A tavalyinál is több, 80 tétel közül választott idén legjobb tokaji borokat a szerencsés zsűri, mégpedig száraz és édes kategóriákban. Előbbinél a furmint mellett a kabar fajtaborai remekeltek, utóbbinál pedig több kiemelkedő szamorodnira is leltek a bírálók. Ezennel elindulhatsz, #TokajiMárcius!
Címlapfotó: Lontai Dóra
Egyre nagyobb sikerű a Winelovers Tokaji Teszt: évről-évre több termelő jelentkezik ilyenkor, hogy megmérettesse borait a szakmai zsűri előtt. A legfiatalabb tétel 2018-as volt, a legidősebb pedig 2007-es. Érdekesség, hogy a tavalyi lista élén – sokunk meglepetésére – furmint helyett egy kabar végzett, és nagyon úgy tűnik, hogy a kabarok csillaga idén sem tervez leáldozni, hiszen egyre több szép fajtabor jelenik meg a piacon. Plusz egy különleges száraz szamorodnit is kiemelt a zsűri, amit nagy örömmel javasol kóstolásra. Az édes borok mezőnyében pedig úgy tűnik, megszűnni látszik az aszúk egyeduralma, ugyanis késői szüretelésű tételek és édes szamorodnik is bekúsztak a legjobb édesek közé.
>>> A tavalyi Tokaji Tesztről bővebben ITT is olvashatsz.
Az ötfős zsűri tagjai – Bálint László, Sue Tolson, Domián Emese, Kollár Mariann és Ripka Gergely – egyébként mind Tokaj-fanatikusok (mondjuk ki nem?), és egységes sztenderdek alapján, megfelelő elméleti háttér és kóstolási gyakorlat birtokában mondják meg a tutit.
Íme a boldog zsűri 80 tokaji bor után. Természetesen elárulták tapasztalataikat, amiket most veletek is megosztanak!
Ripka Gergely (Tokaj Guide, Tokaj Magic)
"A 2017-es száraz borok nagyon ígéretesek! Több bornál viszont a technológia agyonvágja a termőhelyet és a tokaji jelleget. Ez az édeseknél is többször előfordult. Volt viszont pár kiugró teljesítmény, az édes és száraz borok között is."
Sue Tolson (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, szakíró a WineSofa-nál)
"Elég változatos volt a kínálat, több tétel is egészen kivételes volt, szép savakkal és nagyszerű eleganciával, ugyanakkor néhány technikai hibába is belefutottunk. Természetesen az aszúk megint kimagaslóan szerepeltek, tökéletesen komplexek voltak, a hosszú érlelhetőség ígéretével."
Bálint Laci (a Nemzetközi Borakadémikusok Magyarországi Egyesületének elnöke)
"Az érettebb borok ezúttal jobban teljesítettek, mind a száraz, mind az édes borok kategóriájában. Ez azonban még véletlenül sem oxidált borokat jelent, hiszen úgy mutatnak érett jegyeket, hogy közben mégis frissek maradnak. Ilyenekből szeretnék többet látni a polcokon. Az irány nagyon jó!"
Kollár Mariann (DipWSET, nemzetközi borakadémikus, a londoni Theatre of Wine bortanácsadója)
"Összességében izgalmas kóstoló volt, számomra az édes bor kategória tételei vitték el a pálmát! Azonban meglepően sok volt a technológiailag hibás tétel és néhol hiányát éreztem a sav-cukor egyensúlynak. A száraz borok gyakran nem mutatták a tokaji terroirt."
És most végre következzenek az év legjobb tokaji borai!
Top 10 száraz tokaji bor
- Préselő Pincészet, Omlás Selection Tokaji Furmint 2015
- Füleky Pincészet, Tokaji Kabar 2017
- Sanzon Tokaj, Rány Furmint 2016
- Péter Pince, Tokaji Kabar 2017
- Rózsa Pincészet, "Együtt" Tokaji Furmint 2017
- Sanzon Tokaj, Classic Furmint 2016
- Pajzos Tokaj, Dry Selection 2016
- Rózsa Pincészet, Tokaji Száraz Furmint 2015
- Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, Hárslevelű Hétszőlő-dűlő 2016
- Disznókő Szőlőbirtok, Inspiration 2017 (furmint + hárslevelű)
+ 1: Harsányi Pincészet, Száraz Szamorodni 2015. A szamorodni egyébként egy kizárólag Tokajban készíthető borkülönlegesség, amely esetében az ép és aszúsodott szőlőszemek együtt kerülnek feldolgozásra. Erről még bővebben ITT is olvashatsz.
Top 10 édes tokaji bor
- Szarka Pince, 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2016
- Grand Tokaj, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2014
- Pajzos Tokaj, Édes Szamorodni 2014
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, "Andante" Tokaji Late Harvest 2016
- Disznókő Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2011
- Royal Tokaji Borászat, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2013
- Palkó Borok, Szt. Erzsébet 2014 (szamorodni technológia)
- Tokaj-Hétszőlő Bio Szőlőbirtok, 5 Puttonyos Tokaji Aszú 2010
- Holdvölgy Pincészet, "Signature" Tokaji édes birtokválogatás 2007