Winelovers

Pizzák, ahogy mi szeretjük: borral

8 top tipp párosításokra

2018. augusztus 29. - Winelovers

pizza8szelet_1800px.jpg

Nem tudom, ki hogy van vele, de én pizzát bármikor és bárhol képes vagyok enni. Imádom, mert ugyanolyan sokszínű tud lenni, mint amennyire pofonegyszerű, arról nem is beszélve, hogy mennyire jól illik hozzá a bor. És ha már így alakult, akkor segítünk nektek is választani: íme nyolcféle isssteni pizza és hozzá nyolcféle bor!

Margherita + Barbera d'Alba

A paradicsomszósz, mozzarella és bazsalikom szentháromságához hasonlóan tökéletes, jól érthető bor illik, legyen az egy reduktív chardonnay, pinot grigio, netán egy klasszikus Barbera d'Alba. A lágy sajtok és a friss bazsalikom és meghálálják majd a könnyed klasszikusok társaságát, hidd el. Az alap pizzák királya egyébként egy gyümölcsbomba rozéval is telitalálat lesz!

Salame + kékfrankos

A pikáns szalámi fűszerességét remekül enyhíti majd egy frissítő kékfrankos, ami nem csak segít kicsit könnyíteni a fogáson, hanem ki is egészíti azt. Ha pedig nem csupán szalámit kérsz a pizzádra, hanem igazi húsimádó vagy, akkor is biztos pont lesz egy közepes testű, gyümölcsös kékfrankos, például Sopronból

Marinara + sauvignon blanc

A fűszeres, fokhagymás paradicsomszósz szintén az ikonikus pizzafeltétek közé tartozik, ezért ikonikus bort is választunk hozzá. És mivel a citrusok és a fokhagyma remekül harmonizálnak, egy friss, ropogós fehérbort javasolnánk: mondjuk egy sauvignon blanc-t! Ha olasz alternatívát keresel, akkor a fiano borát válaszd, de én kóstoltam már furminttal is, és brutál jó volt!  

Quattro formaggi + pinot noir

Ne kövezzetek meg, ugyanis nagyon is jól illik a – megfelelő – vörösbor ehhez a húsmentes, mégis ízgazdag pizzához. Egy kellően savas, elegáns pinot noir tökéletes társa lesz, ugyanis az umamit umamival elv itt is érvényes: a tökéletes egyensúlyban lévő ízt nyugodtan összehozhatjuk egy hasonlóan arányos borral. 

Ortolana / vagy bármilyen zöldséges pizza + chardonnay

Mivel jóval neutrálisabb ízvilágot hoznak a zöldséges pizzák, érdemes borban is hasonlóan semleges aromatikájút választani. A chardonnay éppen ezért tökéletes választás lesz, attól függetlenül, hogy a Balatonról, vagy Franciaországból származik. A lényeg, hogy lehetőleg olyat keress, ami nem volt hordóban, és utána nincs más dolgod, mint élvezni a párosítást!

Pizza bianca + prosecco

A (sajt)krémes, paradicsommentes pizzákhoz egyszerűen nincs jobb választás, mint a jéghideg prosecco. A krémek és sajtok zsírosságán könnyedén áthatol majd a prosecco magasabb savtartalma, ugyanakkor egy szép pezsgővel sem fogsz rosszul járni. Sőt! Imádni fogod. 

Calzone + Egri Csillag

A hajtott pizza gazdagsága és csípőssége miatt érdemes olyan bort választani – és ez örök érvényű szabály a bor + csípős ételek esetében –, amely aromatikus, frissítő karakterrel bír. A hűvösebb éghajlatok tételei, például egy szuper Egri Csillag fog legjobban passzolni hozzá, de egy új-zélandi sauvignon blanc-nal sem fogsz mellélőni. 

Hawaii pizza + rajnai rizling

Bár megosztó, azért azt be kell lássuk, hogy az édes (friss, nem konzerv!) ananász és a sós (nem gép!)sonka ízharmóniájához nem sok minden fogható. A különleges kombinációhoz ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen bort választunk; elsősorban olyan illik hozzá, ami magas savtartalma mellett maradékcukrot is tartogat. Egy félszáraz tétel, vagy egy maradékcukros rajnai rizling helyett nem sok jobbat kívánhatsz! 

>>> Rengeteg jó bort találsz még a Winelovers Webshopban!

süti beállítások módosítása