Winelovers

Ismerd meg: a zöldveltelini

Nincs jobb alternatíva a lassan unalmas sauvignonra

2019. július 09. - ferenczicsilla

feherbor_zv.jpg

A 90-es évek elejéig az osztrák borimádókon kívül kevesen hallottak erről a fehérszőlőről, ma viszont a világ legfelkapottabb bárjaiban (New Yorktól Hong Kongig) már mindenhol szerepel a zöldveltelini. A GV-t, vagy groovy-t a sógorok futtatták fel, de itthon is találni belőle remek tételeket, ha tudjuk, hol keressük. Zum wohl!

Tipp: ha szereted a sauvignon blanc-t, de valami másra és izgalmasra vágysz, akkor ezt próbáld ki :) A GV-t, azaz grüner veltlinert imádni fogod. 

Hol terem? 

  • Ausztria (az összes mennyiség kb. 75%-a)
  • Szlovákia
  • Csehország
  • Magyarország

gruner-veltliner-grown-map-770x537.jpg

Milyen bor a zöldveltelini?

  • Nagyon savas és nagyon gyümölcsös fehérbor
  • közepes alkohollal, közepes testtel
  • az illat- és ízskálája a citrusoktól (lime, grépfrút) a sárga almán keresztül a trópusi gyümölcsökig (mangó, papaja) terjedhet, de sokszor érezhetünk gyógynövényes, virágos aromákat is (zöldbab, lestyán, fehér bors); az érlelt változatok felvehetnek továbbá méhviaszos, szerecsendiós, kekszes jegyeket is.

Bár, mint említettem, elterjedtségénél és népszerűségénél fogva az osztrák GV a legfontosabb, bevallom, vannak hazai kedvenceim is. De azért lássuk először, hogy az osztrák eredetvédelem hogyan kategorizálja a zöldvelteliniket: 

  • Landwein: a legtipikusabb, legnagyobb mennyiségben gyártott alacsony alkoholtartalmú borok
  • Qualitätswein: a minőségi besorolást kapott zöldveltelinik
  • DAC: alrégiós qualitätswein, ami készülhet könnyű (klasszikus) és gazdagabb (reserve) stílusban is

wachau.jpg 

Zöldveltelini stílusok: 

>>> Mi az hogy borstílus? ITT már mondjuk is!

  1. Könnyed, citrusos: ez a legnépszerűbb kategória, a legjobb árral. Bizsergető savak, könnyen beazonosítható ízek (dinnye, lime). A DAC kategóriájú boroknál a "Klassik" szót keressük a címkén. 
  2. Gazdag, gyümölcsös és borsos: komoly, száraz tételek, mézes, almás, füstös, mangós és fehér borsos ízjegyekkel. A DAC boroknál a "Reserve" szót keresd a címkén, illetve a "Smaragd"-ot, ha Wachauban jársz. 

Étel mellé? Naná!

  • a legtöbb zöldségalapú étel remek kísérője
  • a tofuval és a japán konyhával is kiválóan párosítható
  • a csípős, tormás, gyömbéres fogások is simán elbírják a GV-t 
  • mivel nagyon savas, "áthatol" a zsírosabb húsokon is, szóval a klasszikus rántott húsnál kevés jobb partner van mellé
  • de a zsírosabb halak, tojásos fogások és a lágy, zsíros sajtok (camabert, ricotta) mellé szintén tökéletes

Szerintem:

Ha osztrák grüner veltlinert kóstolnál, akkor a Domäne Wachau, Huber vagy Fritsch boraival biztosan nem lőhetsz mellé! Hazai márkák közül pedig nagy örömmel ajánlom a Törley György-Villa zöldveltelinijét, a Konyári Pincészet zöldveltelinijét, vagy Bott Frigyes zöldveltelinijét

>>> Még több jó zöldveltelini a Winelovers Webshopban!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása