Winelovers

Divat érte lelkesedni, de minden tudsz róla?

#furmintfebruár

2019. február 08. - Winelovers

furmint_blogposzt-01.jpeg

Ha február, akkor furmint. És ha furmint, akkor Tokaj...? Nem biztos. Összeszedtünk pár érdekes tényt, amit érdemes tudni arról a fajtáról, aminek itthon egy egész hónapot szentelünk. Sőt, már az Egyesült Királyságban is. 

Ma már nem kell talán magyarázni, hogy miért a furmint az egyik legfontosabb fehérszőlőnk; a fajta adottságait tekintve ugyanis a legjobbak között van világviszonylatban is.

Jancis Robinson, Elizabeth Gabay, Alun Griffiths, Caroline Gilby és más Master of Wine-ok (azaz a borvilág sztárjai) is boncolgatták már a furmint témakört, és hasonlították a nagyágyú fehér burgundihoz. Míg a fajta jövője sok kérdést vet fel, az például egyértelműen látszik, hogy a furmint DNA-profilja Tokajhoz köthető, mint ahogy az is, hogy egyik szülője az a bizonyos gouis blanc, ami egyébként rokoni kapcsolatban áll a chardonnay-vel és a rieslinggel is. 

A szőlő

A furmint kötött, mély, ásványi anyagokban gazdag talajon hozza legszebb formáját, de vulkáni málladékon és löszön is jól terem. A homokot és a köves talajokat viszont kevésbé kedveli. Az igazán nagyra becsült ültetvények kis, tömött fürtű szőlőt adnak, és sokkal koncentráltabb bort, mint mondjuk az 1945 után telepített szőlők borai. 

A furmint nem tartozik a könnyen termeszthető fajták közé, ezért sem értek el vele annak idején nagy sikereket, amikor az üzemi, nagy mennyiségű termelésen volt a hangsúly. Határozott, sokszínű, mégis elegáns és visszafogott szőlőfajta, finom textúrával, kifogástalan arányokkal. Ergo mindent tud, amit egy nagy fajtától elvárunk. 

Erről még többet a furmint.hu oldalán olvashatsz. 

via GIPHY

A bor

A fajta bora általában magas savtartalmáról híres, pontosan ez adja utánozhatatlan karakterét, azt a fineszt, amit a legszebb száraz furmintokban is érezhetünk. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magasabb alkoholtartalmú (az alkoholtartalomról bővebben ITT írtunk).

A tokaji furmint illata határozott és kisebb koncentrációval is fajtajelleges = gyakran körte, birs és szegfűszeg illata keveredik benne, idősebb testvéreiknek pedig előjön petrolos, barackos jellege is. Az éretten szüretelt furmintból száraz és édes bor, illetve karakteres pezsgő is készíthető. 

A Somlón termelt furmint illat- és ízvilága már visszafogottabb, nehezebben nyílik meg, levegőztetést igényel. Csúcsát 3-4 éves kora környékén nyeri el, onnantól jó esetben további 10-15 évig is élvezetes tud maradni, ami azért elég komoly. 

Tokajt és Somlót leszámítva nagyobb mennyiségben egyébként nem igazán terem más borvidéken, bár a Kárpát-medence több területén is próbálkoznak újratelepítéssel (Eger, Mátra, Balaton, Muzsla).

szaraz-furmint.jpg

Az ételek

Mivel ma már nem csak édes bor formájában gondolunk a furmintra, így az ahhoz párosítható ételek választéka is kitágult. Rengeteg potenciál van benne: teremthetünk harmóniát hasonló ízekkel, de az ellentétes ízekkel kiegészítve is létrehozhatjuk az összhangot (pl. sósabb ételhez édesebb bor).

Ha furminthoz választunk ételt, a következőket vegyük figyelembe:

  • markáns savai vannak, tehát remekül tud működni a savasabb hozzávalókkal (ugyanakkor a zsírosabbakkal is), legyen az citromfű, borecet vagy éppen savanyú káposzta
  • a furmint bora gyakran testes, nagy extrakttartalommal, tehát bátran választhatjuk komplexebb fogások, krémesebb szószok vagy éppen konfitált ételek mellé.
  • egyedi ásványossággal bírhat, amit maldon sóval, fűszerekkel, de akár édességgel is ki tudunk emelni
  • általában magasabb alkoholtartalmú borokat ad, tehát bánjunk nagyon óvatosan a csípős hozzávalókkal!
  • mindezek mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy a borunk kapott-e hordós érlelést (mert ha igen, akkor tilos például egy könnyed, párolt csirke mellé tenni) vagy hogy van-e a furmintban maradékcukor, és ha igen, milyen mennyiségben (ilyenkor jöhetnek szóba például az indiai ihletésű fogások).

via GIPHY

És ha neked is megjött a kedved a furmint kortyoláshoz, mutatunk pár kedvencet, amihez bármikor bátran nyúlhatsz:

Tudj meg mindent a furmintról a furmint.hu oldalon!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása