Winelovers

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 4. rész

Sorozatunk utolsó részében is felejthetetlen vörösborokat mutatunk be.

2020. december 23. - Winelovers

superior_padok_1.png

A borkóstolók, nagy boros találkozók a koronavírus járvány miatt sorra elmaradnak, ez azonban nem jelenti azt, hogy csúcsborok nélkül kell maradnod a rideg téli estéken. Csempészd be a nyár melegét az otthonodba az alábbi csodás vörösborokkal és a hozzájuk való fenséges receptekkel!

lejegyezte: Kabarcz-Horváth Ibolya

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Franc 2016

vylyan_villanyi_franc_760_1.jpg

Termőhely: Villányi borvidék - Mandolás dűlő

Évjárat – 2016
Minden korán volt ebben az évben: a tavasz és a fagyosszentek is. Egy megfelelően meleg nyár következett, megfelelő mennyiségű csapadékkal, így a szőlő szépen érett. A szüret szeptember 1-jén kezdődött és kellemes vénasszonyok nyara volt egész hónapban. Jó cukrok és jó savak jellemzik ezt az évjáratot.

Fajta: Cabernet Franc 100%

Borkészítés:
Először hideg áztatást alkalmaztak (ez okozza a gyümölcsök erőteljességét), majd 25 napos héjon erjesztés törént. Az érlelés 13 hónapon át barrique hordóban történt, a hordók 225 literes zempléni és mecseki tölgyből készültek

A Villányi Franc borvidéki márka mindig 100% cabernet franc-t jelent. Mély, érett és elegáns illat és íz jellemzi. Sokrétű, összetett bor, amelyben az aszalt szilva, a dohány és a csokoládé emelkedik ki. Bársonyos, meleg tanninok, hosszú eltarthatóság.
Fogyasztását 16-17 °C-on ajánljuk.

Analitika:
Alkohol: 13,64 %
Titrálhatósav-tartalom: 4,9 g/l
Invertcukor-tartalom: 0,9 g/l

Receptajánló: Aszalt szilvás sertésragu vörösborral

Hozzávalók

  • 600-700 g sertéslapocka
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • 3 nagy cikk fokhagyma
  • őrölt koriandermag
  • őrölt szecsuáni bors
  • 10-15 szem borókabogyó
  • 100 g aszalt szilva
  • 3-4 dl vörösbor
  • 1 ek zsír
  • 1 ek étkezési keményítő

A felhevített zsíron dinszteld meg az apróra vágott hagymát, tedd bele a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd jöhet a felkockázott hús. Erős tűzön fehéredésig pirítsd. Fűszerezd, öntsd rá a bornak a felét és fedő alatt lassú tűzön addig párold, amíg a hús megpuhul. Ha elfövi a levét és még nem puhult meg, alá kell önteni egy kis meleg vizet. Amikor a hús megpuhult tedd bele a félbevágott aszalt szilvákat, és párold 5-10 percig, hogy a szilvák megpuhuljanak. Végül az étkezési keményítőt keverd el a maradék borral, öntsd a pörköltre és sűrítsd be. Puliszkával, krumplipürével vagy párolt rizzsel tálald.

 

VinArt Villányi Cabernet Sauvignon Premium 2015

vinart_cabernet_sauvignon_760.jpg

A bor hosszú kis fahordós, majd palackos érlelést kapott, bársonyos tanninok, koncentrált, összetett illatok, ízek teszik felejthetetlenné.

Analtika:
Alkohol: 13%
Cukor: 0,9 g/L
Sav: 4,8 g/L

A Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidéken, Borotán található. 150 hektáron 27 fajta bort készítenek, 2014-ben az Év pincészete díjat, 2019-ben az Év Bortermelője és a Legjobb Európai Borászat címet Koch Csaba, alapító vehette át. A pincészethez tartozik egy Nagyharsányban található VinArt néven futó pincészet is.

Receptajánló: Tökéletes vegán brownie

Hozzávalók a tésztához:

  • 4 csésze magozott datolya
  • 2 csésze hántolt törökmogyoró
  • 5-6 evőkanál nyers kakaópor
  • 4 evőkanál juharszirup
  • 1 csipetnyi tengeri só

A mázhoz:

  • datolya
  • ½ csésze nyers kakaópor
  • ½ csésze kókuszolaj
  • 1 csésze mandulatej

A tésztához a datolyát és a mogyorót mixeld krémesre, majd a többi hozzávalóval keverd masszává. Egy tepsibe vagy sütőformába helyezd, és tedd a hűtőbe. A mázhoz az összes hozzávalót turmixold krémesre, majd kend a tészta tetejére, és 3-4 órára tedd a a hűtőbe. Ezután már nincs más dolgod, mint kitölteni a cabernet sauvignon-t és befalni hozzá ezt a sütés nélkül elkészíthető, csodás édességet.

 

BORGUNDI Egri Bikavér 2014

petrenyi_borgundi_2014.jpg

Összetétel: Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir, Merlot
Klasszikus, de újragondolt stílusú bikavér. Nem a megszokott cabernet fajtákra épül, hanem a kékfrankost a syrah-kal, a pinot noir-ral és a merlot-val egyesítették benne, amely rendkívül izgalmassá teszi a bort. Mind a négy szőlőfajta négy hét héjon erjesztés után 18 hónapig volt külön-külön 500 literes másod- és harmadtöltésű barrique hordókban.

Gyümölcsös frissesség, szép savak jellemzik ezt az összességében burgundiasabb házasítást, amely irányt mutathat a későbbiekben az egri bikavér stílusa számára.

Rubin színe, érett, fekete bogyós gyümölcsös illata, pörkölt magvak, édesfűszerek teszik igazán nagy élménnyé. Elegáns, savhangsúlyos bikavér, amely nem nehezít el, hanem könnyedséget hoz, miközben mégis nagy komplexitást mutat.

Alkohol: 13,5 %
Sav: 4,8 g/l
Cukor:1,9 g/l

Receptajánló: Elzászi pulykapecsenye

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykacomb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 60 dkg savanyú káposzta
  • só, törött bors
  • 1 fej vöröshagyma, babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • olaj

Elkészítés:
A pulyka darabokat dörzsöld be sóval, törött borssal, tűzdeld meg szalonnával, majd kevés olajon, nagy lángon süsd pirosra. Tegyél mellé egy babérlevelet, 1 fej vöröshagymát, 2 borókabogyót, kevés vizet, majd fedd be savanyú káposztával, és fedő alatt párold puhára. Ha megpuhult, a húsokat tedd felülre, és fedő nélkül sütőben süsd szép pirosra.

 

Padok II. Superior Selection

superior_padok_1.png

Összetétel: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc
Technológia:
erjesztés: 5 hét héjon erjesztés
érlelés: 12 hónap 500 literes másod töltésű barrique hordóban
alkohol: 15,1%
sav: 4,7 g/l
cukor: 4g/l

Lassan nyíló, kávés-csokoládés illat, ízében szilvalekvár, csokoládé, aszalt gyümölcsök és hihetetlen komplexitás, amely minden kortynál újdonságot mutat. Kerek, telt, nagytestű, jó szerkezetű tanninokkal, hosszú lecsengéssel.

Borversenyek:
Arany 2017. MUN-DUS
Arany 2016. Galicja Vitis
Arany 2016. International Challenge du Vin Ezüst 2017. AWC
2016. Nemzeti Borkiválóság Nyertese

Receptajánló: Vaddisznó boros aszalt szilvával

Hozzávalók:

  • 4 szelet vaddisznó comb
  • só, bors
  • 2-3 kanál vaj
  • 40 dkg aszalt szilva
  • 2,5 dl vörösbor
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 kanál liszt

Elkészítés:
A szilvát egy éjjelen át áztasd borban. A húst sózd, borsozd és a kimagozott szilvát göngyöld a hússzeletekbe, majd az egészet kötözd össze. Forró vajban pirítsd meg, majd engedd fel vízzel, és 1 órán át párold. A maradék szilvát a borban párold puhára, a levét liszttel sűrítsd be, majd tejszínnel engedd fel, és add hozzá az egészet a húshoz.

 

Lajvér Infinity Selection

infinity-1-e1544536441639_1.jpg

Cabernet franc dominanciáját mutatja az első kortyban. Bogyós gyümölcsök és érett málna, elegáns hordós jegyek, édesfűszerek érezhetők, kiegészülve a pörkölt jegyekkel és kellemes tanninérzettel. Éveken át maradandó élményt fog jelenteni.

