Winelovers

Chardonnay VS sauvignon blanc

Két kedvenc francia fehér fajtánk

2018. szeptember 13. - Winelovers

chardonnayandsb.png

Érdemes kicsit elmélyedni a fehérborok szexi világában, mint ahogyan korábban tettük két kedvenc illatos fajtánk esetében is. Most a legnagyobb, és talán legnépszerűbb francia fehérszőlőké a főszerep; bemutatkozik a chardonnay és a sauvignon blanc. Voilá!

Chardonnay

via GIPHY

A szőlő DNS-profilja alapján kimondhatjuk, hogy a chardonnay a pinot noir (vörös) és a kevéssé ismert gouais blanc (fehér) fajták keresztezéséből jött létre. Otthonának Franciaország Burgundia borvidékét tekintjük, ahol gyakorlatilag minden jelentősebb fehérbor kizárólag ebből a szőlőfajtából készül.

Amíg a kilencvenes években a divatos chardonnay komoly beltartalommal bírt (ezt segíti a battonage, amikor a hordóban vagy tartályban érlelt bor alján összegyűlő seprőt időről-időre felkeverik, hogy az egyedi aromáival tovább gazdagítsa a bort) és erősen hordóhangsúlyos ízvilágú volt, addig mára sokat változott a kép. Manapság rövidebb ideig, illetve nagyobb hordókban érlelik a chardonnay-t, törekedve a frissesség, a könnyed elegancia és primer aromák érvényesítésére.

A borászok körében nagy kedvenc, hiszen könnyen alkalmazkodik eltérő éghajlati viszonyokhoz, így készítenek belőle bort olyan hűvös klímán, mint Chablis, de olyan meleg helyen is, mint Kalifornia. Legjobb formáját egyébként a meszes, krétás talajokon adja. 

chardonnay_orig.jpg

A szőlőfajta viszonylag hamar ébred téli álmából, így a tavaszi fagyok komoly kockázati tényezőt jelenthetnek számára. Fontos erre tekintettel lenni, ha hűvösebb éghajlatú borvidékre szánjuk. Sok problémát jelent ez a francia Chablis és Champagne, valamint Chile Casablanca völgyének pincészetei számára. 

A chardonnay-ból nem csak hagyományos csendes borok, hanem csodaszép terrior-borok és pezsgők is készülnek, mint például a legnagyobb klasszikus, maga a champagne.

A hűvösebb borvidékekről származó, acéltartályos érlelésű chardonnay jellemzői:

  • Testesség 2/5
  • Savasság 4/5
  • Gyümölcsösség (főként citrusok és zöldalmás jegyek) 3/5

A melegebb borvidékekről származó, hordós érlelésű chardonnay jellemzői:

  • Testesség 4/5
  • Savasság 3/5
  • Gyümölcsösség (főként trólusi gyümölcsök) 4/5 + a hordós érlelés pörkölt magvas aromái

Itthon Etyek-Budán, Egerben, Csopakon és Balatonboglár környékén konkrét csodákra lehet bukkanni chardonnay-ből. 

Sauvignon blanc

via GIPHY

A sauvignon blanc-t a világfajták közül az aromatikus fehérborok között tartjuk számon, hiszen beleszagolva egyből orrba boxol karakteres illata. (Ausztriában végzett DNS kutatások szerint egyébként közeli rokonságban áll a chenin blanc-nal és a traminivel.) Ja, és ez a fajta a cabernet sauvignon (kékszőlő) szülőanyja! Vagy szülőatyja. 

A szőlőfajta hazája a nyugat-franciaországi Loire-völgy, legismertebb példái az ásványos Sancerre vagy Pouilly-Fumé borok. Kaliforniában ráadásul kb. a 80-as évek óta dübörög a fajta, ott pl. szokás (Robert Mondavi nyomán) Fumé Blanc-nak is nevezni. Népszerűségét pedig nagyrészt Új-Zélandnak köszönheti, ahol (többek között) a több körös szüret biztosította azt az egyedi, markáns stílust, amitől az új-zélandi SVB etalonná vált. 

Az apró, tömött fürtök nagyon erősek és gyorsan növekednek, komoly figyelmet igényelnek. A megfelelő időpontban szüretelt SVB könnyedebb, vagy maximum közepes testű, élénk savú és még élénkebb aromavilágú bort ad. Hűvösebb klímáról érkezve a spárga és az egres lesz az első aroma, amit megérzel benne, melegebb klímáról érkezve pedig mér a mangós-passiógyümölcsös illatok-ízek is előjönnek. 

home-hero.jpg

A legtöbb sauvignon blanc-ból száraz fehérbor készül, de önmagában, vagy a cuvée egyik alapanyagaként feltűnhet édes borokban is (pl. Bordeaux-ban a Sauternes), amelyekben legfontosabb szerepe, hogy savaival ellenpólust jelentsen a maradékcukornak. Ma már tradicionálisan érlelt pezsgő is készül belőle; más kérdés, hogy mennyire áll neki ez a stílus jól. 

Itthon szinte minden borvidéken találkozni a fajtával, de a klimatikus és talajadottságokat figyelembe véve Pannonhalma, Mór, Neszmély, Etyek. a Mátra és Eger lennének a legideálisabbak a szőlő számára. 

A bor egyébként olyannyira jellegzetes, hogy rengeteg étellel alkot hosszú évszázadok óta különösen jó párost. Ennek egyik legszebb példája a friss, akár zöldfűszerekben megforgatott kecskesajt és a spárga. Nyamm. 

Az új-zélandi (pl. Marlborough) sauvignon blanc-ra jellemző: 

  • Testesség 2/5
  • Savasság 4/5
  • Gyümölcsösség 5/5
  • Aromagazdagság: 5/5 (frissen vágott fű,csalán, bodza, sárgadinnye, papaya)

 A francia (pl. Sancerre)  sauvignon blanc-ra jellemző: 

  • Testesség 2/5
  • Savasság 5/5
  • Gyümölcsösség 4/5
  • Aromagazdagság: 4/5 (egres, citrusok, bodzavirág, zöldfűszerek és ásványosság!)

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása