Winelovers

Egységben a hegység

És akkor a Mátra Budapestre jött

2018. január 15. - Winelovers

babiczki_matra_blog.jpg

Az év legelső szerdai borkóstolóján (ami mindig #winetastic) új kedvencünket, a Mátrai borvidéket hozzuk el Budapestre. Jelenleg is nagy változáson megy át a régió, amelynek két kulcsfontosságú szereplője van: egy lelkes, nyitott és fiatal borász-generáció, illetve egy remek termékpiramis, a Mátra Superiorral a csúcson. Hogy mi Mátra sikerének a titka? Babiczki Lacit kérdeztük. 

Mentél már be úgy borszaküzletbe (vagy szupermarketbe, egyéb boltba), hogy kifejezetten mátrai bort kerestél? Nem? Nem csodálkozunk. Pedig az ország egyik legnagyobb borvidékéről van szó, amely a vulkanikus borvidékeink közül ráadásul a legnagyobb. Valahogy mégis csak a Kékestető az, ami eszünkbe jutott a Mátráról. Eddig.

10 év

Az észak-magyarországi borvidékek alkotta régió évtizedeken keresztül csak a nagyüzemi, olcsó kategória borait biztosította, holott egyedisége, és a hűvösebb klímának köszönhető könnyed, virágos és gyümölcsös tónus sokak számára adhatott volna igazi borélményeket. A Mátra viszont, úgy tűnik, az elmúlt tíz évben végre magára talált! 

"A Mátra mindig is egy dinamikus borvidék volt, nem hiába Magyarország legnagyobb történelmi és hegyvidéki borvidéke! Az alapjaiban erős és egészséges gazdasági alapokon nyugvó rendszer mellett ráadásul a Mátra – arányaiban mérten – például az elmúlt évek legnagyobb szőlőrekonstrukciós programját hajtotta végre" – avatott be Babiczki Laci, aki a Mátra OPEN kezdeményezés egyik alapítótagja és a Mátrai Borászok Egyesületének elnöke. 

babiczki_laci.jpg

Babiczki Laci a Junibor tagja is

Hozzátette: "A Mátrában az elmúlt években színre lépett egy olyan borász-generáció is, akik már világot látottak, innovatívak és tettre készek, hogy felemeljék a borvidéket!"

Szóval milyen a mátrai bor? 

Sokszínű és szexi. A könnyű fehérboroktól kezdve a testes fehérborokon, a friss rozékon és a gyümölcsös vörösborokon keresztül egészen az érlelt vörösborokig és a késői szüretelésű édesekig minden kategóriában szépen tud jól szerepelni a mátrai bor. Mivel fiatalos és lendületes, miközben tradicionális és nemes is, simán megállja a helyét egy borfesztiválon és egy menő borbárban is. 

Véleményem szerint a kulcs, hogy sosem szabad megállni egy szinten; mindig szebb és jobb borokat kell készíteni ahhoz, hogy az adott stílusban a többi hasonló szellemű borvidék elé kerülhessünk. A Mátra egy nagyon jó termékpiramissal rendelkezik, amibe belefér ez a sok stílus is, így minden fogyasztói réteg megtalálja a neki szimpatikusat!

Akik most ismerkednek a borok világával, ugyanúgy élvezni fogják a mátrai borok adta élményt, mint a profi kóstolók. "Sokan nem ismernek minket, de mernek kóstolni, és 99%-ban pozitívak a visszajelzések. Mint említettem, sokszínűek vagyok, és majd minden stílusban dolgoznak kollégák a borvidéken. Így aki keres, az talál, pláne január 31-én a Mátrai Borok Kóstolóján" – mondta Laci. 

matra_facebook_1200x675_datum_nelukl.jpg

Egységben a hegység

Az új, alig három éves – ám már most 30 tagot számláló –  Mátrai Borászok Egyesülete aktív munkájának köszönhetően született meg a Mátra Superior eredetvédett kategória is, amely a 2017-es szürettől kezdve jelenti a Mátra igazi csúcsborait, magas beltartalommal, komplexitással és egyedi terroir-jegyekkel. Nyammm!

Az év első Winelovers Wednesday-én pont ezt a sokszínűséget szeretnénk nektek is bemutatni, ezért a következő pincészetek borait kóstolhatjátok meg: 

  • Babiczki László 
  • Bárdos és Fia Pincészet
  • Csernyik Pince
  • Dominium Pincészet
  • Dubicz Borászat & Szőlőbirtok 
  • GOBRI pince
  • Kerekes Szőlőbirtok és Pince
  • Kiss Attila
  • Kovács és Lánya Borászat
  • Nyilas Pincészet
  • Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet

Mikor: 2018. január 31. (18:00-22:00)

Hol? Danubius Hotel Gellért (Budapest, Szent Gellért tér 2, 1114)

Jegyek ITT!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása