Az ünnepekhez közeledve gondoltuk, összeválogatunk nektek 8+1 csúcsbort, amellyel az egész családnak örömet szerezhetsz.
Nagyjából 1 hónappal ezelőtt a Bordói Novemberen volt szerencsénk a Csúcsbor teremben kóstolni. Legszívesebben az összes tételt bemutatnánk nektek onnan, de most csupán 8+1 tételre van lehetőség, így fogadjátok szeretettel a decemberi csúcs vörösbor tippjeinket:
Lajver Borbirtok - Cabernet Sauvignon Limited Edition 2017
Határozottan tanninos, intenzív karakterű cabernet sauvignon. A gondosan válogatott szőlő feldolgozás után acéltartályban erjedt, majd 12 hónapig magyar és francia tölgyből készült barrique hordóban érlelődött. Testes, mély bordó szín jellemzi, melyet fekete bogyós gyümölcsök zamata kísér, édes fűszerekkel. Karakteres bor, hosszú érlelési potenciállal. Fogyasztását ajánljuk steakhez, kacsához, lágy és karakteres sajtokhoz.
Eszterbauer Borászat - Tivald Cabernet Sauvignon 2017
100% cabernet sauvignon felhasználásával készült prémium tétel, mély rubin színű, tele aszalt fekete bogyós gyümölcsökkel; szederrel, áfonyával, szilvával, étcsokoládéval és konyakos meggyel. Érett, tartalmas bor, hosszú lecsengéssel, finom hordóhasználattal.
Takler Borbirtok - Regnum Cuvée 2016
Öt fajta (merlot, cabernet franc, kékfrankos, syrah és cabernet sauvignon) házasítása Alsónána, Szenta-völgy és a Görögszó dűlőkből. Alacsony terhelés mellett, idősebb tőkékről válogatva. Modern stílus, elegáns fás jegyekkel, piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, sok fűszerrel. Tartályban erjedt, másfél évig magyar és francia hordókban érlelt prémium tétel.
Günzer Családi Birtok - VILLUS 2016
Cabernet franc három prémium dűlőből (Jammertal, Csillagvölgy és Dobogó). A két év kis fahordós érlelés után sok és markáns a tannin, amit szépen alátámaszt a hatalmas test és az intenzív gyümölcsösség: szeder, szamóca, áfonya. Emellett gyógynövények, mák és fekete olívabogyó is kiérződik. Komoly befektetés az érlelhetőség ígéretével.
A házasítás alapjait tekintve 50% cabernet sauvignon, 25% cabernet franc, 25% merlot. Minden összetevő dűlő- és hordószelektált, az egyes alkotókat francia és magyar első- illetve másodtöltésű hordókban érleltek 18 hónapig. Az évjáratnak megfelelően szépen beérett a szőlő, az érett aszalt szilvás, szedres, fügés jegyek mellett vaníliás, kókuszos hordóaromák is megjelennek. Fogyasztása ajánlott vörös húsokhoz, és csokoládés desszertekhez egyaránt.
Dominium Pincészet - Cabernet Franc 1/1 2015
A pincészet fő szempontja a természetesség: mind a szőlőművelésnél, mind pedig a borkészítés során naturális szemlélet szerint dolgoznak . Első termésből származó, organikus, spontán erjesztett cabernet franc-ból összesen pár száz palack készült. Mély rubin színű, intenzív szeder, áfonya, fekete ribizli illatú, ízében a erdei gyümölcsök, aszalt szilva mellett finom hordóaromák jelennek meg. Száraz, lágy tanninokkal teli, nagytestű vörösbor.
Cseri Pincészet - Legenda 2015
Mély rubin színű, testes vörösbor a Pannonhalmi borvidékről. Fekete bogyós gyümölcsök, nugát, karamell, kávé, lágy hordóaromákkal kiegészítve. Egy szenvedéllyel teli bor, hosszú lecsengéssel. Bátran ajánljuk vadhúsokhoz, vörös húsokhoz, érlelt sajtokhoz.
Jackfall Bormanufaktúra - Pillangó 2013
A Jackfall Pillangó egy dűlőszelektált cabernet sauvignon, Elegánsabb, mint elődei, szép tanninokkal, valamint olyan ízzel és illattal, amit ha megérzel, nem felejted el egyhamar. Illatában fűszeres fekete bogyós gyümölcsök, bors, vanília, keserű csokoládé jelennek meg. Ízében feszes, nagytestű, aszalt szilva, szeder, és dohány, pörkölt mogyoró a vezető jegyek.
A szekszárdi Baranyavölgyből túlérett szőlőt szüreteltek, majd a kitűnő alapanyagot 18 hónapig zempléni tölgyből készült barrique hordóban érlelték. Az eredmény pedig magáért beszél: aszalt erdei gyümölcsök, fekete bogyós jegyek, meggyre emlékeztető ízvilág, bársonyosság, harmónia.