Winelovers

Ezek a profik kedvenc borai 2018-ban

Winelovers All Stars

2018. december 30. - Winelovers

image1.jpeg

Ez az év sem múlhatott el a Winelovers Bortesztek nélkül; idén is felkutattuk azokat a borászatokat, borokat, amelyek egy-egy fajta vagy borstílus legjobbjait adják. És ha már vége az évnek, összeszedtük, hogy mely tételek végeztek idén a tesztek első helyein. 

De mi az a Winelovers Borteszt?

Egy-egy borteszt alkalmával az aktuális téma legjobbjait keressük, ahol nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri értékel. A borok bírálata a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiriteux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján, egységes sztenderdek mentén, vakon történik. 

A helyszínt és a szakszerű kóstolási körülményeket ilyenkor a Borkollégium biztosítja, így a borok a bortípusnak megfelelő hőmérsékleten, a bírálathoz maximálisan alkalmas kóstolópohárban, sommelier szakember asszisztálásával kerülnek a zsűri elé. 
pezsgoteszt-5393_1.JPG

Fotó: Gellér Anna

2018-ban a legjobbak...

Ebben az évben is öt borteszt előzte meg az öt nagykóstolót, amikor is két-két kategóriában nevezhették tételeiket a borászok. Íme a legjobbak, vagyis az összes 2018-es teszt eredménye egy közös listán. 

Legjobb száraz tokaji bor: Péter Pincészet, Tokaji Kabar 2016

Különleges fajta, ami minket is elvarázsolt. A furminthoz képest illatosabb, vonzóbb, szinte egzotikus. Egy igazi gyümölcsbomba, sok érett almával, körtével és határozott alkoholtartalommal, komoly testtel, amely fél év hordós érlelést kapott. Egyik nagy kedvencünk volt idén!

Legjobb édes tokaji borok (holtversenyben): Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2013 és Pelle Pince, Tokaji Aszú 2013

Mindkét tétel a kiegyensúlyozott és aszúszemekben gazdag 2013-as évjáratból származik, előbbi 100% furmintból. Kirobbanó illatában kandírozott narancshéj és aszalt kajszi, birsalmalekvár keveredik. Ízben mézes és finoman citrusos ízek jönnek, majd az őszibarack, végül a törökméz teszi izgalmassá. Már ebben a „fiatal” állapotban is nagy élményt ad, mint ahogyan a Pelle Pince nyertes aszúja is: nagyvonalú, dús és 225g/l maradékcukrával hömpölygően édes bor. Rétegzett aromatikájában az elég direkt botritiszkarakter mellett a friss ananásztól a kandírozott citrusféléken át a dobostortáig sokféle íz felfedezhető. Mindkét tétel hosszú lecsengésű, nagy érlelési potenciálú.

>>> A zsűri véleményét ITT tudod elolvasni a kóstolt tokaji borokról. 

Legjobb kékfrankos: Etyeki Kúria, Kékfrankos 2015

Soproni szőlő, de Etyeken érett bor. Viola, meleg, édesfűszeres illat, kifinomult, igényes buké. Arányos, igényesen érlelt gyümölcsbomba. Ilyen, ha egy kékrankos összeállt és van stílusa is! Ahogy van teste, van sava, van gyümölcsössége és rengeteg izgalom is van benne. Ikonikus kékfrankos!

Legjobb kékfrankos alapú házasítás: Tüske Pince, Szekszárdi Bikavér 2016

Laza és modern bikavér, elsősorban gyümölcsös kortyokkal, szép fűszerekkel. Halmai Csaba nagyhordós (5 és 12 hl) házasítása, baranyavölgyi kékfrankosból és kerékhegyi kadarkából. Kevés cabernet franc és merlot kerekíti tovább a kortyot, ami egy igazán jóleső, amolyan mindenesti vörösbor.

>>> A kékfrankos mezőnyről ITT mesélt az öttagú, nemzetközi borakadémikus zsűri. 

kekfrankos_zsuri_blog.JPG

Fotó: Jáni Annamária

A legjobb magyar pezsgő: Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015

A birs, a citrusok és a mangó ízei és illatai keverednek ebben a 100% furmint pezsgőben. Az alapbor stabilizálás után kerül palackba Budafokon, ahol a minimum 18 hónapon át tartó másoderjesztés és érlelés következik. Ízesítéséhez speciális, érett furmintból készült dosage-t használnak. A hosszas érlelés, a tökéletes szénsav-integráció nem csak a savakat teszi finomabbá, de édeskés fűszerek illatát is belopja a pezsgőbe, mint a szegfűszeg és a fahéj. 

A legjobb külföldi pezsgő: Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011 

Tradicionális erjesztett és érlelt cava, amely 41 hónapot töltött palackban. A vajas, mandulás jegyek mellett füstösség és mineralitás is megjelenik a komplex, érett és kerek kortyokban. Remek ár-érték arányú pezsgő!

>>> A zsűri véleményéért és egy jó kis sabrage videóért IDE kattints. 

A legjobb olaszrizling: Borbély Családi Pincészet, „Nász a Bácson” Badacsonyi Olasz rizling Limited Selection 2016

Az idén októberben debütált bor egyértelmű fölénnyel végzett a legújabb Winelovers Olaszrizling Teszten. Érett, karakteres, tartalmas és feszes tétel, amelyből ordít a fajtajelleg és a termőhely ásványossága is. A badacsonyi olaszrizlingek iskolapéldája.  

snapseed_1.jpg

A legjobb olaszrizling alapú házasítás: Folly Arborétum, Cédrus 2016

Fantázianevét a badacsonyi arborétum egyik meghatározó fájáról kapta. Ez egy kristálytiszta, finoman hordós, őszibarackos, visszafogott és nagyon elegáns fehér házasítás olaszrizling és szürkebarát fajtákból. Hosszú kortyaira a 3 gramm természetes maradék cukor finom kereksége teszi fel a pontot. Imádnivaló!

>>> A Winelovers Olaszrizling Teszt részleteiről ITT olvashatsz. 

Legjobb bordeaux-i fajtabor: Bock Cabernet Sauvignon Selection 2013

Testes és sűrű cabernet a forró Jammertal dűlő meszes talajáról. Intezív illatában fekete bogyós gyümölcsök, meggy, kis meggymag, szegfűszeg, fahéj és kis brett dominálnak. A korty inkább fanyar (meggy, meggymag, vérnarancs), háttérben étcsokoládés, marcipános jelleggel, kis füstösséggel. Magas tannintartalom, hosszúság, komplexitás, nagy test, sűrű textúra, komoly érlelési potenciál. 

Legjobb bordói házasítás: Bock Cuvée 2012

Hagyományos villányi vörösbor azoknak, akik a maszkulin borokat keresik. Két év kishordó után 3 év palackban érlelés következett, ezért a mélyrubin színű bor animális-bőrös illatokkal indít, kis kökénnyel, áfonyával és feketeribizli levéllel kiegészítve. Belekortyolva jönnek az erős, füstös pörkölési jegyek, a mogyoró, a szinte édes alkoholtartalom, sok gyümölcs, bőrös-bujaság. Igazi hedonista bor, ami a végén csokoldés, dohányos aromákkal zár, igencsak hosszan. 

>>> Az őszi zsűrizésről és a mezőnyről ITT olvashatsz. 

Megkóstolnád a legjobbakat? 2018. első Afterwork kóstolóján a Winelovers Bortesztek toplistás tételeivel ismerkedhettek meg! Mikor? Január 24-én! Hol? a Gellért Hotelben! Részletek ITT

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása