A pezsgők iránti kereslet magasabb mint valaha, Champagne szigorú szabályai miatt viszont a borvidék nem tudja követni a roppant mértékben növekvő trendet. Így a kínálat igazodott az igényekhez. Az eredmények pedig túlszárnyaltak minden képzeletet és elvárást.
Mi az a Champagne?
Champagne-nak hívunk minden olyan Champagne borvidéken készülő pezsgőt, melyek méthode traditionelle, azaz palackos erjesztéssel és érleléssel készül. Champagne legfőbb szőlőfajtái: pinot noir, pinot meunier és chardonnay.
Ha a pezsgőkészítés receptjének három hozzávalójából kettőt– a borvidéket és az ott termő szőlőt – megváltoztatjuk, de a pezsgőkészítés menete megmarad, elképesztően izgalmas tételekbe ütközhetünk. A világ számtalan országában vágták fejszéjüket magas minőségű pezsgőkészítésbe a borászatok. Eszméletlenül elegáns és stílusos pezsgők születnek Dél-Afriáktól a Somlóig!
Íme 9 tipp igazi pezsgőre, ami nem Champagne:
- Crémant: Champagne-on kívüli Franciaország pezsgője
- Cava: Spanyolország
- Metodo Classico: Olaszország
- Sekt: Németország
- Cap Classique: Dél-Afrika
- Espumante: Portugália és Argentína
- Méthode Champenoise: USA, Chile és Ausztrália
- English sparkling wines: a jövő Champagne-jai?
- Magyar méthode traditionelle pezsgők
Extra tippek lelkes kóstolóknak:
Prestige cuvée: a borászat pezsgőkínálatának legkomolyabb darabja
Blanc de noir: fehérbor készítés kékszőlőből (a lehető legkevesebb időt tölt a héjon a szőlő)
Blanc de blancs: „fehérből fehéret”, tehát csak chardonnay-ből készül a pezsgő
Rosé Champagne: pinot noirt (vörösbort) öntenek a blendhez