Kézi fürtválogatás után rozsdamentes tartályban, reduktív térben erjedt, majd minden tétel külön érlelődött. Általában 12 hónapig történik az érlelés tölgyfahordókban, a Cabernet Franc esetében ez 14 hónapra is kitolódhat.

Szőlőfajták: 60% Cabernet Franc, 30% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon

Díjak, kitüntetések:
Bátaszéki Borverseny – aranyérem, 2018
Alkohol: 13,5%, Sav: 5,4g/l

Receptajánló: Kávés fűszerkéregben sült sertésszűz

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1,5 ek egész kávébabszem
  • 1 csillagánizs
  • 6-8 egész szegfűszeg
  • 6-8 egész szegfűbors
  • 1,5 ek barnacukor
  • 1kk egész bors
  • csipet szárított chilipaprika
  • csipet őrölt fahéj
  • 1kk só

A húst tisztítsd meg úgy, hogy az ezüstös hártyáját távolítsd el. Dörzsöld be a fűszerkeverék felével, szorosan csomagold folpack-ba, és 20-30 percig hagyd állni. (Közben melegítsd elő a sütőt 170 fokra, és készítsd el közben a köretet). Serpenyőben forró vajon pirítsd körbe a húst, majd tedd a sütőbe. 25 percig süsd, majd felszeletelés előtt alufóliával letakarva 10 percig pihentesd.

 

Gere Attila Pincészete Villányi Franc „Ördögárok”

gere_vf_760.jpg

Ideális volt a 2017-es év a Kopár számára. Magas átlaghőmérséklet, megfelelő csapadék, nagyobb szélsőségek nélkül. A betegségek sem támadtak, mert a sokéves biológiai növényvédelem eredményeképpen a szőlő héja rugalmas és kemény lett, és maga tudott védekezni ellenük. Koncentrált gyümölcsíz alakult ki a szőlőbogyókban, ez is mutatja, hogy milyen remek évjáratról van szó.

Szüret időpontja: október közepe
Borkészítés: Az alkoholos erjesztés és az almasav bontás acéltartályban történt. Másodtöltésű barrique hordóban érlelődött 16 hónapig.
Alkoholtartalom: 14,5 % V/V
Cukormentes extrakt: 32,6 g/l
Savtartalom: 4,9 g/l
Maradékcukor-tartalom: 1,6 g/l

Illatában érett, túlérett piros és fekete gyümölcsök, finoman sós-füstös jegyek és kávé kavalkádja. Puha, selymes tanninok, intenzív, hosszú lecsengés. Csúcsát várhatóan kb. 2026-2028 körül éri el.

Receptajánló: Konfitált kacsacomb vörösboros feketeribizli-mártással

Hozzávalók a konfithoz:

  • 2 kacsacomb
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 4-5 babérlevél, frissen vagy szárítva
  • 4-5 szál friss kakukkfű
  • 500 g kiolvasztott kacsa- vagy libazsír
  • só, bors

Hozzávalók a mártáshoz:

  • 200 g feketeribizli
  • 300 ml száraz vörösbor
  • 100 g cukor
  • 1 teáskanál citromlé

A kacsacombokat töröld szárazra, mindkét oldalukat szórd meg sóval, majd helyezd egy mély tálba őket. Halmozd rá a zöldfűszereket, a fokhagymát, a borsot és fóliával letakarva legalább 12 órára tedd hűtőbe. Sütés előtt olvaszd fel egy lábasban a zsírt, a combokról töröld le a fűszereket, és helyezd őket a felolvasztott zsírba. Alacsony hőfokon 1 1/5 - 2 órát süsd.
Közben készítsd el a mártást. Passzírozd át a feketeribizlit, és tedd fel a többi hozzávalóval együtt egy lábasban főzni. Időnként megkeverve, 30-40 perc alatt főzd sűrűre a mártást. Ha azonnal fogyasztod, a bőrt süsd ropogósra tálalás előtt egy felforrósított serpenyőben.

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 1. rész

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 2. rész

Fedezd fel, mennyi mindent ehetsz a csúcsvörösek mellé! 3. rész.

webshop_altalanos_hirdetes_1000x563.jpg

süti beállítások módosítása