbiano szőlőből), és a helyiek kedvenc édes borát, a Vin Santót.
Úticél: Róma
Borvidék: Lazio
Róma környékén nagyon népszerű a Frascati és a Colli Albani nevű isteni fehér házasítás, de a különféle malvasia szőlőkből készült édes borok között is érdemes lesz válogatnod a trattoriában.
Úticél: Velence
Borvidék: Veneto
Ebben a régióban aztán tényleg mindenki megtalálja majd a számítását. Illatos proseccók, komoly fehérborok (Soave - garganega szőlőből) és ikonikus vörösborok (Amarone della Valpolicella - corvina, molinara, rondinella szőlőkből) is szerepelnek kínálatban.
Úticél: Palermo / Catania
Borvidék: Szicília
A legnagyobb és legdélebbi olasz borvidéken is szuper választékkal fogsz találkozni. Vulkanikus karakterrel megáldott vörös- (nero d'avola, frappato, nerello mascalese) és fehérborokhoz (inzolia, catarratto) is bátran nyúlhatsz, ugyanis nem fogsz csalódni.
Úticél: Nápoly
Borvidék: Campania
A borvidék vitathatatlan királya a virágos jegyekkel bíró Taurasi (aglianicóból készült vörösbor), amit a déli Barolo-ként is szoktak emlegetni. Fehérborok között ezeket keresd: Fiano d'Avellino, Greco di Tufo.