Winelovers

BiB: nem tré, hanem menő

5 előnye is van a dobozos bornak

2018. augusztus 10. - Winelovers

baginbox_blog.JPG

Egy külföldi hajóúton találkoztam először ezzel a kiszereléssel. A hatalmas monstrum duty free boltjában ráadásul kiemelt helyen, jól megvilágítva pózoltak a borral teli dobozok. Nem értettem, miért nem az alsó polcon, eldugva figyelnek ezek a bizonyos bag in box borok. Aztán megértettem. 

Tény: a bor tárolására a 17. század óta az üvegpalack szolgál. De az idők ugye változnak, és a 21. század megannyi innovációja persze a borok csomagolása terén is hozott újdonságokat. Ilyen például a bag in boxos bor. 

Szóval mi is ez?

Tulajdonképpen egy kis csappal ellátott dobozról van szó, amely technikailag eleget tesz valamennyi követelménynek, ami egy bortartállyal szemben támasztható. Talán nem meglepő, hogy az amerikaiak találták ki a BiB-et még az 50-es években, amely létezik 3, 5 és 10 literes kiszerelésben is. 

Mivel te sem kizárólag 1982-es bordeaux-i bort iszol, összeszedtem néhány olyan pozitívumot, ami talán téged is arra sarkall majd, hogy kipróbáld ezt a megoldást.

via GIPHY

1. Nincs oxidáció

Értsd: a zsák tartalma, azaz a bor nem érintkezik a levegővel, és ez jó. A zsák ugyanis légmentesen zár, a bontatlan bor akár 10 hónapig is kifogástalan marad benne anélkül, hogy a színe, íze vagy minősége megváltozna, romlana. A zsák ráadásul minden egyes csapolásnál összehúzódik, tehát a bor soha sem kerül kapcsolatba a levegővel, azaz az oxigénnel. Felbontás után egyébként akár 6-8 hétig is fogyasztható a BiB bor – nem úgy, mint a megbontott üvegben lévő. 

+ Kartondobozban van a zacskó, így nem csak az oxigéntől, de a fénytől is óvja a bort. Hogy miért ellensége a bornak a fény, az IDE kattintva kiderül. 

2. Környezetbarát

Ökológiai szempontból egyenesen jobb, mint az üvegpalack. Ezt a csomagolóeszközt az anyagkutatás legújabb eredményei alapján készítették el, és bizony a legapróbb részletekig átgondolták. A dobozban lévő zsák polivinilalkoholból készül, egy egyáltalán nem mérgező, vízben oldódó anyagból, amelynek előállításához nincs szükség semmilyen oldószerre. (Az anyag ennek megfelelően könnyen le is bomlik)

+ Mivel a bag in box csomagolású bor lényegesen könnyebb, mintha ugyanannyi bor palackokban lenne, nemcsak a szállítási költségek kisebbek, hanem a szállításhoz kevesebb energiára is van szükség. Ennek következtében pedig kisebb a szén-dioxid-kibocsátás. 

via GIPHY

3. Praktikus

Főleg nagyobb bulik, nagyobb társaságok esetén van értelme benevezni egy bag in boxos borra. Tudom, te, aki borsznob vagy, most legyintesz, és egyenesen stílustalannak nevezed ezt a megoldást, pedig... Egy tízfős társaság esetén hidd el, jobb, ha nem szakadsz meg hazafelé a két karton borral, ráadásul a BiB-hez még dugóhúzó sem kell. 

4. Szórakoztató

Ha partizni vagy ünnepelni szeretnél a srácokkal, akkor imádni fogod ezt a megoldást. Most lazán elengedhetitek a (borszervízre vonatkozó) illemszabályokat, ráadásul tök jó móka, ahogyan a hideg sör helyett ezúttal jófajta bort csapolsz a haveroknak. Tuti, hogy a BiB körül lesz a buli központja!

box-wine.jpg

Fotó forrása: standard.co.uk

5. Pénztárca kímélő

Az ár-érték arány nekem az egyik legfontosabb szempont borválasztáskor. Ugyanis nem feltétlenül kétszer olyan jó az 5000 forintos bor, mint a 2500 forintos. Úgyhogy válassz mindig okosan! Semmi baj nincs egy korrekt tájborral, ha azt tisztességesen készítették el. És ha kedvező az ára is (márpedig átlagosan 40%-kal olcsóbb a BiB-os verzió a palackosnál), akkor nincs is több kérdésem. 

>>> Tipp: mindig figyelmesen olvasd el a BiB használati utasítását!

Íme néhány ismert borász(at), aki a palackos kiszerelés mellett készít bag in boxos bort is: 

  • Belward Pincészet (Pécs)
  • Frittmann (Kunság)
  • Günzer Tamás (Villány)
  • Hilltop (Neszmély)
  • Kiss Attila (Mátra)
  • Molnár Borház (Mór)
  • Nagy & Nagy (Badacsony)
  • Recas (Arad)
  • Takler Borbirtok (Szekszárd)

>>> Ha formabontónak találtad ezt a megoldást, akkor kattints IDE, ahol még több extrém borcsomagolási megoldást mutattunk be, például azt, amit a szűk levélnyílások méretéhez igazítottak. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása